Viihde

Pelikentiltä vauhtia opiskeluun: Pietarsaarelainen Oona Niva yhdistää salibandyn lukio-opintoihin omassa kotikaupungissa.

Pietarsaari

Kahtena koulupäivänä viikossaOona Niva fillaroi Pietarsaaren lukion sijasta suoraan Rettig Sport Centeriin. Keskiviikkona hän oli pelaamassa salibandya jo aamukahdeksalta kun luokkakavereilla alkoi maantiedon tunti vasta puoli yhdeksältä. 16-vuotias Niva käy nimittäin salibandylinjaa, mikä mahdollistaa rakkaan urheiluharrastuksen ja opiskelun yhdistämisen.

Mitenkään helpommalla urheilulinjalainen ei pääse, melkeinpä päin vastoin, Niva arvelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koulupäivä alkaa aikaisemmin ja menetetty pakollinen tunti, tässä tapauksessa maantieto, pitää sitten opiskella itsenäisesti.

"Lukiossa joudun oikeasti lukemaan. Yläkoulussa riitti suunnilleen, että kuuntelin tunnilla ja sillä pärjäsin kokeissakin". Oona Niva Ykkösluokkalainen, Pietarsaaren lukio.

Juuri salibandylinja on yksi syy, miksi Oona Niva haki Pietarsaaren lukioon. Saa pelata enemmän. Toinen, ja painavampi syy on, ettei amiksesta löytynyt tällä hetkellä kiinnostavaa alaa.

– Saan kolme vuotta miettimisaikaa. Tosin mielessä on jo käynyt yksi vahva uravaihtoehto, lääkärin työ.

Oona Niva lukee pitkää matikkaa. Suosikkiaineisiin kuuluvat lisäksi fysiikka, kemia ja biologia. Myös taide kiinnostaa ja harkinnassa on kuvaamataidon diplomin suorittaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Gymnasiumin puolelta voisi ottaa muitakin kursseja. Ymmärrän ruotsia ja kuten vanha reksi sanoi: välkkäreillä saadaan kielisuihkua, kursseilla kielikylpyä.

Lukiokoulutus on kurssimuotoista ja lukuvuosi on jaettu eri jaksoihin. Oppimäärä koostuu vähintään 75 yhden opintoviikon mittaisesta kurssista, joista enemmistö on pakollisia.

Myös meneillään olevalle periodille Oona Nivalla on poiminut kurssitarjottimelta täydet päivät.

– Päätin ottaa mahdollisimman monta ainetta heti ensimmäisenä vuonna, että voin ottaa rennommin sitten kakkosella ja kolmosella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käytännössä lukkarissa on nyt siis pakollisia aineita. Lisäksi suoritin soveltavista kursseista turvakurssin Lohtajalla loppusyksystä; olikin muuten oikein kiinnostava viikonloppu, Niva kehaisee.

Kynä, paperi ja kirja kuuluvat edelleen lukiolaisen repun vakiovälineisiin.

– Monet käyttävät tavallista kirjaa, vaikka olisikin mahdollista ostaa sähköinen kirja. Itsekin luen tekstiä mieluummin paperilta kuin näytöltä. Tietokone on ilman muuta korvaamaton apu opiskelussa.

Kaikki vapaahetket kuluvat käytännössä läksyjä tehdessä tai salibandykentillä joko pelaajana tai salibandytuomarina pelejä viheltämässä. Oona Niva pelaa seitsemättä vuotta Jeppis floorball club -salibandyseurassa, tällä hetkellä sekä B-tytöissä että naisissa. Omia iltatreenejä on neljästi viikossa.

– Lukiossa joudun lukemaan. Alussa hirvitti ja stressasi kun yhteen kokeeseen oli kokonainen kirja. Nyt olen saanut hieman enemmän kokemusta laajempien tietokokonaisuuksien käsittelystä, mutta läksyt minun on tehtävä, että pärjään. Siihen onkin pitänyt erikseen totutella. Yläkoulussa riitti suunnilleen, että kuuntelin tunnilla ja sillä pärjäsin kokeissakin.

– Lukiossa opiskelu on myös huomattavasti itsenäisempää ja opiskelijalle on enemmän vastuuta omista opinnoista. Esimerkiksi lukkari pitää – tai sen saa – koota itse, Oona Niva vertailee.

Pietarsaaren lukioon pääsee seitsemän keskiarvolla. Pienissä lukiossa 7-7,5 keskiarvo onkin tavallinen raja.

Oppilaita on tällä hetkellä kaikkiaan 120, joista ykkösluokkalaisia on nelisenkymmentä. Viime keväänä valkolakin sai 30 abia.

Urheilulinjat ovat yhteisiä Jakobstads Gymnasiumin kanssa. Urheilulinjojen suosio on kasvamaan päin, mutta luvut ovat Pietarsaaren lukion osalta vielä vähän vaatimattomia. Salibandypelaajia on kymmenkunta, jääkiekkoilijoita yksi.

– Lupaavia kyselyjä on saatu myös jalkapallolinjasta, rehtori Minna Vanhamäki iloitsee.

Hän huomauttaa, että urheilulinjat ovat suomenkielisellä puolella vielä kehitysvaiheessa.

– Kasvava kiinnostus linjoja kohtaan on meille nyt selkeä ja painava viesti toiminnan hiomisen tarpeesta. Tarkoituksena onkin mm. viritellä korkeakouluyhteistyötä Kokkolan suuntaan ja selvittää onko sieltä mahdollista saada urheiluun liittyviä luentoja, vaikkapa ravitsemuksen alalta, Vanhamäki suunnittelee.

Oona Niva

16-vuotias lukiolainen Pietarsaaren lukiosta ja salibandypelaaja. Pelaa Jeppis FBC:n B-tytöissä ja naisissa. Toimii lisäksi salibandytuomarina.

Valitsi lukio-opinnot, että saa kolme vuotta miettimisaikaa uravalintaan, hyvän ponnahduslaudan jatko-opinnoille ja pelata salibandya enemmän.

Salibandylinjalla opiskelu tarkoittaa mm. sitä, että aamutreenit on kahdesti viikossa, kello 8-9. Jos omassa lukujärjestyksessä on samaan aikaan pakollinen ainetunti on se opiskeltava itsenäisesti.

Lukion oppimäärä koostuu vähintään 75:stä, yhden opintoviikon mittaisesta kurssista, joista enemmistö on pakollisia. Oppimäärän suorittamisesta saa lukion päättötodistuksen. Ylioppilaaksi tulee kun suorittaa ylioppilastutkintoon kuuluvat kokeet hyväksytyksi. Lukiosta voi valmistua ilman ylioppilaaksi tuloa, mutta ylioppilaaksi ei voi valmistua mikäli lukion oppimäärä on suorittamatta.

Lukio kuuluu toisen asteen eli keskiasteen koulutukseen, johon kuuluvat myös ammattikoulutus, ammatillinen aikuiskoulutus ja kaksoistutkinto.

Pietarsaaren yhteislyseo muuttui 1.8.1973 kaupungin omistamaksi Pietarsaaren lukioksi ja peruskouluksi. Lukio on toiminut omana yksikkönään yhdessä Jakobstads gymnasiumin kanssa samoissa tiloissa syksystä 2013 lukien.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä