Paikallisuutiset
Pietarsaarta vaivaa nyt vuokra-asuntopula – talousarvio kelpasi valtuustolle, mutta huolta kannettiin sote-palveluista ja uusista asukkaista
Pietarsaaren ensi vuoden talousarvio hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa maanantaina jossain määrin historiallisesti ilman ainuttakaan muutosehdotusta miltään taholta.
Saatesanoissaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaOwe Sjölund (rkp) kiitteli ryhmien välistä konsensusta poliittisesta tasapainosta, jolla valmistelussa saavutettiin hyvin niukasti ylijäämäinen budjetti, joka kuitenkin pitää palvelut suunnilleen entisellään. Suurempia säästövelvoitteita ei ensi vuodelle asetettu, joskin toimintoja pyritään edelleen tehostamaan.
Pietarsaari investoi ensi vuonna säästeliäästi, vain 7,5 miljoonan euron verran. Pääkohteena on Oxhamnin koulun valmiiksisaattaminen.
Monissa puheenvuoroissa kannettiin erityisesti huolta sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuudesta. Hoidon ensi vuoden laskelmia moitittiin alibudjetoinnista, mistä esimerkkiä saatiin edeltävässä pykälässä. Valtuusto joutui hyväksymään sote-palvelujen peräti 7,9 miljoonan euron ylitykset päättyvälle vuodelle.
Myös aleneva väkiluvun kehitys ja työvoiman rekrytointi nähtiin isoina haasteina tulevaisuudessa. Owe Sjölund puolusti monikulttuurisuutta ja kaikille tasaveroisia lähtökohtia väen houkuttelemiseksi, ja vihreidenAnni Teerikangas jatkoi tästä. Kymmenisen prosenttia pietarsaarelaisista on maahanmuuttajataustaisia.
– Ongelmamme on, että täältä muuttaa eniten pois muun kuin suomen- ja ruotsinkielisiä. Meidän tulisi yhdessä miettiä, miten saadaan Pietarsaari houkuttelevaksi ja pitovoimaiseksi myös heille, miten saamme kaikki ihmiset viihtymään Pietarsaaressa, Teerikangas kysyi.
VasemmistoliitonJarmo Ittonen tähdensi palvelutason merkitystä työvoiman saannille.
– Meidän pitää pystyä tarjoamaan asuntoja. Se on kuitenkin ensimmäinen asia, jota uudella paikkakunnalla tarvitaan.
Myös sdp:nMervi Rantala kiirehti hyvien vuokra-asuntojen tarjonnan lisäämistä.
KeskustanSami Koskinen nosti elinkeino- ja kaavoituspolitiikan etunenään Pietarsaaren veto- ja pitovoiman kohentamiseksi.
– Päällimmäinen ongelma on vääränsuuntainen muuttoliike. Tänne tarvitaan veronmaksajia, ja siihen vaikuttaa varmaan eniten kaavoitus. Esimerkiksi Lammassaaren alue tuo elinvoimaa itäpuolelle, mutta samalla on mietittävä, missä koulut ja päiväkodit uusille asukkaille sijaitsevat.
KokoomuksenIlmari Heinonen tiesi, mitä kaupungin kaavoittajat voivat tehdä sisäänmuuton hyväksi.
– Tarvitaan sellaista kaavoituspolitiikkaa, että meillä on jatkuvasti kaupungin omistamilla mailla mahdollisuus vähintään sataan kerrostaloasuntoon. Esimerkiksi Pursisalmen kentän kanssa ei pidä odottaa, että joku rakentaja siitä kiinnostuisi, vaan sen pitää olla meillä valmiina.
PerussuomalaistenSami Laurila pitäisi olemassaolevat asuinalueet houkuttelevina.
– Jos kaikki koulut esimerkiksi keskitetään kaupungin länsipuolelle, mitä itäpuolen asunnoille tapahtuu? Ne eivät ole enää kiinnostavia. Kovalla kädellä keskittäminen ei mielestäni ole hyvä tie, Laurila sanoi.
Budjettikokousta voidaan pitää pietarsaarelaisittain verraten lyhyenä ja sopuisana. Valtuuston puheenjohtajaAnnica Haldin (rkp) saattoikin viimeisen nuijankopautuksen jälkeen kiittää valtuutettuja rakentavasta ja asiallisesta keskustelusta.