Paikallisuutiset
Palstanviljely elämäntapana - Pietarsaarelaiselle Merja Nevalalle palsta ei ole vain viljelyä varten - se on kesäpaikka.
PIETARSAARI
PietarsaarelaiselleMerja Nevalalle palstanviljely ei ole vain harrastus - se on elämäntapa.
– Eilenkin vietin aikaa täällä muutaman tunnin ihan itsekseni. Otin kasvimaalta kotiin mukaani tuoretta tilliä ja perunaa, ja muuten sitten täällä vain istuskelin ja nautin raittiista ulkoilmasta ja luonnon rauhasta. Ja tuli sitä jo suunniteltua vähän ensi vuodenkin istutuksiakin, hän naurahtaa.
90-luvun alusta lähtien omaa viljelypalstaa Vestersundin kylän palstanviljely -alueella pitänyt Nevala vuokrasi ensin aarin suuruisen palstan itselleen, ja muutamaa vuotta myöhemmin, kun vieressä oleva samankokoinen palsta vapautui, hän päätti vuokrata myös sen itselleen.
– Kun tulin ensin katsomaan tätä palstaa, alue oli täynnä korkeaa heinäkasvustoa, mutta heinikon seasta löytyi vanha mansikkamaa. Sitten ajattelin, että minäpä otan tämän palstan itselleni, hän muistelee.
Alueen työstäminen kelpoiseksi viljelypalstaksi vaati paljon kovaa työtä.
– Tein erityisen paljon töitä sen eteen, että pääsin eroon juolasta. Koko palsta oli ensin aivan mulloksella. Pikkuhiljaa sitten pystyin alkaa istuttamaan sinne kukkia, ja alkaa viljelemään myös erilaisia vihanneksia ja juureksia.
Nevalan palstalta löytyy monenvärisiä kesäkukkia ja monivuotisia istutuksia, kuten päivänliljaa, iristä, rantakukkaa, tulikellukkaa, ukonhattua ja harjaneilikkaa. Suurin osa kukista on jo ennättänyt tämän vuoden osalta kukkia.
– Osa kukista on myös tullut penkkiin, kun esimerkiksi linnut ovat sinne kukansiemeniä tiputtaneet. Yksi esimerkki niistä ovat nämä unikot, Nevala näyttää.
Kukkien lisäksi Nevala viljelee palstallaan muun muassa mansikkaa, perunaa, porkkanaa, tilliä, sipulia, kesäkurpitsaa ja herneitä.
– Olen ollut tyytyväinen tämän vuoden satoon. Viljelyni on pienimuotoista, mutta siitä saatava sato riittää hyvin minulle. Mansikkaa ja sipulia on tullut kiitettävästi ja perunaakin on saanut sen verran, että maistamaan on päässyt.
Marjoista mustaherukat ja karviaiset odottavat vielä tälle kesää poimimista.
– Marjat tulen poimimaan ensi viikolla. Niistä teen sitten marjamehua, hän kertoo.
Kaikkien istutusten hedelmistä ei Nevala kuitenkaan pääse vielä nauttimaan.
– Esimerkiksi tämän raparperin istutin useita vuosia sitten, mutta sen pitää antaa ensin kasvaa rauhassa muutaman vuoden ajan, ennen kuin se alkaa kunnolla kasvattamaan lehtiä ja niitä voi itselleen poimia, hän kertoo.
Nevala painottaa, että jokainen vuosi on aina erilainen, eikä koskaan voi olla varma siitä, mikä kukista, juureksista ja vihanneksista menestyy.
– Tuohon yhteen penkkiin heitin kaikenlaisia kukan siemeniä, mutta ei sieltä ole noussut mitään. Purjoakin olen useiden vuosien ajan yrittänyt kasvattaa, mutta koskaan en sieltä ole satoa saanut.
Nevala kertoo käyvänsä palstalla kesäaikaan noin kolme-neljä kertaa viikossa. Säiden ollessa suotuisia, saattaa palstalla tulla vietettyä aikaa jopa useita tunteja päivittäin. Vaikka palstan hoitaminen vaatiikin paljon työtä ja vaivaa, on se Nevalalle ennen kaikkea antoisaa.
– Asun kerrostalossa, joten tämä on minulle sellainen oma kesäpaikka, jonne on mukava tulla viettämään aikaa. Palstani lähellä pitää palstaa myös entinen luokkakaverini, jonka kanssa sovimme usein treffit tänne aamupäivälle. Siinä ensin molemmat käyvät katsastamassa läpi omat palstansa, ja sitten istummekin yhdessä alas nauttimaan kahvista, pullasta ja voileivistä, hän kertoo hymyillen.
– Grillikin meiltä täällä löytyy, mutta tänä kesänä, kun on ollut metsäpalovaroitus, grillaaminen on jäänyt vähemmälle, hän toteaa.
Palstan hoitaminen jatkuu Nevalalla vielä ainakin syyskuun loppuun asti - kunnes kaikki sato on korjattu. Sitten täytyy vielä kääntää kasvimaata, ja laittaa syyslannoitetta monivuotisille kukille.
– Talven jälkeen käyn aina katsomassa palstaani jo hyvissä ajoin - usein silloin vielä lumikerroskin peittää maata. Onneksi se lumi aina sitten yhtäkkiä sulaa vauhdilla pois, ja pääseekin taas nauttimaan palstasta ja kesästä, hän hymyilee.