Paikallisuutiset

Rannikon luontoa ja kulttuuria esittelevä kirja valmis: eteläinen Perämeri Uudestakaarlepyystä Raaheen näyttäytyy nyt monipuolisella tavalla

Luonnontieteellisen Keski-Pohjanmaan rannikko on nyt ikuistettu kirjaan erittäin monipuolisella tavalla.

Valovoimainen rannikko – Stubbenilta Taskuun esittelee kuvin ja sanoin aluetta ja saaristoa todennäköisesti kattavammin kuin mikään yksittäinen teos aiemmin. Esille pääsee nyt Uudenkaarlepyyn ja Raahen välinen ainutlaatuinen meriluonto.

Asialla ovat olleet kokkolalaiset biologiHannu Tikkanen ja luontokuvaajaKari Pihlajamäki. Materiaalista tekijöillä ei ole ollut pulaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vuosikymmeniä siellä on pyöritty. Aineistoa on kertynyt monelta kantilta, Hannu Tikkanen toteaa.

Lähemmäs 300-sivuinen kirjaprojekti alkoi kolmisen vuotta sitten. Tekijöillä on vain hatarahko käsitys työstämiseen kuluneesta ajasta.

– Sitä on hankala sanoa, kun matkan varrella on näiden kolmen vuoden aikanakin kuvattu paljon. Voi sanoa, että yhteistyöpanos lähentelee vuotta varmaankin. Töistä on oltu virkavapaalla, ja pelkkään kirjoittamiseenkin on mennyt sellainen kolme kuukautta, Tikkanen kertoo.

Merenkurkkua, maailmanperintökohteita ja Perämeren pohjoisosia on käsitelty kirjallisessa muodossa aiemminkin. Vastaavaa, näin laajaa aluetta kuvaavaa kirjaa sen sijaan luultavasti ei ole tätä ennen tehty, tekijät veikkaavat. Valovoimainen rannikko – Stubbenilta Taskuun esittelee luonnon ja kulttuurimaiseman erityispiirteitä, lajistoa ja luonnonilmiöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eteläinen Perämeri on jäänyt vähän katveeseen. Täällä on todella mahtavia paikkoja, ja se on motivoinut myös tuomaan nimenomaan tätä aluetta esiin.

Luonnonmaantieteellisen Keski-Pohjanmaan rannikko on monessa mielessä kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokonaisuus – tuhansien saarten ja luotojen, Fennoskandian laajimpien hietikoiden, alavien rantaniittyjen, fladojen ja kluuvien, perinnebiotooppien ja ihmisten rannikko, tekijät luonnehtivat.

Konkreettisesti valovoimaa tuovat myös Tankarin majakan kiilat ja 14 muuta majakkaa, loistoa ja tunnusmajakkaa eli pookia.

Luonnon ja maiseman monimuotoisuuden takana on vuosisatoja jatkunut perinteinen maankäyttö, kenties maailman nopeimmin merestä kohoava maa, jokien murtama merivesi sekä jääkauden rouhima, tuulten ja aaltojen silottama maankamara.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjassa tuodaan esille myös muutoksia ja uhkia, jotka ovat seurausta ilmastonmuutoksesta ja Itämeren rehevöitymiskehityksestä.

Kirjantekijöiden mielestä alueen rannikon helmiä ovat esimerkiksi valovoimainen Tankar, kalastajien ja merilintujen paratiisimaiset Kallat, Fennoskandian laajimmat hiekkarannat Vattajalla, Pietarsaaren–Uudenkaarlepyyn pookit, Luodon valoisat saaristokoivikot, Rahjan kluuvit, Kalajoen hiekkasärkkien dyynit ja melojan unelmasaaristo Raahessa.

Ammattimainen kalastus on yhä harvempien pääelinkeino, hylkeenpyynti harvojen harrastus. Meren viljaa kootaan kuitenkin edelleen, tyylit vain ovat vaihtuneet. Tilalle on kehittynyt ”elämyksien meri” – tuhansien mökkiläisten, veneilijöiden, harrastuskalastajien, retkiluistelijoiden ja muiden retkeilijöiden sekä matkailijoiden virkistys- ja hengähdyspaikka.

Tekijöiden matkaan on tarttunut vuosikymmenien saatossa kymmeniä tuhansia valokuvia linnuista, kasveista, luontokohteista, luonnonilmiöistä ja ihmisestä.

Kirjaan on valikoitunut noin 370 kuvaa ja karttaa sekä omakohtaisia ja asiantuntevia tekstejä.

Koska kirja on tehty rakkaudesta luontoon, olosuhteiseen ja ihmisiin, uskovat tekijät tämän huokuvan myös lopputuloksesta.

Varsinaista kohderyhmää he eivät ole kovinkaan tarkasti miettineet – eivätkä he pyri tarjoamaan kaiken kattavaa tietokirjaakaan. Faktaa teoksesta löytyy kuitenkin runsaasti.

– Tietenkin olemme ajatelleet kaikkia, jotka ovat saaristosta kiinnostuneita. Esittelemme paikkoja ja harrastuksia laidasta laitaan. Lähtökohtana on ollut tuoda esille omia kokemuksia siitä, mitkä ovat mahtavia juttuja saaristossa, Hannu Tikkanen sanoo.

Kirja on aivan uunituore, ja se on tarkoitus saada yleisölle myyntiin alueella mahdollisimman pian.

Valovoimainen rannikko – Stubbenilta Taskuun

Hannu Tikkanen ja Kari Pihlajamäki

Taitto: Olli Ilmanen Creamedia Oy

Esimerkkejä sisällöstä:

Pohjanlahdella on useita kasvilajeja, joita ei tapaa missään muualla maailmassa.

Ilmaston muuttuminen kurittaa rannikon luontoa monin tavoin, mm. talvisen jääpeitteen laajuus on supistunut puoleen ja pesimälinnustolle tuhoisten kesämyrskyjen määrät ovat tuplaantuneet.

Rannikollemme sijoittuu Fennoskandian laajin hiekkaranta.

Lähes kasvittomat, karut suolamaat ovat harvinaisimpia luontotyyppejämme.

Ilman perinteistä kulttuuria rannikkoluonnon monimuotoisuus olisi huomattavasti nykyistä köyhempi.

Kahden lintulajimme kannat Perämerellä ovat monikymmenkertaistuneet 2000-luvulla.

Purjeen voimalla voi edetä yli 100 km/h.

Tuulten kasaamat korkeimmat ahtojäävallit vastaavat lähes 10-kerroksisen kerrostalon korkeutta.

Perämerellä on vielä lukuisia löytämättömiä hylkyjä – haastetta sukellusharrastajille ja meriarkeologeille.

Jäänmurtaja Polaris kulkee yli 120 cm:n jäissä – sellaisia jäitä ei esiinny Perämerellä, mistä ei pääsisi kerralla läpi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä