Kulttuuri

Rempseää ja sielukasta taidetta - Taitelija Katharine Svenfelt kuvailee taideteostensa olevan värien, tekniikan ja ideoiden soppa

PÄNNÄINEN

Maaliskuun ajan Galleria Brunossa Kulttuuritalo AX:ssä päästään ihastelemaan pedersöreläisen taitelijaKatharine (Katta) Svenfeltin tekemää taidetta.

Luonnollista, hauskaa ja hengellistä -nimisessä taidenäyttelyssä on esillä yhteensä 24 teosta, joiden tekemisessä taiteilija on hyödyntänyt muun muassa akryylitekniikkaa, liitua ja tussia. Tekemissään töissä Svenfelt kertoo halunneensa kuvata omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valitsin tekemistäni tauluista taidenäyttelyyn teokset, joista ihmiset Facebook-sivuillani olivat eniten tykänneet, Svenfelt kertoo.

Rempseät naiset ovat melko hurjaa taidetta, mutta samalla ne välittävät vahvaa, niin sanottua "power girl" -viestiä naisille. Katharine Svenfelt Taitelija

Rempseitä naisia -nimisiä töitä näyttelyssä on esillä 11, joiden tekemiseen hän kertoo saaneensa inspiraation ympärillään olevista naisista.

– Olen kova puhumaan, mutta sitäkin parempi kuuntelemaan. Kirjoitan muistiinpanoja muistikirjaani ihan tavallisten naisten keskenään käymistä keskusteluista, hän kertoo.

Svenfelt toivoo naisten kokevan tekemänsä Rempseät naiset -taulut voimauttavina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rempseät naiset ovat melko hurjaa taidetta, mutta samalla ne välittävät vahvaa, niin sanottua "power girl" -viestiä naisille, hän kokee.

Tussilla ja liiduilla tekemissään tauluissa hän kertoo käsittelevänsä usein ehkä vähän arkojakin naisia askarruttavia aihepiirejä huumorin kautta.

– Naiset usein pohtivat esimerkiksi paino-, ikä- ja ulkonäköasioita. Jos huumorin kautta voin välittää naisille viestiä, että olemme hyviä tällaisena kuin olemme, niin miksi en niin tekisi, hän toteaa.

Osa Svenfeltin tekemistä töistä, kuten työ nimeltä Viimeinen lumi, kuvaavat luontoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En näe luontoa mielessäni esimerkiksi kukkana tai lehtenä, vaan elämyksenä. Haluan, että kokemani luontoelämys välittyy tekemistäni tauluista.

Kolmessa taidenäyttelyssä esillä olevassa akryyliteoksessa on piirrettynä enkelin siivet.

– Rakastan enkelin siipiä, ja työnnän niitä vähän jokaiseen teokseen, mihin niitä on mahdollista laittaa, hän naurahtaa.

Omat siivet mukaan -teoksen Svenfelt kertoo kuvaavan häntä itseään taivaan porteilla.

– Joku päivä kun olen itse siellä, niin minulla on mukanani omat siivet, hän kertoo.

Lennä ystäväni pieni -enkelitöitä hän kertoo tehneensä päiväkoteihin ja pienille tytöille sängyn yläpuolelle ripustettavaksi.

– Enkelitaulu on aina heidän turvanaan nukkumaan mennessä.

Vuosi sitten Pedersören kirjastonjohtajaSolveig Lund kysyi Svenfeltiltä, voisiko hänen tekemiään Rempseät naiset -taideteoksia tuoda esille kirjastoon.

– Vielä kuukausi sitten kysyin, että laitammeko nämä työt todellakin esille. Olen esiintynyt paljon elämäni aikana, mutta koskaan minua ei ole näin paljon jännittänyt, Svenfelt hymyilee.

Huumorilla työstetyt Rempseät naiset -taideteokset Svenfelt kertoo tehneensä niin sanotusti laid back -tyylillä, mutta muiden taulujen tekemisessä hän kuvailee olleensa sielujen seurassa.

– Taidenäyttelyssä ihmiset näkevät teosten kautta osan sielustani. Se on pelottavaa, mutta samalla myös hyvin vapauttavaa, hän kuvailee.

Svenfelt uskoo, että kaikilla ihmisillä on kyky taiteen tekemiseen.

– Kukaan ei voi sanoa toiselle, että sinun pitää tehdä taidetta noin tai näin. Jokaisen maailma on aivan omannäköisenä ja uniikki, ja siksi jokaisen tekemä taidekin on ainutlaatuista.

Itseoppinut taiteilija kertoo aloittaneensa taiteen tekemisen jo lapsena.

– Lapsena minulla oli monesti vaikeuksia saada unta. Istuin usein öisin keittiön pöydän ääressä ja piirsin.

Svenfeltillä taiteen tekeminen on ollut mukana elämässä niin ilojen kuin surujenkin hetkillä.

– Purkaessani surua taiteen tekemiseen tunnen, kuinka jokaisella penssellin vedolla suru poistuu minusta vähitellen canvas-taululle. Kun olen saanut teoksen valmiiksi, ja saanut työstettynä suruni, heitän usein teoksen roskiin.

Svenfelt tekee parhaillaan yhteistyötä Sveitsissä asuvan kirjontataitelijaMarina Bertsin kanssa.

– Berts näki töitäni Facebookin kautta ja kysyi, voisiko hän tehdä Rempseät naiset -teoksistani kirjontatauluja. Saa nähdä siis, minne nämä teokset vielä tulevaisuudessa päätyvät, Svenfelt hymyilee.

ps@pietarsaarenasanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä