Paikallisuutiset

Olka-toiminta alkaa Pietarsaaressa - tarjoaa tukea sairauteen sopeutumisessa

Sigurlaug ”Silla” Bjarnadóttir (vas.) ja Malin Dahlström Reumayhdistys Vernasta iloitsevat potilas- ja omaisyhdistyksille suunnatun Olka-toiminnan saamisesta Pietarsaareen. Kuva: Pirkko Högkulla

Vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa ja hyvinvointialueen yksiköissä koordinoiva OLKA-toiminta polkaistaan käyntiin Pietarsaaressa.

Avajaisia vietetään Malmin sairaalassa Café Malmia -kahvilassa keskiviikkona 21. helmikuuta. Mukaan starttipäivään on ilmoittautunut yli kymmenen eri yhdistystä, jotka ovat paikalla esittelemässä toimintaansa.

OLKAn tarjoamaa ohjattua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa on Pohjanmaalla ollut tähän mennessä tarjolla ainoastaan Vaasan Keskussairaalassa.

– Nyt toiminta laajenee Pietarsaareen, iloitsee Olka-koordinaattori Viveca Salminen Pohjanmaan Yhdistykset ry:stä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren OLKA toteutetaan Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Pohjanmaan Yhdistykset ry:n yhteistyönä. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tukee järjestöjä toiminnan koordinoinnissa.

Malmilla on kaksi eri OLKA-toimipistettä, yksi kahvilassa ja toinen B-sisäänkäynnin aulassa. Pisteiltä löytyy kootusti eri yhdistysten infomappeja yhteistietoineen sekä tietoiskuja ja esitteitä sairauksista. Materiaalia voi vapaasti selailla paikan päällä ja tarjolla on myös mukaan otettava materiaalia.

– Yhdistykset käyvät tarvittaessa päivittämässä tietonsa, että ne ovat ajan tasalla, Salminen kertoo.

Jatkossa yhdistykset pitävät myös erilaisia teemapäiviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

OLKAlla on useita tavoitteita. Tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista. Antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Antaa vapaaehtoisille mahdollisuus auttaa. Saada uusia ystäviä ja hyvän tekemisen myötä hyvinvointia myös itselleen. Antaa ammattilaisille tietoa järjestöjen palveluista sekä tarjota järjestöille tapa toimia lähellä potilasta. Toiminta on avoin kaikille potilas- ja omaisyhdistyksille.

Sairastuminen tuo mukanaan monia kysymyksiä kuten mistä saa apua ja tukea, mitä on olemassa sairaalajakson jälkeen, Viveca Salminen pohtii.

– Vapaaehtoisena ja tukena toiselle voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. OLKA-valmennuksessa tutustutaan mm. sairaalaan ja koordinoivaan järjestöön, käydään läpi sairaalahygieniaohjeet, pohditaan vapaaehtoisen oikeuksia ja velvollisuuksia sairaalassa sekä harjoitellaan kohtaamista.

Toivo-valmennus on puolestaan kohdennettu vertaistukijoille. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vertaistuen Toivo-valmennus on neljän illan valmennus, jossa käydään läpi omia kokemuksia ja ollaan valmiita tukemaan heitä, jotka ovat kokeneet samaa, Salminen kertoo.

Reumayhdistys Verna ry:n puheenjohtaja Sigurlaug ”Silla” Bjarnadóttir (oik.) ja suomenkielinen yhteyshenkilö Malin Dahlström viemässä yhdistyksen materiaalia Olka-pisteelle Malmin sairaalassa Café Malmiassa. Kuva: Pirkko Högkulla

Yksi OLKAan osallistuvista ja avajaispäivänä paikalle saapuvista yhdistyksistä on Reumayhdistys Verna, joka aiemmin tunnettiin nimellä Pietarsaaren seudun Reumayhdistys. Yhdistys muutti äskettäin nimensä perustajajäsenen Verna Peltolan mukaan.

