Paikallisuutiset
RKP:n puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson viritteli vaalihenkeä Pietarsaaressa: Tavoitteena viiden prosentin ääniosuus ja neljäs paikka takaisin Vaasan vaalipiirissä
PIETARSAARI
RKP lähtee tavoittelemaan kevään eduskuntavaaleissa neljää kansanedustajaa Vaasan vaalipiiriin, puolueen puheenjohtajaAnna-Maja Henriksson linjasi vaalikampanjansa avaustilaisuudessa Pietarsaaressa.
– Nyt olemme siinä tilanteessa, että meillä on mahdollisuus tehdä kaikkien aikojen parhaat eduskuntavaalit RKP:n historiassa. Meidän tavoitteenamme on saavuttaa yli viiden prosentin äänimäärä, sanoi Henriksson.
Viime vaaleissa RKP sai 4,9 prosenttia koko maan äänistä.
Äitini oli silloin yksinhuoltaja ja seitsemän lapsen äiti.
Samoissa vaaleissa RKP nosti kannatustaan Vaasan vaalipiirissä lähes kahdella tuhannella äänellä edellisvaaleihin verrattuna.
Vaalimatematiikka ei ollut RKP:n puolella: puolue menetti yhden paikan Vaasan vaalipiiristä.
Valituiksi tulivat Anna-Maja Henrikssonin lisäksi pedersöreläinen Mats Nylund ja vaasalainen Joakim Strand.
Tästä kolmikosta Nylund on ainoa, joka ei asetu ehdolle kevään vaaleissa. Tänä keväänä on tilaa uusille kansanedustajille.
Henriksson pitää realistisena tavoitteena, että vaaleissa puolue saisi takaisin neljännen kansanedustajan Vaasan vaalipiiriin.
Neljänteen kauteen tähtäävä Henriksson keräsi viime vaaleissa toiseksi eniten ääniä Vaasan vaalipiirissä, lähes 10 700 ääntä. Edelle meni vain SDP:n Jutta Urpilainen.
Hän vertasi omaa elämäänsä tuhkimotarinaan, muistellessaan omaa lapsuuttaan 60- ja 70-lukujen Pietarsaaressa.
Opintie ei jäänyt kiinni mahdollisuuksien puutteesta.
– Suomessa ymmärrettiin jo silloin panostaa lapsiin ja pitää huolta niistä, jotka tarvitsevat erityisen paljon apua. Äitini oli silloin yksinhuoltaja ja seitsemän lapsen äiti.
Hänestä tuli juristi, kansanedustaja, ministeri ja puolueen puheenjohtaja.
Pietarsaaren Svenska Gårdenilla järjestetty kampanja-avaus oli RKP:n tilaisuudeksi poikkeuksellisen kaksikielinen.
Henriksson käytti puheessaan vuoroin ruotsia, vuoroin suomea.
Puheessaan hän kritisoi nykyistä hallitusta leikkauksista palveluissa, koulutuksessa ja sairaalapalveluissa. Vaasan keskussairaala tarvitsee laajan päivystyksen, kuten Seinäjokikin.
RKP on muiden puolueiden tavoin reagoinut yksityisen vanhustenhuollon puutteisiin Esperi Caren ongelmien myötä.
– Totta kai me olemme koko ajan työskennelleet vanhustenhuoltoon liittyvien asioiden parissa. Se on kuntapäättäjien asia mitä suuremmassa määrin, ja jokainen kuntapäättäjä on vastuussa siitä, minkälaista vanhustenhuoltoa tarjotaan omassa kunnassa, sanoo Henriksson.
– Eihän meillä ole ollut tiedossa, että yksityiset menettelevät käytännössä niin, että on olemassa haamuhoitajia. Se oli minulle uusi käsite, en ollut koskaan kuullutkaan asiasta. Päättäjät ovat olleet liian hyväuskoisia.
Vaalien jälkeen nähdään, palaako RKP takaisin hallitukseen, vai jatkuuko puolueen taival oppositiossa.
Kysymys kuuluu, onko RKP valmis samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa?
– Jotta olisi mahdollista, että olisimme samassa hallituksessa, se vaatii perussuomalaisten arvopohjan muutosta. Jos sellainen muutos tapahtuu, silloin tilanne on erilainen, vastaa Henriksson.
Henrikssonin mukaan RKP:n tapoihin ei kuulu sulkea puolueita etukäteen pois.
– Perussuomalaisten nykyisellä politiikalla, joka lähtee siitä, että jokaisen ihmisen ihmisarvo ei ole samanarvoinen, se ei ole meille mahdollista, linjaa Henriksson.
RKP:n listalla on viisitoista nimeä Vaasan vaalipiirissä.
Joukossa ovat muun muassa kokkolalainen Hans Snellman, kruunupyyläinen Kari Harju, luotolainen Ulf Stenman, pedersöreläinen Niklas Sjöskog, sekä pietarsaarelaiset Ida-Marie Jungell ja Anna-Maja Henriksson.
Näin kävi viimeksi
Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa RKP sai 4,9 prosenttia koko maan äänistä.
RKP sai kolme paikkaa Vaasan vaalipiirissä, eli menetti yhden paikan.
Valituiksi tulivat pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson, pedersöreläinen Mats Nylund ja vaasalainen Joakim Strand.
Tästä kolmikosta Nylund on ainoa, joka ei asetu ehdolle kevään vaaleissa.