Paikallisuutiset
Muutoksen pakko alkaa ahdistaa: Pietarsaaren kaupunginvaltuusto hyväksyi rankasti alijäämäisen tilinpäätöksen
Vuoden 2019 tilinpäätös hirvitti valtuutettuja maanantaina. 9,2 miljoonaa euroa uutta velkaa. KaupunginjohtajaKristina Stenman tiivisti tilanteen.
– Pietarsaarella on kroonisesti enemmän menoja kuin tuloja. Viime vuonna lisärasitteena olivat esimerkiksi Oxhamnin koulun alaskirjaus ja Ristikarin vesivahinko, mutta alijäämää olisi tullut joka tapauksessa. Kaupunki tarvitsee enemmän tuloja.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajaOwe Sjölund (rkp) kauhisteli sitä, että ensimmäistä kertaa jopa kaupungin vuosikate oli miinusmerkkinen.
– On toisaalta muistettava, että investoinnit kouluihin ja päiväkoteihin ovat ylpeydenaiheita. Jatkossa pitää kehittää seudun kuntien yhteistyötä.
Bjarne Kull (sdp) katsoi, että poikkeuksellisesta tilinpäätöksestä pitää ottaa oppia.
– Jopa konsernitilinpäätös on alijäämäinen. Verotuloja tuli budjetoitua vähemmän, mutta suurin ongelmamme ovat isot menot. Ostopalvelut ovat hyvin kalliita.
Kaj Nyman (rkp) piti viime vuoden investointeja hyvinä, myös kaupungin palvelut ovat laadukkaita.
– Mutta olemme lainanneet rahaa myös käyttötalouteen. Luulen, että joudumme tekemään raskaita, rakenteellisia päätöksiä.
Alijäämäinen tilinpäätös ei sinänsä ole uutuus Pietarsaaressa. Esimerkiksi Pentti Silvennoinen (kesk) koki tuttuuden tunteen..
– Voisin pitää saman puheen kuin vuosi sitten. Pietarsaaren väestö pienenee ja velkaa syntyy. Erityisesti terveydenhuolto on kallista. Yksi perusongelma on kaupungin heikko vetovoima. Suuri huolenaihe on, saadaanko kaupungin yrityksiin uutta työvoimaa. Kuntaliitos naapurin suuntaan olisi paikallaan, että välttäisimme päällekkäisiä toimintoja.
Anna-Maija Lyyra (vihr) kiinni huomiota kaupungin päätöksenteon ongelmakohtaan.
– Kaupungilla on konsernihallintoa ja toisaalta osakeyhtiöitä ja monessa tapauksessa samoja henkilöitä on päättämässä sekä konserni- että osakeyhtiöasioista ja sehän tarkoittaa, että he joutuvat usein jääväämään itsensä. Eikö kaupungista todellakaan löydy enemmän pätevä väkeä päätöksentekoelimiin?
Suurin ostopalvelujen tarjoaja on tietysti Pietarsaaren sosiaali- jaterveysvirasto. Mervi Rantala (sdp) kiinnitti huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon suuriin kustannuksiin.
– Hoitoketjut pitäisi saada katkeamattomiksi. Palveluseteleitä voisi hyödyntää enemmän.... toimeentulotuen saajien määrä on kasvanut nopeasti.
Jarmo Ittonen (vas) katsoi, että Pietarsaaren taloudenpito ei voi jatkua nykyisellään. Isolla rahalla Pietarsaareen on saatu hyvä palveluita mutta kaupungin markkinointia voisi parantaa.
– Monet kaupungin työtekijät eivät edes asu kaupungissa.
Eero Luomala (pro) uskoo, että Pietarsaari tarvitsee ennen kaikkea lisää teollisuusyrityksiä
– Vaikkapa kaupan alan osa-aikaisilla töillä eivät kaupungin verotulot kasva. On myönnettävä, että viime vuonna arvioimme väärin niin tulevat verotulot kuin sote -menotkin.
Valtuuston hyväksymä tilinpäätös osoittaa 8,06 miljoonan euron alijäämää, liikelaitos mukaan lukien tulos oli -8,9 miljoonaa euroa. Velkaa kaupungilla oli vuodenvaihteessa 69,65 miljoonaa euroa eli 3619 euroa asukasta kohti.