– Yhdistyksen toimintaa on uudistettu muutoinkin ja porukkaa on pyritty aktivoimaan eri tavoin koronan jälkeen. Meille on tärkeää olla mukana myös OLKAssa jakamassa tukea ja tietoa eri reumasairauksista. Voimme tarjota vertaistukea, toteaa suomenkielisenä yhteyshenkilönä toimiva Malin Dahlström Jepualta.

– Ajatuksena on myös yhteistyön lisääminen osaston kanssa - osastollahan on oma reumahoitaja ja reumalääkäri, kuuluvat suunnitelmat.

Ohjelmassa on erilaista vapaa-ajan toimintaa, vesivoimisteluryhmiä on kaksi, Uudessakaarlepyyssä entisellä sairaskodilla ja Pietarsaaressa Östanlidissä.

– Yhdistys sponsoroi jäsenilleen puolet vesivoimistelun maksusta, Dahlström mainitsee.

Reumayhdistys Verna kaipaa mukaan henkilöitä, jotka voivat vastata suomenkielisestä suunittelusta.

Jäsenmäärän kehitys Vernassa on ollut valoisa viime aikoina. Vuoden sisällä on saatu noin kolmekymmentä uutta jäsentä, mikä kasvatti jäsenmäärän nykyiseen 230:een. Yhdistys perustettiin vuonna 1981.

– Reumasairauksien kirjo on laaja. Mukana on muun muassa lihasreumaa, nivelrikkoa, psoriasisreumaa ja fibromyalgiaa sairastavia.

Dahlström kertoo, että yhdistys pyrkii toimimaan kaksikielisenä yhdistyksenä, mutta nykyään käytetään pääasiassa ruotsia.

– Tarvitsemme johtokuntaan henkilöitä, jotka voivat vastata suomenkielisestä suunnittelusta.

Toimialue kattaa Pietarsaaren, Pedersören, Luodon, Uusikaarlepyyn ja Kruunupyyn.

”Oma elämäni on muuttunut aiempaan verrattuna aika lailla. Olen syntynyt 1970 enkä enää ole työelämässä”. Malin Dahlström

Viestinä on, että vaikka sairastaa reumaa, ei tarvitse olla liikuntakyvytön ja eläkkeellä.

– Aika normaalisti voi elää, vakuuttaa Malin Dahlström omasta kokemuksesta.

Hän kertoo saaneensa diagnoosin fibromyalgiasta nelisen vuotta sitten ja pärjäävänsä sairauden kanssa arjessa soveltaen.

– Kaikki sairaudet tuovat joitakin rajoitteita ja usein muita sijaisongelmia. Sairauden mukanaan tuoma suuri muutos on se, ettei voikaan toimia kuin ennen. Oma elämäni on muuttunut aiempaan verrattuna aika lailla. Olen syntynyt 1970 enkä enää ole työelämässä, kuvaa hotelli-, ravintola- ja suurtalousalalla uraa tehnyt Dahlström.

On mentävä sairauden ehdoilla päivästä toiseen. Pitää etukäteen miettiä kuinka voi toimia eri tilanteissa.

Reumayhdistykseen Malin Dahlström liittyi puolitoista vuotta sitten vesivoimistelun kautta. Nykyään hän ohjaa kahta vesivoimisteluryhmää ja fibro-ryhmää.

– Yhdistystoiminta on tuonut sisältöä, toivottua tukea ja yhteisön omaan arkeen.

Olka-pisteeltä löytyy kootusti tietoa useista paikallisista ja seudun yhdistyksistä. Sigurlaug ”Silla” Bjarnadóttir ja Malin Dahlström Reumayhdistys Vernasta esittelevät omia mappejaan. Kuva: Pirkko Högkulla

Mukana OLKA-pisteen avajaispäivässä ovat Aivoliitto, Pietarsaaren Näkövammaiset, Pietarsaaren sydänyhdistys, Jakobstadsnejdens Hjärtförening, Reumaföreningen Verna - Reumayhdistys Verna, Lihastautiliitto, Vaasan seudun epilepsiayhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys - Österbottens Cancerförening, Norra Österbottens svenska synskadade, Förbundet Finlands Svenska Synskadade, Nykarlebynejdens hörselförening. Lisäksi on voinut tulla viime hetken ilmoittautumisia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä