Paikallisuutiset

Pelaajien luottamuksella on helppoa työskennellä: Pertti Kirsilän erotuomariuran huippuhetki lähestyy – viheltää naisten salibandyn MM-lopputurnauksessa

PietarsaarelainenPertti Kirsilä saa yhdessä erotuomariparinsa, lapualaisen Timo Järven kanssa uransa parhaan näytön paikan, kun kaksikko suuntaa tämän viikon lopulla kohti Ruotsia ja salibandyn naisten MM-lopputurnausta.

Kirsilä ja Järvi ovat kokeneita naisten liigan viheltäjiä Suomessa. Kansainvälistä kokemusta on kertynyt jo entuudestaan. He ovat muun muassa tuomaroineet pariinkin otteeseen alle 19-vuotiaiden naisten MM-otteluita.

– Kansainvälinen aikuisten lopputurnaus on oikeastaan paras mahdollinen paikka. Toinen on seurajoukkueiden Champion’s Cup, jota pelataan myös vuosittain. Ruotsissa 2018 vihelsimme finaalin. Se on kansainvälisillä peleillä mitattuna yksi kovimmista paikoista missä olemme olleet, Kirsilä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tässä vaiheessa Kirsilä tietää vain ensimmäisen ottelun, jossa he saavat erotuomarivastuuta. Asia ei ole julkinen, esimerkiksi kyseiset joukkueet eivät sitä vielä tiedä.

– Turnauksen edetessä tuomarit otteluihin valikoituvat suoritusten perusteella. Heidät julkistetaan joukkueille vasta pelipäivän aamuna. Tällä vältetään muun muassa manipulointimahdollisuudet.

Kirsilän unelmana olisi luonnollisesti päästä viheltämään loppuottelussa, mutta hän pelkää pahoin, että se jää haaveeksi.

– Yleensä finaaleissa pelaavat Suomi ja Ruotsi, ja omien otteluita ei voi tuomaroida.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salibandyn pelaamisen Pertti Kirsilä aloitti Pietarsaaren kaupunkisarjassa 1990-luvulla. Pari vuotta kului myös liiton juniorisarjassa.

– Silloin piti joukkueesta tulla tuomareitakin, joten menin sitten kurssille. Omat pelit jäivät 2000-luvun vaihteeseen.

Pikku hiljaa hän panosti lisää tuomariuraan, ja ennen pitkää oli edessä valinta.

– Kun ponnistaa alueellisesta erotuomariryhmästä eteen päin, siinä vaiheessa pitää tehdä päätös, haluaako miesten vai naisten peleihin, Kirsilä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valintaa vauhditti sekin, että tuohon aikaan naisten sarjoissa oli Pohjanmaalla suoranaista tuomaripulaa. Vuodesta 2012 lähtien Kirsilä ja Järvi ovat viheltäneet kimpassa.

Naisten liigassa reissaamista riittää. Lyhyin pelimatka on Ouluun, 250 kilometriä Pietarsaaresta. Pari kertaa kuukaudessa lankeavat tuomarointivuorot voivat suuntautua myös Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle.

– Oppii siinä kaverin tuntemaan, kun noita ajokilometrejä ja hotelliöitä kertyy vuodessa ihan kivasti. Kaverin kanssa pitää tulla toimeen ja yhteispelin on sujuttava joka suhteessa. Jos ei homma toimisi, ei siinä kauhean kauan viitsisi istua toisen vieressä.

Kutsu arvoturnaukseen on ilman muuta arvostuksen osoitus ja merkki siitä, että jotain on tehty oikein.

Hyvän erotuomarin tunnusmerkeistä Pertti Kirsilä nostaa ykkösiksi rauhallisuuden ja oikeudenmukaisuuden.

– Myös pelinjohdollisesti pitää olla hyvällä tasolla, että pystyy toimimaan kaikkien kanssa kentällä. Kokemuksen myötä tullut rauhallisuus tuo turvaa pelaajillekin, ja jos oma tekeminen on johdonmukaista, se heijastuu pelaajiin. Jos on heidän luottamuksensa ansainnut, silloin on helppoa työskennellä, Kirsilä sanoo.

– Silloin saa joskus jopa pikkuvirheitäkin anteeksi.

Erotuomareille satelee lajissa kuin lajissa palautetta kentän laidalta ja katsomosta. Salibandy ei tee tässä poikkeusta.

– Kyllä sitä tulee, mutta se pitää jotenkin suodattaa. Isoissa tapahtumissa on sen verran meteliä, ettei huutoja kuulekaan. Viime kaudella, kun otteluissa ei ollut yleisöä ollenkaan, silloin kuului kyllä ihan kaikki toimihenkilöidenkin huudot.

– Jos tulee törkeyksiä, ne pitääkin kuulla ja reagoida niihin. Mutta sanotaan vaikka, että kyllä pitää osata pikkuisen suodattaakin, Kirsilä kuvailee.

Erotuomareiden on hoidettava kuntoaan siinä kuin pelaajienkin – joskus jopa enemmänkin.

– Täytyy pystyä juoksemaan takaperin yhtä lujaa kuin pelaajat etuperin, Kirsilä naurahtaa.

Itse tuomarointia harjoitellaan paitsi työn merkeissä, myös seuraamalla ahkerasti otteluvideoita.

MM-kisoihin matkaavat tuomarit saavat etukäteen tietyn perehdytyksen, jolla tavoitellaan yhtenäistä linjaa otteluissa riippumatta siitä, kenellä pilli kulloinkin on.

– Joka pelissä on tuomarivalmentaja, joka antaa aina palautteen ottelun jälkeen.

Salibandy on isossa roolissa Kirsilän perheessä. Vaimo valmentaa ja toimii miesten liigapeleissä teknisenä valvojana.

Perheen 13- ja 19-vuotiaat tyttäret sekä pelaavat että toimivat erotuomareina. 7-vuotias kuopuskin on jo aloittelemassa sarjapelejä.

– Kyllä me olemme aika lailla kiinni tässä lajissa, Pertti Kirsilä summaa.

Suomesta lähtee MM-kisoihin toinenkin tuomaripari, helsinkiläiset Tom Kirjonen ja Jyrki Sirkka.

Turnaus pelataan Uppsalassa 27. marraskuuta – 5. joulukuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä