Paikallisuutiset

Soiten alueella jatketaan koronatilanteen kiihtymisvaiheessa – "Tapausmäärät ovat hiljalleen lähteneet pieneen kasvuun, kiihtymisvaiheen elementit ovat kasassa"

Koronasuojaus pysyy edelleen kiihtymisvaiheen tasolla Soiten alueella.
Koronasuojaus pysyy edelleen kiihtymisvaiheen tasolla Soiten alueella. Kuva: Markku Jokela

Koronaepidemiatilanne pysyy Keski-Pohjanmaalla edelleen kiihtymisvaiheessa. Näin linjasi tiistaina 5. tammikuuta kokoontunut Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueellinen Covid-19 -viranomaistyöryhmä.

Olemassa olevien koronavirustilanteen suositusten voimassaoloaika jatkuu sunnuntaihin 17.1.2021 saakka. AVI:n määräys 10 henkilön kokoontumisrajoituksesta on myös voimassa 17.1.2021 saakka.

Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 9. Koronavirustesteistä 0,5 % on positiivisia ja tartunnoista on pystytty jäljittämään noin 80 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusia tartuntoja ei ole tullut ilmi tiistaina. Yhteensä tartuntoja on 155. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Suositusten voimassaolon jatkaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viranomaisryhmä suosittelee että kuntienuimahallit ja kylpylät pysyvät suljettuna. Kirjastoissa suositellaan järjestämään vain lainaustoimintaa. Kaikki voimassa olevat suositukset löytyvättäältä.

– Näissähän on kyse nimenomaan kunnille annettavista suosituksissa. Poliisi ei tule sulkemaan esimerkiksi avoinna olevaa uimahallia, Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi muistuttaa.

Toimitusjohtaja jatkaa, että enemmän toimijoita rajoittaa tällä hetkellä aluehallintoviranomaisen antama määräys enintään 10 hengen kokoontumisista. Kokoontumisrajoitus on myös voimassa 17.1. asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatilanne heikentyi kahdessa viikossa, sillä ennen joulua (21.12.) ilmaantuvuusluku oli Soiten alueella 5,1. Oman sairaanhoitopiirin tartunnat saatiin jäljitettyä 100-prosenttisesti ja koronavirustesteistä 0,2% oli positiivisia tuloksia. Heti joulun jälkeen maanantaina ilmaantuvuusluku oli niinkin pieni kuin 3,8.

Korkiakoski-Västi myöntää, että paluu epidemian perustasolle on ollut harkinnassa viranomaiskeskusteluissa.

– Nyt näyttää, että tapausmäärät ovat hiljalleen lähteneet pieneen kasvuun. Kiihtymisvaiheen elementit ovat kasassa.

– Joulunajan liikehtiminen on ollut sen kaltaista, että nyt joudutaan ennakoimaan tilanteen kehittymistä. Suurin osa viimeaikaisista tartunnoista on peräisin matkailusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimitusjohtaja myös sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä tarkkailemaan omien lukujensa lisäksi myös ympäröiviä alueita. Epidemiatilanne on ollut lähes koko ajan Keski-Pohjanmaata huonompi Vaasan sairaanhoitopiirissä ja varsinkin ennen joulua Pohjois-Pohjanmaalla oltiin vahvasti leviämisvaiheen lukemissa.

Korkiakoski-Västi toteaa, että Soiten alueella tilanne on pysynyt näinkin hyvänä pitkälti sen ansiosta, että kunnat, kaupungit ja etenkin kansalaiset ovat noudattaneet annettuja suosituksia.

//päivitetty klo 13.06 Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski Västin kommenteilla//

//klo 16.12 muokattu otsikkoa//

Lue myös:

Tartuntamäärään tuntuva lisäys tiistaina Vaasan sairaanhoitopiirissä – Myös Pohjois-Pohjanmaalla kaksinumeroinen määrä uusia tartuntoja

Fakta

STM:n määrittelyt koronaepidemiatilanteille

1. Perustaso (vastaa Suomen tilannetta keskikesällä 2020)

a. tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen

b. kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.

2. Kiihtymisvaihe

a. tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on noussut: 7 vrk:ssa tapauksia > 6-15/100 000 asukasta ja 14 vrk:ssa tautitapauksia > 10-25/100000 asukasta

b. positiivisten näytteiden osuus on > 1%

c. ajoittain esiintyy paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja

d. tartunnanlähteet ovat kuitenkin pääsääntöisesti jäljitettävissä

e. sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia

3. Leviämisvaihe

a. tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin: 7 vrk:ssa tautitapauksia> 12-25/100 000 asukasta ja 14 vrk

tapauksia > 18-50 /100000 asukasta

b. tapausten päivittäinen kasvunopeus on > 10%

c. positiivisten näytteiden osuus on > 2%

d. alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä

e. sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti

Lähde: STM,Toimintasuunnitelma hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen covid-19-epidemian ensimmäisen vaiheen jälkeen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä