Paikallisuutiset
Nypläämällä ei tule pelkkää pitsiä – voi syntyä myös koruja ja tauluja
Gitta Strömbäck esittelee näyttelyssään perinteisen tekniikan moninaisia mahdollisuuksia.
Anita Salmi
– Jos osaa laskea neljään, osaa myös nyplätä, toteaaBirgitta "Gitta" Strömbäck esitellessään, miten nyplätään. Hän tosin myöntää, että on vaikeitakin malleja, joita tulee vain kokeiltua.
Hänellä on näyttely lokakuun ajan Pietarsaaren käsityöläispuodissa. Esillä on monenlaisia töitä.
– Olen halunnut näin kertoa, että nypläämällä voi tehdä paljon muutakin kuin pitsejä, joita tällä tekniikalla on perinteisesti tehty.
– Netissä meillä harrastajilla on oma facebook-ryhmä ja sieltä saa vinkkejä ja malleja erilaisiin käsitöihin. Löytyy niitä muutoinkin netistä. Paljon ideoin itse, hän kertoo.
Hän käy niin ikään säännöllisesti Rauman pitsiviikoilla. Sieltäkin saa uusia ideoita. Raumalla on pitkät perinteet pitsin nypläyksessä.
Ensimmäisen nypläyskurssin Gitta Strömbäck kävi vuonna 2000 ja sillä tiellä hän on. Pedersören kansalaisopisto järjestää syksyin ja keväin viikonloppukurssin alan harrastajille. Niillä tulee käytyä.
Pietarsaaressa vastaavaa opetusta ei ole, ei ole kai osallistujia. Opettajiakin lienee harvassa, koska naapurikunnassa järjestettävälle kurssille tulee opettaja Helsingistä saakka.
Nyplääminen vaatii keskittymistä ja kärsivällisyyttä. Käytettävät pellavalangat ovat ohuita eli niiden kanssa on oltava tarkkana.
– Ei käytettävä tekniikka sinänsä ole kovin vaikea. Viisivuotias lapsenlapseni Ronja on halunnut myös aloittaa nypläystä. Tietenkin hänen tekemänsä mallit ovat vielä helppoja ja pienimuotoisia.
Nyplätessä puisiin nypylöihin kiinnitettyjä lankoja solmitaan ja palmikoidaan yhteen sen mukaan, millainen malli on kyseessä.
– Olen kehittänyt erilaisia nyplättyjä tuotteita. Suosittuja ovat esimerkiksi rannekorut. Niitä monet tilaavat lahjaksi. Niin ikään olen valmistanut muun muassa tauluja, laukkuja ja erilaisia kukkia.
Eräs erikoisuus on kaunis tähti, joita hän aikoo valmistaa lisää joulua varten. Niille saattaa olla kysyntää.
– Minulla on kaapeissa paljon erilaisia tuotteita, vain osan toin tänne nähtäväksi. Jotkut näistä ovat lahjoja, joita olen lainannut näyttelyyn. Niin esimerkiksi kielotaulu, joka on tehty lahjaksi kieloista pitävälle naiselle.
– Teen niin ikään perinteistä pitsiä metritavarana kansallispukuihin ja sitä menee jonkin verran. Kansallispukujen tykkimyssyissä eli päähineissä saattaa usein olla nyplättyä pitsiä, samoin joidenkin pukujen kauluksessa, esimerkkinä vaikkapa Kruunupyyn puku.
Gitta Strömbäck kertoo kiinnittävänsä nyplättyjä pitsejä myös muun muassa liinoihin. - Siinä on oikeastaan hankalinta kiinnittäminen, jotta jälki olisi siistiä ja kaunista. Mieluiten teen erillisiä nypläystöitä.
Perinteisesti nypläyslangat olivat usein pellavan eri sävyjä, mutta nykyisin lankoja on eri värisinä. Joissain tuotteissa hän on käyttänyt koristeina helmiä. Pieniin nyplättyihin tauluihin hän on tehnyt paperinarusta kukkia ja lehtiä, joita on pujotellut kuvioiden lomaan.
Nypläyslankoja ja muita alan tarvikkeita hän tilaa erikoisliikkeestä netin kautta.