Paikallisuutiset

Paikkakunnalle jää satanen leiriytyjää kohti: suosiotaan kasvattavan leirintämatkailu mukana kulkevat rahavirrat ovat merkittäviä

Sijainti ja mielenkiintoinen lähiympäristö mahdollistavat aleirintäalueen suosion. Tätä perussääntöä on todistettu pitkään muun muassa Kalajoella.
Sijainti ja mielenkiintoinen lähiympäristö mahdollistavat aleirintäalueen suosion. Tätä perussääntöä on todistettu pitkään muun muassa Kalajoella. Kuva: Arkisto / Hanna Rautio

Leirintämatkailu on sekä koronasta johtuen että siitä riippumatta kasvussa. Suomen Leirintäalueyhdistyksen jäsenalueilla yövytään tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa kertaa vuodessa.

Yhdistyksen toiminnanjohtajaAntti Saukkonen tarkastelee uunituoreita lukuja, eli viime viikolla valmistuneita vuoden 2021 majoittumistilastoja.

– Siinä pääsimme 14 prosentin kasvuun majoitusvuorokausissa edellisvuotiseen [2020] verrattuna. Huomionarvoista on, että vuosi 2021 oli yli neljä prosenttia vilkkaampi kuin vuosi 2019, mikä oli edellinen niin sanottu normaalivuosi, Saukkonen huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronapandemia pudotti siis vuoden 2020 matkailulukuja, mutta virkisti kotimaista turismia taas reilusti seuraavana vuonna. Saukkosen arvion mukaan alkaneestakin vuodesta tulee hyvä.

”Kaikkein olennaisin asia on leirintäalueen sijainti. Sen on oltava hyvien liikenne-yhteyksien varrella ja mielen-kiintoisen paikan vieressä.”

Suomen Leirintäalueyhdistykseen (SLY) kuuluu noin 130 aluetta ympäri maata. Yhdistyksen jäsenalueiden markkinaosuus on 75 prosentin luokkaa kaikista Suomen leirintäalueyöpymisistä.

Karavaanarin tai muun leirintämatkailijan mukana liikkuu selvää rahaa. SLY tutkii muutaman vuoden välein, millaisista summista puhutaan.

– Teemme säännöllisesti rahankäyttötutkimuksia, joista viimeisin on vuodelta 2019. Sen mukaan leirintämatkailija jättää majoituspaikkakunnalleen keskimäärin 104 euroa henkilöä ja vuorokautta kohti, Antti Saukkonen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rahan käyttökohteet riippuvat hyvin paljon siitä, miltä leirintäalueen ympäristössä näyttää ja mitä tavaraa ja palveluja paikkakunnalla on vieraalle tarjolla.

– Suurin rahamäärä matkailuasiakkaalta jää kuitenkin vähittäiskauppoihin. Sen jälkeen tulevat eri käyntikohteet, ravintolat ja kahvilat.

SLY:n jäsenalueilla on noin 28 000 caravan- ja telttapaikkaa, 15 300 vuodepaikkaa ja 3 500 mökkiä. Alueista enin osa eli noin 100 on avoinna ympäri vuoden.

Saukkosen mukaan talvileirinnän rahallista osuutta ei ole erikseen tutkittu. Talvikohteista luonnollisesti hiihtokeskukset vetävät hyvin, mutta myös kaupunkikohteet, joissa normaaliaikoina palvelu- ja tapahtumatoiminta pelaa, ovat suosittuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren Fanta Sean aluetta aletaan nyt kehittää vastavalittujen yrittäjien ja kaupungin yhteistyöllä kohti neljän tähden laatuluokitusta. SLY:n Antti Saukkosen mukaan karavaanarit arvostavat tasaisia ajoneuvopaikkoja ja hyviä huoltotiloja.

– Myös hyvätasoiset mökit houkuttelevat niitä asiakkaita, jotka eivät liiku matkailuajoneuvoilla.

Onnistuneella markkinoinnilla ja puskaradiolla on iso roolinsa siinä, tuleeko jostain alueesta matkailijoiden suosikki.

Kuitenkin yhden asian on oltava lähtökohtaisesti kunnossa.

– Kaikkein olennaisin asia on leirintäalueen sijainti. Sen on oltava hyvien liikenneyhteyksien varrella ja mielenkiintoisen paikan vieressä. Jos leirintäalue on keskellä ei mitään, se ei kertakaikkiaan menesty, Antti Saukkonen kiteyttää.

Mitä tähdet kertovat ?

Suomalaiset leirintäalueet luokitellaan 5-portaisen järjestelmän mukaan 1–5 tähdellä. Esimerkkejä vaatimuksista tasoluokittain:

Yksi tähti: vähintään 25 paikkaa matkailuvaunuille, -autoille tai teltoille; leirintäpaikan koko vähintään 80–100m2; wc:t, suihkut, keittopaikat

Kaksi tähteä (yllä mainittujen lisäksi): 20% matkailuvaunu- ja -autopaikoista sähköistettyjä; vastaanottotila; valvonta leirintäalueella klo 7–23; suihkuissa ja peseytymispaikoissa lämmin vesi; kioski; lasten leikkipaikka

Kolme tähteä (yllä mainittujen lisäksi): valaistut ja pinnoitetut ajoväylät; 50% matkailuvaunu- ja -autopaikoista sähköistettyjä (talvialueilla 100%); erillinen telttailualue; palvelurakennukset lämmitetty; camping-korttiin perustuva vastaanottojärjestelmä käytössä; valvonta leirintäalueella myös yöaikaan; kiinteiden jätevesisäiliöiden tyhjennyskaivo matkailuajoneuvoille; vaatehuoltotilassa pesukone; sauna; elintarvikekioski; mökkejä tai huoneita; uimaranta

Neljä tähteä (yllä mainittujen lisäksi): 75% matkailuvaunu- ja -autopaikoista sähköistettyjä; ympärivuotinen ennakkovarausmahdollisuus; matkailuautoille omia paikkoja; kaikki huolto- ja palvelurakennukset lämmitettyjä; kahvilassa / ravintolassa tarjolla ruoka-annoksia

Viisi tähteä (yllä mainittujen lisäksi): ympärivuorokautinen valvonta leirintäalueella; kaikki huolto- ja palvelurakennukset lämpöeristettyjä; lastenhoitajapalvelu; runsaasti vapaa-ajan aktiviteetteja; ravintola täysin anniskeluoikeuksin; osassa mökeistä wc, suihku, pienoiskeittiö ja tv

Lähde: Suomen Leirintäalueyhdistys

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä