Paikallisuutiset
Paikallisilla oppailla pitää kiirettä
Uusilla teemakävelyillä kuullaan faktalla ryyditettyjä tarinoita tupakkaenkeleistä Runebergiin, muistomerkeistä ja vihreisiin huoneisiin.
Uudet opastetut teemakävelyt pitävät paikallisen Pietarsaaren Seudun oppaat ry:n väkeä kiireisenä tänä kesänä. Viidellä eri kävelyllä kuullaan faktalla ryyditettyjä tarinoita Runebergistä tupakkaenkeleihin, kaupungin historiallisesta keskuksesta muistomerkkeihin ja vihreisiin huoneisiin.
– Oma ryhmänsä on suomenkielisille ja oma ruotsinkielisille. Ja opastukselle lähdetään vaikka paikalla olisi vain yksi osallistuja, huomauttaa puheenjohtaja Eeva-Kaarina Aaltonen.
Tupakkaenkeleiden eli tupakkatehtaan naistyöntekijöiden tarinaa avataan muun muassa loppusyksystä paljastetulla Tupakkaenkeli -patsaalla tehdastyöläisten vanhan työpaikan edessä Koulukadulla. Kierros jatkuu Skatan katuja pitkin, seisahdutaan aiheeseen liittyvissä yhtymäkodissa kuten kotitalojen portin pielissä, sivutaan tehtaan lääkärin vastaanottoa, mankelitupaa sekä rakennusta, jossa toimi aikoinaan seimi ja ruokala.
– Tupakkatehdas työllisti enimmillään 1600 työntekijää, joista valtaosa oli naisia. Naiset muuttivat yhteiskuntaa ja työpaikka tehtaassa muutti merkittävästi naisten yhteiskunnallista asemaa.
– Naiset järjestäytyivät työpaikalla ja lisääntynyt vapaa-aika mahdollisti erilaiset harrastukset. Naisten ansiosta tehtaalle saatiin muun muassa työpaikkalääkäri ja työntekijöiden lapsille oma seimi, Eeva-Kaarina Aaltonen kuvaa.
Hän ihastelee kuinka suuri merkitys pienellä, vuonna 1762 perustetulla kehräämöllä, lopulta olikaan kaupunkilaisten elämään ja kaupungin kehittymiseen.
Britt Lindströmille tupakkaenkelit tulevat opastuksissa melkeinpä iholle osana oman suvun historiaa.
– Tupakkatehdas työllisti isoisoäidin ja sittemmin isoäidin, siis isofammun ja fammun. Myös äiti työskenteli siellä jossain vaiheessa lyhyen aikaa. Isofammu teki kotona käsin sikareita tehtaalle ja suurperheen lapset häärivät apuna. Fammu pääsi tehtaalle töihin 1903 ja oli siellä savukkeita tekemässä seuraavat viitisentoista vuotta, Lindström kertoilee.
Ei löydy aivan lähimailta Pietarsaaren kaupungin keskustaa voittanutta, ainakaan jos kysyy Eeva-Kaarina Aaltoselta.
– Näin pienessä kaupungissa löytyy niin isoja asioita. Aivan hengästyy kun luettelee arkkitehtejä, Lars Sonckista, Walter Thomésta ja Torben Grutista lukien. Kaupungilla on hoidettavanaan vaikuttava rakennusperintö.
Tarinat ovat rakennustenkin elämän suola.
– Etelänummen kaupunkiosan palosta vuonna 1835 jäi Etelänummelle pystyyn vain Lindskogin kivitalo kun taas Malmien puutalot joutuivat tulen ruoaksi. Tämähän ei ollut laivanvarustajan mieleen, joten hän rakennutti suuremman ja kauniimman kivitalon, joka toimii Pietarsaaren museon Malmin talona tänäkin päivänä.
Sekä Eeva-Kaarina Aaltonen että Britt Lindström ovat paikallisen opasyhdistyksen uusimpia jäseniä. Aaltonen on hoitanut puheenjohtajan tehtäviä viimeiset kaksi vuotta. Kumpikin valmistui 2016 opaskurssilta, jonne houkutteli alkujaan kiinnostus kotikaupungin historia kohtaan. Pietarsaaren rinkiin kuuluu tällä hetkellä 13 opasta.
– Google on hyvä tietolähde, mutta opastetulla kierroksella ollaan fyysisesti paikan päällä ja kerrontaan pystytään nivomaan faktan päälle tarinoita, jotka herättävät tapahtumat henkiin toisella tavalla kuin netistä luettuna.
– Etenkin kun ryhmässä on paikallisia asukkaita saa usein kuulla itsellekin uusia asioita, mistä saa lisää ainutlaatuista sisältöä opastuksiin, Aaltonen kuvailee.
Alkujaan ensimmäisen kävelyopastuksen Pietarsaaren Seudun opasyhdistys järjesti heti toisena koronakesänä 2021 pandemian vuoksi hiipuneen toiminnan virkistämiseksi. Ennen koronaa oppaita työllistivät lukuisat bussiryhmät kesässä, parhaana vuotena on tullut sata bussiryhmää.
– Kävelyopastukset tulivat jäädäkseen. Ne ovat olleet suosittuja, Eeva-Kaarina Aaltonen iloitsee.
– Nyt kokeilemme näitä erikseen teemoitettuja kävelyjä, joilla keskitytään enemmän yhteen aiheeseen kerralla.
Opastetut teemakävelyt järjestetään maanantai-iltaisin heinäkuussa 3.-7.-7.8, paitsi Jaakon Päivien jälkeisenä maanantaina 24.7. Lähtö tapahtuu torilta raatihuoneen edestä iltakuudelta. Teemakävelyn kesto on noin puolitoista tuntia.
Maanantaina 3.7. kuljetaan Johan Ludvig Runebergin ja 10.7. tupakkaenkelten jalanjäljissä, 17.7. tutustutaan Pietarsaaren historialliseen keskustaan ja 31.7. muistomerkkien kertomaan. 7.8. maanantaiopastuksella vuoron saavat Pietarsaaren vihreät huoneet.
Jaakon Päivällä voi oppaan silmin tutustua lisäksi Skataan, vanhaan hautausmaahan sekä Otto Malmiin. Fäbodan kierroksella avautuu puolestaan huvilaelämän historiaa ja karjamajojen aikaa meren rannalla.
– Jaakon Päivillä on opastetuilla retkillä mukana tyypillisesti vähän enemmän turisteja sekä entisiä pietarsaarelaisia historiaa kertaamassa ja kaupungin nykymenoon tutustumassa.
Opastuksia räätälöidään kävelyn ja bussin lisäksi pyöräillen tai veneellä yhdistyksen toiminta-alueella Pietarsaaressa, Pedersöressä, Uudessakaarlepyyssä ja Luodossa.