Paikallisuutiset
Pietarsaaren vuoden 2022 Laiska-Jaakko on kaupungin ehkä vaikutusvaltaisin ihminen – Ebbaksi valittiin ansioitunut kuvataiteilija
Pietarsaaren Jaakon päivien sunnuntaiset avajaiset sisälsivät perinteisyydessään asiankuuluvan kattauksen. Oli kuorolaulua, voimisteluesitystä, duettoa ja kaupungin puheenvuoro. Ohjelman jännitysmomentti eli vuoden Laiska-Jaakon ja Ebban julkistus oli jälleen viisaasti jätetty tapahtuman loppupuolelle.
Laiska-Jaakon (joka on eräänlainen vuosittain vaihtuva kunniakansalainen) julkistamisesta on vuosikymmenten mittaan Pietarsaaressa muodostunut odotettu tapahtuma ja itse tittelistä instituutio. Siksipä onkin ollut yllättävää, että kaupungin lähihistorian ehkäpä vaikutusvaltaisimman paikallisen yhteiskunnallisen toimijan kohdalle ei valinta ollut jo aikaisemmin osunut.
Nyt siis osui, kun Laiska-Jaakoksi hatutettiin ja käädytettiin paikallispoliitikko-liikemies-taustavaikuttajaPeter Boström (r.).
Valinnan perusteissa kuvataan Boströmin tehneen vuosikymmenten ajan sinnikkäästi työtä Pietarsaaren kehittämiseksi. Hänen mainitaan olleen kehittämässä kaupungin yhteiskunta- ja elinkeinoelämää. Lisäksi muistutetaan Boströmin aktiivisuudesta yhdistystoiminnassa; hänen lasketaan olleen aktiivinen peräti kymmenessä paikallisessa yhdistyksessä.
Peter Boström, oletko jo aiempina vuosina ehtinyt odotella Laiska-Jaakon titteliä?
– En ja kyllä tämä yllätyksenä tuli, Boström vakuutti Pietarsaaren koulupuiston lavan vieressä julkistamisseremonian jälkeen.
Laiska-Jaakko -perinteen taikaan kuuluu, että valinta pidetään tiukasti salassa julkistushetkeen saakka. Lehdistökään ei saa asiasta ennakkotietoa ja valittavat kuljetetaan lavalle huputettuina.
Jos oli Laiska-Jaakon valinta tavallaan odotettu, niin samaa ei voi sanoa vuoden Ebbasta. Ebba valittiin nyt vasta kolmannen kerran (edelliset valinnat vuosina 2002 ja 2003).
Valinta osui kuvataiteilijaTanja Aumaseen. Pietarsaarelaissyntyinen Aumanen asui lapsena ja teininä Ruotsin Arvikassa, mutta muutti takaisin synnyinkaupunkiinsa jo 20-vuotiaana.
Aumanen on tehnyt kansainvälistäkin uraa sikäli, että hänen maalauksian ja taidegrafiikkansa on ollut nähtävillä näyttelyissä Suomen ja Ruotsin lisäksi Italiassa, Sveitsissä, Turkissa ja Australiassa.
Koulupuiston lavalla Aumanen oli liki kyynelten partaalle saakka liikuttunut.
– En olisi kuvitellutkaan tällaista, Aumanen sanoi ja häntä oli helppo uskoa.
– Ainakin lauantaille oli alunperin muitakin suunnitelmia, mutta ne menevät nyt ehkä vähän uusiksi, Aumanen jatkoi.
Laiska-Jaakolle ja Ebballe on kahdeksan päivää kestävien Jaakon päivien ajalle luvassa monenlaista edustamista ja tilaisuuksia.
Tanja Aumanen on tullut tunnetuksi taideteostensa lisäksi myös lastenkirjoistaan, joita hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut.
Huono sääonni on tänä kesänä vaivannut 370-vuotisiaan viettävän Pietarsaaren juhlatilaisuuksia. Tällä kertaa sadetta tuli sentään vain muutaman ujon pisarallisen verran.
Paikalle saapunut arviolta viisisataapäinen yleisö antoi raikuvimmat aplodit paikallisen JKG-voimisteluseuran Mirella-joukkuevoimisteluryhmälle, jonka tytöt harjoittelivat ja esiintyivät yhdessä kahdeksanvuotiaista saakka.
Imperfekti on paikallaan siksi, että sunnuntaina Koulupuistossa nähtiin ryhmän viimeinen yhteisesitys tällä erää ja ehkä koskaan. Opiskelut kun vievät nuoret voimistelijat eri suuntiin.
Pietarsaaren kaupunkifestivaali vuosimallia 2022 avautui haikeudellakin.
Historian jalanjäljissä
Pietarsaaren Laiska-Jaakoksi valitaan henkilö tai yhteisö, joka on toiminnallaan tehnyt kaupunkia tunnetuksi. Ebban valintakriteerit ovat samat.
Valinta tapahtuu kaupunkifestivaali Jaakon Päivien avajaisissa.
Esikuvana on Pietarsaaren kaupungin perustajan Ebba Brahen puoliso, sotapäällikkö Jakob de la Gardie, jota kutsuttiin Laiska-Jaakoksi.
Ensimmäiseksi Laiska-Jaakoksi valittiin Runar Lindahl vuonna 1986.
Aikaisempia Laiska-Jaakkoja ovat mm. vuoden 1989 Miss Suomi Åsa Lövdahl (nyk. Norrie) ja jalkapalloilija Alexei Eremenko. Viime vuonna valinta osui muusikko-säveltäjä Tomas Enrothiin.