Paikallisuutiset

Skatagarden valmistuu Pietarsaaressa: kaupunginosan perinteinen yhteisöasuminen palaa modernissa muodossa

Pietarsaaren puutalokaupunki Skatan itälaidalla, Jaakonkadun ja Amerikankadun välissä oleva entinen Snellmanin makkaratehtaan kortteli alkaa olla uudessa ja lopullisessa muodossaan. Skatagarden-nimellä kulkevan projektin kakkosvaihe on saatu valmiiksi, ja uusilla asukkailla on edessään muuttoviikot.

Ykkösvaiheen 23 asuntoa valmistuivat vuonna 2018. Kakkosvaiheen uunituoreet 15 asuntoa ovat niinikään löytäneet asukkaansa. Jäljellä on vielä kolmen uuden asunnon rakentaminen sekä kulmassa olevan vanhan puutalon, joka on toiminut rakennusyhtiön konttorina, muuttaminen asunnoiksi.

Hankkeen erikoisuus on yhteisöasuminen, jossa itsekullakin on toki oma asuntonsa, mutta myös käyttömahdollisuus korttelin keskellä oleviin yhteisiin tiloihin kuten saunaan, kuntosaliin ja uima-altaaseen. Tiloja voi käyttää myös yhteisiin juhliin tai vuokrata omiaan varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatuksen taustalla oli luoda uudenlainen asumismuoto, joka palaisi vanhan Skata-asumisen juurille yhteisine pihapiireineen ja kohtaamispaikkoineen.

Projektin toteuttavan Nordic Rakennus Oy:n toimitusjohtajaGerhard Snellman on enemmän kuin tyytyväinen hankkeen nykytilaan.

– On ilon ja ylpeyden päivä, kun olemme näin pitkällä. Alueen asukkaille kuuluu myös suuri kiitos kärsivällisyydestä rakennusaikana. Tästä tuli lopulta jopa parempi kuin kuvittelimmekaan, Snellman sanoi kaikille osallisille tarkoitetussa tilaisuudessa perjantaina.

Korttelissa toimi 1960-luvulta alkaen Snellmanin makkaratehdas, joka muutti jo kauan sitten suuremmalle tontille Kuusisaareen. Korttelin uusiokäyttöä asumiseen alettiin suunnitella vuonna 2013.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tontilla on myös varsinainen erikoisuus: silloisen konttorirakennuksen uumenista – sisäänleivottuna – löytyi kokonainen jugend-kivitalo, joka päätettiin säilyttää ja remontoida asunnoiksi. Jugendtalon rakennutti reilut 100 vuotta sitten myös makkaraa valmistanut Boström & Scheweleff.

Taloon on toteutettu kymmenisen erikokoista asuntoa, joiden kaikkien suunnitteluun tulevat asukkaat ovat olleet vaikuttamassa.

Standardirakentamisesta ei ole kysymys – jo seinien vanhat, siloittamattomat kivipinnat ja persoonalliset värit todistavat siitä.

Tämän tyyppinen yhteisöasuminen on ainakin paikallisesti verraten uutta. Gerhard Snellmanin mukaan se on kuitenkin löytänyt oman asiakasryhmänsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On harvinaista, että löytyy tällaisia asuntoja, joissa kaikki palvelut ovat lähellä, mutta alue on kuitenkin rauhallinen. Monet, joiden omakotitalo maalla on käynyt liian suureksi kun lapset ovat lähteneet, haluavat muuttaa kaupunkiin. Ikäryhmässä 50:stä ylöspäin on ollut kiinnostusta.

Nykyisissä ja tulevissa asukkaissa on kuitenkin kaikenikäisiä, senioreista keski-ikäisiin ja lapsiperheisiin. Monet hankkivat asunnon sijoittaakseen ja kukaties muuttaakseen siihen itse myöhemmin. Aika moni Skatagardenin ruokakunnista asuu vuokralla.

Korttelin viihtyisyys kohenee vielä ensi vuoden aikana, kun viereinen Jaakonkatu valmistuu täysremontista. Ennen hahmotonta lentokenttää muistuttanut katu saa asianmukaiset jalkakäytävät, istutukset ja puut. Samalla ajoväylä kapenee kuuteen metriin, mikä vähentää raskasta liikennettä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä