Paikallisuutiset
Pedersören kirkkoherra valitaan sunnuntaina: ”Taito hoitaa seurakuntaa on tärkeämpää kuin sukupuoli”, Porvoon piispa sanoo
Pedersören seurakunnan kirkkoherranvaali toimitetaan sunnuntaina 15. elokuuta. Vaali toteutetaan suorana seurakuntalaisten äänestyksenä. Ennakkoäänestys on käynnissä kuluvalla viikolla seurakunnan eri toimipisteissä.
Vaalissa ovat ehdokkaina virkaa hakeneet Länsi-Turunmaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström ja Uudenkaarlepyyn kirkkoherra Mia Anderssén-Löf. Porvoon tuomiokapituli on asettanut Backströmin ensimmäiselle ja Anderssén-Löfin toiselle ehdokassijalle.
Äänioikeutettuja ovat kaikki 18 vuotta täyttäneet Pedersören seurakunnan jäsenet. Sunnuntain varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää Pedersören ja Purmon kirkoissa sekä Ähtävän seurakuntakodilla.
Pedersören kirkkoherran vaali on herättänyt poikkeuksellisen paljon keskustelua ja tunteita seurakunnassa useammallakin tavalla. Sekä valintatapa että kahden eri sukupuolta olevan ehdokkaan asettuminen ehdolle on nostattanut laineita vahvojen herätysliikkeiden värittämässä seurakunnassa.
Uusi Pedersören seurakunta syntyi vasta viime vuoden tammikuussa, kun Pedersören, Ähtävän ja Purmon seurakunnat yhdistyivät.
Eläkkeelle jäävän kirkkoherra Kaj Granlundin seuraajan valinta olisi voitu tehdä myös seurakuntaneuvostossa. Porvoon hiippakunnan piispaBo-Göran Åstrand pitää kuitenkin suoraa seurakuntalaisten äänestystä ainoana oikeana tapana valita uusi kirkkoherra tähän tilanteeseen.
– Seurakuntaneuvosto olisi halunnut välillisen vaalin eli suorittaa valinnan itse. Tuomiokapitulin mielestä välitön vaalitapa on oikea. Tilastollisesti näiden entisten seurakuntien alueella äänestysaktiivisuus on ollut erittäin korkea kirkollisvaaleissa ylipäänsä, esimerkiksi Ähtävän alueella ihan maan huippuluokkaa, Åstrand sanoo.
Uuden seurakunnan parhaillaan istuvaa luottamusjohtoa ei myöskään ole ehditty valita yleisillä vaan sopuvaaleilla, mikä piispan mukaan puoltaa vielä vankemmin sitä, että uuden kirkkoherran valitsevat seurakuntalaiset suoraan.
Kevään ensimmäisellä hakukierroksella virkaan ei tullut yhtään hakemusta. Bo-Göran Åstrand arvioi, että vaalitapa sai virasta kiinnostuneet empimään.
– Mahdolliset ehdokkaat ehkä vähän odottivat ja katsoivat, mihin suuntaan tämä menee. Voi olla niinkin, että suoraan vaaliin on vaikeampaa saada ehdokkaita, koska se edellyttää kaiken panemista likoon ja mukanaoloa aivan toisella tavalla, kuin meno haastatteluhetkeen seurakuntaneuvoston kanssa.
Jatketulla hakuajalla virkaa tavoittelemaan ilmoittautuivat Harry S. Backström ja Mia Anderssén-Löf.
Pedersören seurakunnan alueella vaikuttaa kaksikin evankelisluterilaisen kirkon piirissä olevaa herätysliikettä, jotka vastustavat naispappeutta. Näistä lestadiolaisuus on vahvempi, mutta myös SLEY:n ruotsinkielisellä sisaryhdistyksellä on jalansijaa seurakunnassa.
Rintamalinjat saattavat siis olla jyrkät, mutta piispa Åstrand haluaa rauhoitella seurakuntalaisia.
– Enemmän kuin tulevan kirkkoherran sukupuoli, tässä vaikuttaa hänen pätevyytensä ja taito hoitaa virkaansa seurakunnan sisällä tällaisessa tietenkin aika haastavassa tilanteessa.
Åstrandin mukaan naisia on kirkkoherroina monessa suomalaisessa seurakunnassa, joiden alueilla on myös vilkasta herätysliikkeiden toimintaa. – Se toimii, kun se hoidetaan taitavasti.
Hän huomauttaa Mia Anderssén-Löfin työskentelevän lähes vastaavassa tilanteessa kirkkoherrana Uudessakaarlepyyssä, jossa puolestaan evankelinen liike on merkittävässä asemassa.
– Tietääkseni hän on hoitanut välit siihen ihan hyvällä tavalla. Anderssén-Löf on myös saanut tuomiokapitulilta tehtävän toimia lääninrovastina alueella, ja se kertoo myös jotain hänen taidoistaan.
– Harry S. Backström taas toimii kirkkoherran Länsi-Turunmaan ruotsalaisessa seurakunnassa, joka on seurakuntaliitoksessa muodostunut viidestä seurakunnasta. Se on ollut haastava prosessi, jossa monet tahdot ovat olleet mukana. Sellainen työ on antanut hänelle tärkeitä oivalluksia ja kokemuksia.
Piispa Bo-Göran Åstrand on vakuuttunut siitä, että valitaan Pedersören kirkkoherraksi kumpi tahansa ehdokkaista, seurakunta saa pätevän paimenen, joka pystyy hoitamaan työnsä hyvin.