Paikallisuutiset
Purmon jättimäiset tuulivoimalat askelen lähempänä toteutumista – Pariisin Eiffel-tornin mittaiset myllyt näkyisivät Pietarsaareen saakka
Merkittävä osa Purmoa muuttuu energiateollisuuden tuotantoalueeksi, mikäli Pedersören kunnanhallituksen maanantaina tekemä kaavasuunnittelupäätös etenee tuulivoima-alalla toivotulla tavalla.
Pedersöre aloittaa ABO Wind -yhtiön suunnitteleman tuulivoimalakokonaisuuden kaavoittamisen 5100 hehtaarin alueelle. Maa-ala on pohjois-eteläsuunnassa liki 15 kilometriä pitkä siten, että pohjoisreuna on linnuntietä runsaan 15 kilometrin päässä Pietarsaaren keskustasta.
Yhtiö tavoittelee alueelle 40-50 voimalaa, jotka olisivat pyyhkäisy- eli kokonaiskorkeudeltaan 300 metriä. Teholtaan voimaloiden on määrä olla 6-10 megawattia.
Pietarsaaren korkein rakennelma eli Alholmens Kraftin piippu on yli puolet lyhyempi (130 metriä). Se on helposti nähtävissä esimerkiksi Kolpista vanhan Nautorin kohdalla, kuten kantatiellä 68 liikkuvat tietävät.
”Avoin keskustelu on nyt tärkeää.” Greger Forsblom Pedersören kunnanhallituksen puheenjohtaja
Yksinkertainen laskelma paljastaa, että Purmon voimalat näkyisivät kirkkaalla ilmalla helposti Pietarsaareen, mikäli välissä ei ole näköesteitä.
Pietarsaaren 60 metriä korkea vesitorni on näihin voimaloihin verrattuna lilliputti.
Vertailukohtia kannattaa Pietarsaaren sijaan hakea esimerkiksi Pariisista; Eiffel-torni on tarkalleen Purmon mahdollisten voimaloiden korkuinen ja antenni päälle. New Yorkin Empire State Building (381 metriä ilman radiomastoa) sentään peittoaa Purmon tulevat jättiläiset.
Kokkolan sataman pyyhkäisykorkeudeltaan 200-metriset tuulivoimalat kuuluvat Suomen korkeimpiin rakennelmiin, mutta kalpenevat silti heittämällä Pedersöreen kaavaillun hankkeen rinnalla. Ovatko kuntalaiset tai päättäjätkään täysin tiedostaneet, missä korkeuksissa ja millä tehoilla voimalat pyörivät?
Pedersören kunnahallituksen puheenjohtajaGreger Forsblom (r.) myöntää ABO Windin myllyjen olevan suuria. Toisaalta hän muistuttaa, että yhdenkään voimalan rakentamisesta ei ole päätetty. Kaavoitustyö kun vasta alkaa.
– Kaavaprosessissa kuullaan kaikki osapuolia ja aikanaan asiassa tehdään päätös. Se voi olla esimerkiksi kaava joka sallii 25 voimalaa, jolloin yrityksen eli tässä tapauksessa ABO Windin on päätettävä, haluavatko lähteä niitä tekemään.
Kaavaillun voimala-alueen lähellä asuvien riveistä on kohonnut kriittisiä ääniä. Keskustelu on ollut vilkasta sosiaalisessa mediassa ja viime viikolla kuutisenkymmentä kansalaista julkaisi Österbottens Tidningissä huolestuneen näkökulmakirjoituksen.
Kirjoittajat viittaavat tutkimustietoihin, joiden mukaan nyt puheena oleva alue kuuluu Pohjanmaan vähämeluisimpiin. Seudulla asuvien elämäntapa on kirjoittajien mukaan uhattuna kiitos voimalasuunnitelmien.
Suurhankkeen puoltajat taas muistuttavat miljoonaluokan kiinteistöverotuotoista, jotka täysimittaisena toteutuva voimalaverkosto toisi mukanaan. Lisäksi voimalat sataisivat kuntaan rahaa ainakin maanvuokratuottoina.
Greger Forsblom sanoo, että tuulivoima nostattaa tunteita aina.
– Niinpä avoin keskustelu on nyt tärkeää.
ABO Wind julkaisi Pedersören kunnanhallituksen maanantaisen päätöksen jälkeen lehdistötiedotteen, jossa se esittelee tuulivoiman hyviä puolia. Tiedotteessa taataan, että tuulivoimatuotannon käynnistyttyä voivat marjastus, metsästys ja sienestys jatkua alueella entiseen tapaan.
– Odotamme innolla yhteistyötä paikallisten kanssa saavuttaaksemme puhdasta sähköntuotantoa ja paikallista elinvoimaa. Avoimen keskustelun avulla voimme huomioida paikalliset näkökulmat ja päästä parhaaseen lopputulokseen, kommentoi hankkeen projektijohtajaMarkus Ehrström tiedotteessa.