Paikallisuutiset
Pietarsaaren seudulla esiintyy hinkuyskää – Lastenlääkärin mukaan syynä voi olla seudun rokotevastaisuus: "Sairastapauksia tulee helposti, jos laumasuoja on heikko"
Tapio Lehtinen
Pietarsaaren seudulla on ilmennyt hinkuyskää viime aikoina.
Pietarsaaren sairaalan lastentautien ylilääkäri Markus Granholm uskoo, että tautitapauksilla voi olla yhteyttä seudun rokotevastaisuuteen.
– Sairastapauksia tulee helposti, jos laumasuoja on heikko, sanoo Granholm.
Laumasuojalla tarkoitetaan sitä, että riittävä määrä rokotettuja suojaa myös niitä, joilla ei ole rokotusta. Kaikki Pietarsaaren seudun vanhemmat eivät halua rokotuttaa lapsiaan.
– Pietarsaaressa on ilmennyt muutama hinkuyskätapaus. Olen kuullut, että Uudessakaarlepyyssä on ollut enemmänkin. Epidemiasta ei kuitenkaan vielä voida puhua, sanoo Granholm.
Hinkuyskän esiintymistä ehkäistään kolmeosaisella rokotuksella, joista ensimmäinen annetaan 2 kuukauden ikäiselle.
– Riski on suurempi, jos ei ole ehtinyt saada kaikkia rokotteita, tai ei ole saanut rokotetta ollenkaan. Jos hinkuyskää on liikkeellä, rokotuskaan ei aina anna täyttä suojaa, sanoo Granholm.
Hinkuyskää sairastavat pienet lapset hoidetaan usein sairaalassa.
Granholm ei voi paljastaa montako lasta on joutunut sairaalahoitoon hinkuyskän takia, koska Pietarsaaren sairaala on kooltaan pieni. Lukumäärän paljastaminen saattaa loukata yksityisyyden suojaa.
Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama ylähengitysteiden infektio. Tautia esiintyy kaikenikäisillä, mutta tauti on vaarallisin alle 6 kuukauden ikäisille lapsille. Taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla.
– Hinkuyskän oireina on tyypillisesti puuskittainen, tikahduttava yskä. Hoitamattomana se kestää useita viikkoja, sanoo Granholm.
Pitkään kestäneeseen hinkuyskään antibiootista ei ole apua, vaan oireet häviävät vähitellen useiden viikkojen kuluessa.
Pietarsaaren seudulla esiintyi hinkuyskää myös viime talvena.
– Ennen vanhaan, kun rokotukset olivat paremmalla mallilla, hinkuyskää ei juuri esiintynyt. Toivon mukaan tästä ei tule jokavuotinen ilmiö, sanoo Granholm.