Paikallisuutiset

Neulominen on pietarsaarelaiselle Tanjalle parasta lääkettä mielen levottomuuteen - ”Auttaa fokusoitumaan asiaan”

Tanja Kirsilä ja Ariel-kesätoppi, jonka hän neuloi lomamatkalla lentokoneessa ja rannalla istuessa. Malli on pietarsaarelaislähtöisen Sari Nordlundin Novitalle suunnittelema. Kuva: Pirkko Högkulla

"Ylivilkkauteni on enemmän sisäistä. Kun mielessä kuhisee ajatusten virta, tuntuu hyvältä kanavoida se käsillä tekemiseen”.

Neulominen on pietarsaarelaiselle Tanja Kirsilälle palavan intohimon kohde ja parasta lääkettä mielen levottomuuteen.

– Ihan ykkösjuttu, paras tapa rentoutua ja rakkain harrastus maalaamisen ohella, hän ylistää.

Adhd-diagnoosin Kirsilä kertoo saaneensa kolmikymppisenä, loppuun palamisen ja masennuksen kautta. Hän muistaa, että oireita hoidettiin, mutta varsinainen juurisyy jäi ensin huomiotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Silmiini osui tarkkaavaisuushäiriötä koskeva lehtiartikkeli ja pystyin samaistumaan tarinaan täysin. Menin työterveyteen ja pääsin tutkimuksiin, joissa ylisuorittamiseni pantiin merkille. Vähitellen olen oppinut ymmärtämään tarkkaamattomuuttani ja lopulta löytämään myös keinoja sen kanssa elämiseen.

Koulutukseltaan Tanja Kirsilä on it-tradenomi. Hän työskentelee Bonum-pankissa it-tuen päällikkönä ja suorittaa työn ohessa etäopintoina ylempää amk-tutkintoa digitalisaation johtamisesta ja kehittämisestä.

Neulominen auttaa fokusoitumaan tärkeisiin asioihin ja hetkeen, kuten seuraamaan luentoa. Kun pystyy keskittymään nykyhetkeen, säilyttää paremmin hallinnan tunteen elämässä, on kokemuksena.

– Ylivilkkauteni on enemmän sisäistä. Kun mielessä kuhisee ajatusten virta tuntuu hyvältä kanavoida levottomuus pois mielestä, käsillä tekemiseen. Käteni yksinkertaisesti tarvitsevat tekemistä, toimettomina ne eivät juurikaan saisi olla, himoneuloja pohdiskelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös kävely auttaa keskittymään; edellisessä työpaikassa oli kävelymatto työpöydän ääressä.

Himoneuloja Tanja Kirsilän sormia syyhyttää päästä neulomaan Arabian 150-vuotisjuhlavuoden torkkupeittoa tilkuista. Hän osti peittoboksin itselleen 40-v lahjaksi. Kuva: Pirkko Högkulla
”En neulo väkisin - eihän se sitten enää olisi kauhean rentouttavaa”.

Rinnakkain valmistuu useampi neuletyö puserosta villasukkiin omaa tahtiaan.

– Jos yksi neuletyö alkaakin ahdistaa, laitan sen sivuun ja keskityn toiseen. En neulo väkisin - eihän se sitten enää olisi kauhean rentouttavaa.

Työn alle on tulossa muun muassa tilkuista neulottava Arabian 150-vuotisjuhlavuoden torkkupeitto sekä kesätoppi silkkisekoitelangasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tykkään neuloa pyöröpuikoilla. Lempparilankani on ohut villasekoitelanka, joka on pelkkää villalankaa kestävämpää. Ja lempparipaikka on paikallinen lankakauppa, jossa voi käydä hypistelemässä kaikkia lankaihanuuksia. Olisipa vielä neulekahvila, niin kuin ennen vanhaan kokoonnuttiin Virven pubissa käsitöiden pariin isolla naisporukalla, kuuluu toive.

Julkikutojana Tanja Kirsilä on tuttu näky. Mukaan mahtuva neuletyö on kaverina monissa paikoissa kaupungilla, katsomoissa, työ- ja lomamatkoilla.

– Yleensä otan mukaan helppoa eli sileää neulomista, mikä ei vaadi mallin katsomista. Tosin tyttöjen salibandypelejä seuratessa saattaa silmukka herkästi kiristyä, hän tuumii pilke silmässä.

Klassiset käyttövaatteet pitkistä neuletakeista puseroihin ja näyttäviin slipovereihin kuuluvat suosikkeihin villasukkien, pipojen ja huivien ohella. Jos neule on liian erikoinen on pelkona, että jäisi käyttämättä ja silloin sitä tuntuisi turhalta tehdä.

Taiturin puikoista on valmistunut muun muassa Kalevalan "kansanrunoutta neulottuna" eli Jenna Kostetin suunnittelema unelmakevyt ”Suolaulu” sekä kesäkäyttöön Ariel-toppi puuvillalangasta, disainerina pietarsaarelaislähtöinen Sari Nordlund.

Itsestäänselvästi joukosta löytyy perinteinen islantilaisneule karheasta islantilaislampaan villasta. Kirsilä neuloi sen pyörönä ensin puseroksi, leikkasi sitten auki keskeltä, veti ompelukoneella reunat ja kiinnitti vetoketjun. Kuulema lyömätön vaate hiihtämiseen, ei hiosta ollenkaan kun hengittää niin hyvin, tarkenee 15 asteen pakkasessa ja hylkii vettä.

Käsitöiden tekemisen vastapainoksi on liikuttava, ettei kroppa jämähdä.

Käsityöläisen sormia syyhyttävät moni muukin luova tekeminen, kuten sylipuilla kutominen.

– Epäonneksi menin työväenopiston kurssille opettelemaan sylipuilla kudonnan ja löysin taas yhden mahtavan käsityöharrastuksen lisää. Ja eiköhän talvella tullut hurahdettua myös tossujen huovuttamiseen, Tanja Kirsilä hymyilee.

– Koska teen käsilläni paljon ja olen paikallani, on vastapainoksi liikuttava ja venyteltävä, ettei kroppa jämähdä. Oman kuntoiluni ytimessä ovat pilates ja sauvakävely, kuntosalilla maustettuna.

Käsitöiden maailmaan Tanja Kirsilän tutustutti lapsena oma mummo.

– Perustekniikat oli helppo oppia ja neulemallit avautuvat loogisena tekemisenä. Näen kuvion selkeästi mielessäni ja myös matemaattisesti se muotoutuu silmissäni helposti. Nyt vuorostaan vanhin tytär on innostut käsitöistä.

Inspiraation ja uuden oppimisen ehtymättöminä lähteinä ovat Instragram ja Youtube -videopalvelu.

– Youtubesta olen opetellut vaikka mitä; silmukoiden luomistapoja ja eri tekniikoita kantapäiden ja palmikoiden tekemiseen.

– Edelleen nautin erikseen joka kerta kun opin uutta ja saan luotua jotain käytettävää ja kaunista.

Lämmintä ja kaunista päällepantavaa; islantilainen neule (vas.) vierellä "Suolaulu", slipovereja sekä kaarrokeneuleita. Kuva: Pirkko Högkulla
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä