Paikallisuutiset
Naistenpäivystys päivitti nimensä ja muutti uusiin tiloihin
Tuttua toimintaa perheiden, naisten, lasten ja nuorten parissa jatketaan Frida -nimellä Raatihuoneenkadulla.
Pietarsaari
– Naistenpäivystyksen toiminta on 33 vuodessa muuttunut niin paljon, ettei nimi ole vastannut toimintaa enää viimevuosina. Naistenpäivystys ei ole näet tarkoitettu vain naisille eikä kyse ole päivystyksestäkään, kuvaa toiminnanjohtajaSara Mikander.
Työ mm. väkivaltaa tai sen uhkaa kokevien perheiden, naisten ja lasten auttajana jatkuukin paitsi uudella nimellä myös uudessa osoitteessa. Nimi vaihtuu pikkuhiljaa Fridaksi, mutta tilat löytyvät jo Raatihuoneenkatu 17:sta. Sinne on muutettu Herrholminkadulta kerrostalosta.
Kodikkaassa puutalossa on käytössä on kaksi huonetta vanhoine kaakeliuuneineen ja keittiö puuhelloineen. Sisäänkäyntejä on kaksi, kadulta ja takapihalta.
– Turvakoti on edelleen olemassa, mutta ei enää samoissa tiloissa muun toiminnan kanssa. Turvakoti on tarkoitettu seudulla asuville naisille, jotka syystä tai toisesta eivät pysty asumaan kotonaan esimerkiksi väkivallan uhan vuoksi ja sinne pääsee sosiaalitoimen tai meidän kautta, kertoo Sara Mikander.
Naistenpäivystyksen toiminta on suunnattu koko perheelle, naisille ja lapsille, jotka kokevat tai ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.
– Kysehän voi olla fyysisen väkivallan lisäksi myös henkisestä, seksuaalisesta tai taloudellista väkivallasta, Sara Mikander huomauttaa.
Tarjolla on avohoitoa tukiryhmissä, joissa kokoontumisiin osallistuu mm. kokemusasiantuntija. Lisäksi järjestetään yksilöllistä keskustelutukea väkivallan kohteeksi joutuneille naisille sekä Trappan -kriisikeskustelua väkivaltaa kokeneille lapsille ja nuorille.
– Tyttöjen ja nuorten naisten kohdalla kyse voi olla seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisesta tai asumisesta perheessä, jossa on väkivaltaa, Mikander kertoo.
Työtä tehdään nopean puuttumisen periaatteella. Etenkin nuoren ollessa kyseessä aika järjestyy usein samalle tai seuraavalle päivälle.
– Nuoren kohdalla yhteydenottajana on yleensä vanhempi, sosiaalitoimi tai vaikkapa koulukuraattori. Usein tapaaminen järjestetään siellä missä nuori haluaa, esimerkiksi koulussa, kuvaa Sara Mikander.
Yksittäisten tukikeskustelujen tarve on kasvussa; koko viime vuonna tukikeskusteluja käytiin kaikkiaan 73, tänä vuonna tähän mennessä lukema on jo 50.
Syksyn aikana käynnistyy lisäksi erilaisia menetyksiä työstävä ryhmä naisille ja teini-ikäisille. Kyse voi olla surusta, erosta, muutosta tai jostain muusta tunneperäisen menestyksen työstämisestä. Ryhmä on ruotsinkielinen.
Budjetti liikkuu 65 000 eurossa. Se rahoitetaan avustuksilla, lahjoituksilla sekä mm. hyväntekeväisyystempauksista saaduilla tuotoilla. Seudun kunnat maksavat avustuksina vaihtelevia summia; Pietarsaari on tukenut toimintaa 5000 eurolla vuodessa, Uusikaarlepyy 2000 eurolla, Luoto 1000 eurolla ja Pedersöre 150 eurolla.
– Talous on jatkuva murheenkryyni. Yksi merkittävä tulonlähde on erilaiset avustukset. Parina viimeisenä vuotena olemme saaneet mm. Stea-rahoja, mikä on helpottanut tilannetta ja mahdollistanut toiminnan kehittämistä, kertoo Sara Mikander.
Uusiin tiloihin Raatihuoneenkadulla voi käydä tutustumassa tänään keskiviikkona iltakuudesta alkaen. Naistenpäivystys on myös yksi Spotlight-illan kymmenestä kulttuuripysäkistä.