Paikallisuutiset

Pienestä kebabfirmasta kasvoi lihatalo: Görans laajentaa uudehkoja tiloja Pedersissä - myynti repäisi hurjasti plussaa

Pietarsaari

Gustav Granholm astelee kebablastuistaan ja monista muista lihatuotteistaan tunnetun perheyrityksensä pihalla Pedersissä ja pysähtyy metsänpuolisella sivulla. Siinä ajelevat vielä suuret rekat, jotka tuovat raaka-ainetta ja vievät Ab Korv-Görans Kebab Oy:n valmiita tuotteita maailmalle. Vuoden päästä paikalle on noussut 1600 neliön lisärakennus, mikäli kaivutyöt tontilla päästään aloittamaan viimeistään loppukesästä.

Toimitusjohtajan selän takana kohoaa vain puolitoistavuotta sitten, syksyllä 2019, käyttöön otettu moderni elintarviketehdas, 3100 neliötä. Siellä valmistetaan 60:ä eri lihatuotetta naudasta ja kanasta. Tänä vuonna tuotantomäärä nousee noin 3,2 miljoonaan myytyyn kiloon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjän mielessä käyneestä ajatuksesta vuonna 2006 yrityskauppojen yhteydessä "Korv-Göran" Lillkållin kanssa on tullut totta.

"Vaasassa on energiaklusteri. Me voimme hyvällä syyllä alkaa puhua ruokaklusterista. Seudulla on monta suurta toimijaa ja työllistäjää elintarvikealalla".

– Pienestä kebabfirmasta kasvoi lihatalo.

Samalla 62-vuotias toimitusjohtaja pohtii, onko kasvua ollut viime aikoina liikaakin ja liian äkkiä.

Kun vuoteen 2020 valmistauduttiin budjettia miinustamalla, tulikin 15 prosentin lisäys. Tälle vuodelle sitä vielä uskalletaan korottaa 17 prosentilla jo toteutuneiden myyntilukujen valossa. Euroissa mitattuna liikevaihtoa oli 13,5 miljoonaa, nyt mittarit raksuttavat kohti 17,5 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Gustav Granholm

– Olemme saavuttaneet hurjan kasvun tehokkuuden maksimoimisella hinnasta aina energiakulutukseen, jossa suosimme omasta tuotantoprosessista saatavan lämmön talteenottoa, Gustav Granholm sanoo.

Kasvun suuntana on Ruotsi, josta myynti on napannut asiakkaaksi neljännen ketjun.

Suuret kaupat ja uusi Streetfood -tuoteryhmä paikkasivat äkkipysäyksen kokenutta ravintolamyyntiä.

Vetoa ulkomaille olisi hurjasti enemmänkin, mutta tuotantokapasiteetti ei ole ehtinyt imuun mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi Saksasta saadun palautteen mukaan Göransin kebab on yksi Euroopan parhaimmista.

Lisätilaa valmistuu mm. tuotantoa, kuivavarastoa ja pakkausvarastoa varten.

– Tästä kaksikymmentä metriä metsän suuntaan, saman verran kahteen vastakkaiseen suuntaan. Rakennuksesta tulee kolmen siiven kompleksi. Sen jälkeen ei enää hirveästi ole laajennusvaraa, Granholm toteaa.

Lisätilaa rakennetaan mm. raakamassan käsittelyyn. Tuotannossa tuplataan lisäksi kummatkin isot grillauslinjat, joista toisella valmistetaan kebabia, toisella kanaa. Pakastevarasto laajenee tuhanteen lavapaikkaan nykyisestä 450 lavapaikasta.

Investoinnin arvoksi arvioidaan noin 1,8 miljoonan euroa.

Tällä hetkellä koneet pyörivät kahdessa vuorossa pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin aamukuudesta iltayhteentoista jo 50 vakituisen työntekijän voimin.

– Työntekijöitä tarvitaan luultavasti lisää laajennuksen jälkeen, Granholm arvelee.

Pitää olla paitsi oikeat tuotteet oikeaan aikaan myös vähintään kolme tukijalkaa, jotta yritys menestyy pitkällä tähtäyksellä, Gustav Granholm järkeilee. Tukijalkoja Göransillä on itseasiassa neljä.

– Tuotanto jakautuu tasan HoReCan eli suurkeittiöiden, teollisuuden ja vähittäiskaupan kesken, loput 10 % menee vientiin.

Kilpailijoita riittää. Se ei pitkän linjan yrittäjää pelota, mutta tietynlainen nöyryys on hyvä pitää mielessä - ja muistuttaa siitä muitakin.

Ajatus seudulle kasvaneesta elintarvikekeskittymästä lämmittää pikkuhiljaa taustajoukkoihin siirtyvän yrittäjän sydäntä.

– Vaasassa on energiaklusteri. Me voimme hyvällä syyllä alkaa puhua ruokaklusterista. Seudulla on monta suurta toimijaa ja työllistäjää elintarvikealalla.

Evert Granholm hoitaa varatoimitusjohtajan tehtäviä alan tulevaisuuteen vahvasti luottaen. Erityisenä ilon aiheena on toteutuvan investoinnin lisäksi vaikkapa viime keväänä lanseeratun Görans Streetfoodin saama huima vastaanotto.

– Streetfoodista on tarkoitus tehdä ympärivuotinen sarja. Irtopakastus säilyy vahvuutena ja panostamme grillaamiseen jatkossakin. Einespuolella kylmäkomponentit yleistyvät. Kana on myös vauhdilla kasvava lajike kun siinä on paljon proteiinia vähän rasvaa, Evert Granholm näkee.

Ab Korv-Görans Kebab Oy

Lihavalmisteita ja ateriakastikkeita Pietarsaaressa valmistava perheyritys.

"Korv-Göran" Lillkåll perusti yrityksen vuonna 1988. Gustav Granholmin omistukseen vuonna 2006.

Noin 1600 neliön laajennusosa suunnitteilla vuoden 2019 syksyllä valmistuneeseen 3 100 neliön tehdasrakennukseen Pedersissä, jonne muutettiin Sofianlaaksonkadulta.

Investoinnin arvo on noin 1,8 miljoonaa euroa.

Tuotannosta 90 % myydään Suomessa, loput 10 % menee vientiin, lähinnä Ruotsiin ja Viroon. Tuotteet valmistetaan naudan- ja broilerinlihasta. Raaka-aineesta broileri on täysin ja nauta noin 75-prosenttisesti kotimaista. Lihaa tuodaan EU:sta.

Liikevaihto oli 13,5 miljoonaa vuonna 2020, tänä vuonna tähtäimessä on 17,5 miljoonaa. Tuotanto kiloina: 2,5 miljoonaa vuonna 2020, tälle vuodelle on jo myyty 3,2 miljoonaa kiloa.

Työntekijöitä 50.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä