Paikallisuutiset

Suuronnettomuuden pelastustöitä harjoiteltiin Pietarsaaren UPM:llä – klooridioksidiputki ”hajosi”

Suuronnettomuusharjoitus Barbara työllisti kaikkiaan noin 40 pelastustyöntekijää Pietarsaaren UPM:llä. ”Uhrit” on saatu tuotua pois kemikaalivuodon alta. Kuva: Pentti Höri

Kello on rapiat yhdeksän maanantaiaamuna. Suuronnettomuusharjoituksen johtaja Vesa Berg saa kymmenen asteen pakkasessa puhelun Pietarsaaren UPM:n sellutehtaan pihalle.

– Suuri klooridioksidivuoto valkaisulaitoksella, useita loukkaantunut, Berg toistaa kuulemansa.

– Asia selvä, teen hälytyksen. Järjestä opastus portille, jotta yksiköt löytävät kohteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Harjoitushälytys, Pietarsaari, UPM. Luodontie 149. Tehtävä 452, vaarallisten aineiden vuoto.

Berg luettelee 13 pelastusyksikön koodit. Ensimmäiset paloautot lähtevät minuutissa Pietarsaaren pelastuslaitokselta. Matkaa on 1,8 kilometriä, ja se taittuu kolmessa minuutissa.

Useita loukkaantuneita etsittiin valkaisulaitokselta. Kuva: Pentti Höri

UPM:n kaltaisella suurteollisuuslaitoksella isot onnettomuusharjoitukset pidetään vähintään kolmen vuoden välein yrityksen oman pelastusväen ja Pohjanmaan pelastuslaitoksen yhteisvoimin. Pienemmällä kalustolla ja väellä treenataan vuosittain.

Onnettomuussimulaatio on tällä kertaa seuraavanlainen. Valkaisulaitoksella kunnossapitotöiden yhteydessä sattuu mekaaninen isku 330 kuutiometrin kemikaalisäiliön putkeen. Seurauksena on keskisuuri vuoto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Klooridioksidi on vaarallisinta ainetta mitä tehtaalta löytyy. Riippuen altistuksesta se on tappavaa, Vesa Berg selvittää.

Jos tapaus olisi todellinen, toteutettaisiin välitön eristys 250 metrin päähän tuulen alapuolella.

Laitoksen sisään on jäänyt kolme työntekijää, jotka ovat vakavasti loukkaantuneita. Pelastajien on suoja-asut ja happilaitteet puettuaan löydettävä uhrit, joista yksi on jäänyt loukkuun telineiden päälle. Häntä esittää nukke, muut loukkaantuneet ovat tehtaan työntekijöitä.

Harjoituksen johtaja Vesa Berg suorittamassa hälytystä. Kuva: Pentti Höri

Jossain vaiheessa tulee vielä yllätyshälytys. Soodakattilalaitoksen savupiipun kyljessä, 30 metrin korkeudessa on kulkusilta, jolla liikkuva työntekijä kuulee kavereidensa jääneen loukkuun ja lähtee juosten apuun. Hän liukastuu, kaatuu ja murtaa jalkansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelastustyö suoritetaan nostolava-autolla.

Suuronnettomuusharjoitukseen osallistuu noin 40 pelastajaa ja kalustoa Pietarsaaren, Luodon, Bosundin ja Uudenkaarlepyyn paloasemilta. Harjoituksen johtoa saapuu Vaasan pääpaloasemalta.

Toimintavaihe kestää puolisentoista tuntia.

– Paloasemalle otettiin varallaoloon ylimääräisiä pelastajia, he hoitavat tarvittaessa oikeat keikat, Berg sanoo.

Harjoituksen kallistuessa lopuilleen hän on jo saanut kuvan tapahtuneesta. Taas on opittu lisää.

– Tämä on aika tiivis alue ja nyt olosuhteet ovat pakkasen takia aika kovat. Mielestäni tämä on sujunut aika hyvin. Jotain pientä aina tulee, mutta niin kuuluukin olla. Niistä otetaan sitten opiksi.

Pelastajat pukevat suoja-asuja ja happilaitteita. Kuva: Pentti Höri

Suomikin on varsin nopeassa tahdissa oppinut elämään hybridiuhkien aikaa. Vesa Bergin mukaan niihin varautuminen on jo myös pelastusviranomaisten arkea.

– Varaudumme kaikessa toiminnassa hybridiuhkiin ja mahdolliseen haitantekoon, ja pyrimme toiminnassa huomioimaan ne. Itse olin viime viikolla puolustusvoimien tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin ajankohtaisista uhkista. Kyllä se meidän arkitoiminnassamme on koko ajan taustalla nykyään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä