Urheilu

Muunneltavaan "maapohjahalliin" ei tullutkaan prosenttitaidetta – Tellushallin rakentamisesta 30 vuotta, aikakauden lehtijutut pursuavat jo unohtuneita yksityiskohtia

Tellushalliksi aikanaan nimetyn Pietarsaaren jalkapallohallin rakentamisesta on kulunut tasan kolme vuosikymmentä.

Kuokka lyötiin maahan maansiirtotöiden merkeissä vuoden 1990 marraskuussa ja paikalta hävitettiin muun muassa hiihtosilta. Perustuksia päästiin tekemään joulukuussa.

Töiden alkamisesta raportoitiin Pietarsaaren Sanomissa, mutta suuremmat urheiluhalliaiheiset otsikot paikallislehdessä varasti vuoden 1990 lopussa jäähalli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vain kahta vuotta aiemmin valmistunut Kristalli oli vakavissa talousvaikeuksissa. Peistä väännettiin siitä, pitäisikö kaupungin tukea kaatumispisteessä ollutta halliyhtiötä.

Hyviä uutisia Pietarsaaren kaupungille tuli heti vuoden 1991 tammikuussa. Valtionapujärjestelmän remontti näytti tarkoittavan, että 1,5 miljoonan markan verran valtion jalkapallohallihankkeeseen myöntämää lainaa muuttuisi suoraksi avustukseksi.

PS toisaalta uutisoi päätöksestä, joka on sittemmin tehokkaasti vähentänyt kymmenien futisjuniori-ikäluokkien altistumista taiteelle. Vuonna 1985 tehdyn niin sanotun prosenttipäätöksen mukaan oli kaikkien Pietarsaaren kunnallisten rakennushankkeiden kustannuksista yksi prosentti kohdennettava taideostoihin.

Maapohjahallin, kuten hallia rakennusvaiheessa kutsuttiin, osalta prosenttipäätöksestä poikettiin eikä taiteeseen osoitettu rahaa lainkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on kyllä päin seiniä, linjasi tuolloinen kulttuurisihteeriMarika Backlund-Bro PS:lle 30. tammikuuta 1991.

– Prosenttitaidepäätöksen tekeminen ja hankintatyöryhmän nimittäminen on ollut turhaa, kun näin voidaan menetellä ja kaupunginhallitus vielä hyväksyy sen, Backlund-Bro jatkoi.

Kulttuurilautakunta vieläpä erikseen kirjelmöi asiasta kaupunginhallitukselle, mutta päätös pysyi.

Jäähalli oli kiitos kaupungin väliintulon yhä auki ja toiminnassa helmikuussa 1991, jolloin siellä pelattiin myös jalkapalloa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kristallin historian tähän mennessä tiettävästi viimeisessä aikuisten jalkapalloturnauksessa - ainakaan sellaisessa, johon osallistuu liigajoukkue - otti Jaro mittaa Ykspihlajan Reimasta ja HBK:sta. Kentälle levitetty kumimatto huolestutti Jaron joukkueenjohtajaaDonald Wikiä, mutta tähtitoppariKrzysztof Gawaraa ei jäähallifutis haitannut.

– Mukava turnaus. Koska pelaajia on kentällä vähän saa jokainen enemmän aikaa pallon kanssa, iloitsi Gawara PS:n haastattelussa.

Kevään sarastaessa alkoivat Suomen ylle kerääntyä kaikkien aikojen laman myrskypilvet, mutta Pietarsaaren jalkapalloväen suurella unelmalla oli jo muoto. ValokuvaajaMarkku Jokelan ottamassa otoksessa (PS 22.3. 1991) on hallilla katto, mutta ei vielä päätyjä.

ToimittajaKimmo Rudnäsin artikkelista selviää, että halli suunniteltiin ja rakennettiin eräs nykyäänkin arvostettu ulottuvuus huomioiden.

– Hallia voisi jatkaa vaikka satamaan asti, kertoi pääurakoitsija Fonra Oy:n toimitusjohtajaKimmo Isomaa.

Hallista tehtiin muunneltava ihan tarkoituksella. Tähän mennessä ei jatko-osia ole nähty.

Mutkansa matkaan toi pelialusta. Hankkeen lopulliseksi kokonaisbudjetiksi oli päätetty tasan 14 miljoonaa markkaa (indeksikorjattuna nykyrahassa noin 4 miljoonaa euroa), mihin ei mahtunut esimerkiksi tuulikaappia tai hiekkatekonurmen alle asennettavaa joustomattoa.

– Ruotsista saatujen kokemuksien mukaan alusta ilman joustomattoa on kahden kauden jälkeen kova kuin betonilattia ja kelpaa vain pysäköintitilaksi, tykitti kaupungin rakennuspäällikköLeif Björkholm Rudnäsin haastattelussa.

Joustomatto halliin saatiin ja tuulikaappikin lopulta sen jälkeen, kun lämpöä oli vuosien mittaan karannut taivaille tiettävästi useamman tuulikaapin arvosta. Telluksen väärin suunnitelluiksi osoittautuneita kattorakenteita korjattiin vuonna 2010.

Prosenttitaidetta Tellushalli on yhä vailla kiitos kolmekymmentä vuotta sitten tehdyn poliittisen päätöksen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä