Paikallisuutiset
Pietarsaaren kaupunki sai energiaa pursuavan viestijän – vannoo kaksikielisyyden nimiin
Pentti Höri
Pietarsaaren kaupunki julisti auki viestintävastaavan toimen, ensimmäisen laatuaan kautta historian. Siihen valittiin Jeanette Östman, Luodon kunnasta kotoisin oleva 38-vuotias filosofian maisteri.
Tänään hän on ollut reilun viikon toimessaan. Päätämme tavata tervetuliaishaastattelun merkeissä torilla, jonka elosta tai elämättömyydestä on keskusteltu viime aikoina jopa enemmän kuin sen alla sijaitsevasta toriparkista.
Viime aikoina keskustelua on herättänyt suomenkielisten pietarsaarelaisten hupeneminen pitkässä juoksussa. Viihtymättömyyttä on jopa tutkimuksella todistettu.
Tämä ei kuulu millään lailla kaupungin viestintävastaavan toimenkuvan ytimeen, mutta se ei estä Jeanette Östmania kysyttäessä kommentoimasta asiaa.
– Olen asunut muun muassa Helsingissä, joten tiedän, mitä on olla kielivähemmistössä.
Ruotsinkielinen Östman kannattaa Pietarsaaren historiallista kaksikielisyyttä henkeen ja vereen. Itse hän ei luonnehdi itseään kaksikieliseksi, vaan on oppinut matkan varrella suomen kielen.
Sitä muuten riittää. Hän saavuttaisi vähintään pistesijan, jos Jaakon Päivillä joskus järjestettäisiin suomen puhumisen nopeuskilpailu.
– On itsestään selvää, että Pietarsaaressa kaikilla on oikeus saada samanlaista palvelua omalla äidinkielellään. Siinä voin tehdä vain omalla kohdallani parhaani.
Jeanette Östman haluaa nivoa tiedottamisella päättäjät, virkamiehet ja asukkaat samaan piiriin ja vetämään yhtä köyttä.
Yksi keino on lisätä kaupungin aikomusten ja tekemisten näkyvyyttä niin paikallis- kuin sosiaalisessakin mediassa.
– En ole byrokraatti. Toivottavasti se helpottaa johonkin suuntaan.
Organisaation on kerrottava kaupunkilaisille, mitä se tekee, miksi ja ketä varten.
– Kaupunki ei ole yksityinen, suljettu kupla. Minulla on suuri ilo olla nyt töissä organisaatiossa, jossa joka päivä jokainen ihminen tekee töitä muiden hyväksi. Haluan näyttää ne paikat, jossa voimme kohdata ja olla yhdessä. Ja luoda fiilistä siitä, että olemme läsnä.
Toinen osa on osallistaminen. Asukkaat, yrittäjät ja yhdistykset määrittelevät tunnelman.
– Se ei ole kaupungin omassa vallassa tai kontrollissa, eikä se päätä, millaista elämä on Pietarsaaressa. Mutta meillä kaikilla on mahdollisuus luoda se tarina.
– Voin auttaa ihmisiä näkemään sen, mitä kaupunki organisaationa kykenee tarjoamaan. Sen kautta voi saada hyvän olon fiiliksen. Olen mielelläni osa positiivista keskustelua. Mulla on ideoita!