Paikallisuutiset

Sähkönsiirto kallistuu vuosi vuodelta: Herrforsin verkkoa maakaapeloidaan vielä pitkään – säävarmuuden tavoittelu päättyy ehkä vuonna 2028

Vuoteen 2028 mennessä pitäisi Herrforsin keskijänniteverkosta puolet olla maakaapeloitu, ja se riittää, sanoo Herrfors Verkon toimitusjohtaja Kristian Finell. 29Käyttökeskuksessa näkyy paitsi oman alueen, myös koko maan sähkönkulun ajantasainen tilanne.
Vuoteen 2028 mennessä pitäisi Herrforsin keskijänniteverkosta puolet olla maakaapeloitu, ja se riittää, sanoo Herrfors Verkon toimitusjohtaja Kristian Finell. 29Käyttökeskuksessa näkyy paitsi oman alueen, myös koko maan sähkönkulun ajantasainen tilanne. Kuva: Pentti Höri

Herrfors Nät-Verkon alueella olevat sähkönkäyttäjät ovat juuri saaneet jakeluyhtiöltä ilmoituksen, jonka mukaan sähkön siirtohinnat nousevat huhtikuun alusta.

Hinnan korotukset tietävät kulutusalueesta riippuen 3–5 prosentin lisää sähkölaskuun.

Yhtiön esimerkkilaskelmien mukaan ei-sähkölämmitteisen kerrostaloasunnon sähkölasku kasvaa noin 11 eurolla vuodessa. Sähkölämmitteisen omakotitalon omistaja puolestaan saa siirtohinnan korotuksen johdosta 39–45 euroa nykyistä suuremman vuotuisen laskun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiken taustalla on sähkömarkkinalaki, joka edellyttää sähkönjakelijoilta säävarman sähköverkon rakentamista – toisin sanoen sitä, että tulevat myrskyt ja lumikuormat eivät enää katkoisi sähköjä kuluttajilta kohtuuttoman pitkiksi ajoiksi, mieluummin ollenkaan.

Käytännössä säävarmuus merkitsee ilmajohtojen korvaamista maakaapeloinnilla siellä, missä se on järkevää. Samassa veneessä ovat kaikki Suomen sähköverkkoyhtiöt.

Säävarmuuden tavoittelu aloitettiin seitsemän vuotta sitten. Investointien takarajaksi asetettiin toistaiseksi vuosi 2028.

Herrfors Nät-Verkko on investoinut maakaapelointiin ja muihin toimiin viimeisten viiden vuoden aikana noin 33 miljoonaa euroa, jatkossa 7–9 miljoonaa euroa vuodessa. Kuluttajille koituvat siirtohintojen korotukset ovat olleet vuosittaisia, eikä mikään ole muuttumassa lähivuosina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä voidaan olettaa, että siirtohinnat nousevat edelleen lähivuosina, Herrfors Nät-Verkon toimitusjohtajaKristian Finell kertoo.

– Haluamme kuitenkin pitää korotukset mahdollisimman maltillisina. Meillä olisi hintasääntelyn perusteella mahdollisuus korottaa hintoja reippaamminkin, mutta menemme eteenpäin todennäköisesti suunnilleen samantasoisin korotuksin.

Jokaisella verkkoyhtiöllä on alueellaan luonnollinen monopoli, minkä vuoksi energiaviranomaiset koettavat väijyä ylilyöntejä hinnoittelussa.

Säävarmuuden tavoittelu on kuitenkin yhtiöiden omissa käsissä. Itsekullakin jakelijalla on omat suunnitelmansa ja tavoitetasonsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Herrfors Nät-Verkko on asettanut omaksi tavoitteekseen noin 50 prosentin maakaapelointiasteen keskijänniteverkossa.

– Arvioimme, että optimaalinen säävarmuus on tuolloin saavutettu kaapeloinnin avulla. Kaikkialla, kuten metsäosuuksilla, sitä ei kalliina ratkaisuna missään nimessä kannata toteuttaa. Mieluummin sitten vaikka siirrämme ilmalinjan tien viereen, jotta se on häiriötilanteessa helpommin tarkistettavissa ja korjattavissa, Finell sanoo.

Energiavirasto valvoo siirtohintoja niin, että niiden taso ei saa ylittää kohtuullista tuottoa. Kristian Finellin mukaan Herrforsille on kertynyt edellisen neljän vuoden valvontajakson aikana selkeää korotusvaraa.

– Vuosina 2016–19 meille on kertynyt kumulatiivinen noin 11 miljoonan euron alituotto, jota me voisimme hyödyntää nyt alkaneen seuraavan valvontajakson aikana. Mutta emme ole halunneet lähteä optimoimaan tulosta.

– Olemme aina halunneet pysytellä Suomen keskihintatason lähellä. Nytkin korotuksen jälkeen Pietarsaaren ja Luodon sähköasiakkaiden siirtohinta on vielä paljon keskitason alapuolella.

Herrfors Nät-Verkon liikevaihto jakeluverkon sähkönsiirrosta on noin 19 miljoonaa euroa. Nyt käsillä olevalla korotuksella verkkoyhtiön myynti kasvaa noin 400 000 eurolla.

Alituotto pohjautuu osittain vuosien takaiseen tilanteeseen, jossa silloinen Pietarsaaren Energialaitos [joka myytiin myöhemmin Herrforsille] peri sähkönkuluttajilta siirrosta ylihintaa. Laitos velvoitettiin maksamaan ylituotto takaisin kuluttajille maksujen alennuksilla vuosiksi 2012–2015.

Pietarsaaren ja Luodon sähköasiakkaiden siirtohinta jäi operaation seurauksena niin sanotun vanhan Herrforsin aluetta alemmalle tasolle.

Tilanne on sama edelleen. Lakiteksti velvoittaa verkkoyhtiöt perimään jokaiselta alueelta samaa maksua. Tällä hetkellä kaupunkilaiset ja luotolaiset asukkaat nauttivat muuta Herrforsin aluetta halvemmasta sähköstä poikkeusluvalla.

Herrforsilla on kuitenkin velvoite yhtenäistää hinnat, eli pietarsaarelaisten ja luotolaisten kuluttajien maksut nousevat muita nopeammin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä