Paikallisuutiset

Miten löytötavaroiden kanssa kuuluu toimia? Poliisi muistuttaa muutamasta tärkeästä seikasta

Pohjanmaan poliisin komisario Tomi Mansikkamäki kertoo, että Seinäjoen poliisilaitokselle tuodaan löytyneitä avaimia jatkuvasti. Kuva: Viivi Helin

Vähän väliä sosiaalisessa mediassa törmää kuviin kaduilta, puistoista tai linja-autoasemilta löydetyistä avaimista, puhelimista tai muista arvoesineistä. Sosiaalisessa mediassa kysely on kieltämättä kätevä keino tavoittaa löytyneen tavaran omistaja, mutta siinä on aina omat vaaransa.

Mitä tulisi muistaa ennen kuvan julkaisemista?

– Ensimmäinen asia on se, että jos laitetaan someen kuvia avaimesta, niin peitetään avaimesta tunnistetiedot siten, ettei niitä pääse kukaan väärinkäyttämään, kertoo Pohjanmaan poliisin komisario Tomi Mansikkamäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunnistetiedoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä numerosarjaa, jyrsintäsarjaa, osoitetta, huoneiston numeroa tai muuta vastaavaa merkkiä, jonka avulla avaimen voi yhdistää omistajaansa tai kohteeseen, joka avaimella aukeaa. Mansikkamäki lisää, ettei autonavaimissakaan kannata olla auton rekisteritunnusta, sillä avaimet voivat pudota esimerkiksi parkkipaikalle.

– Jos pitkäkyntinen ne avaimet siitä maasta ottaa, on helppo katsoa rekkarin perusteella, mihin autoon avaimet käy.

Mikäli avaimen omistaja sosiaalisen median kautta löytyy, voi löytäjä palauttaa avaimen tarkempia tuntomerkkejä vastaan.

Löytötavaralain mukaan muut kuin vähäarvoiset löytötavarat tulee kuitenkin pikimmiten luovuttaa poliisin haltuun. Jos omistaja on tiedossa, tälle tulee ilmoittaa löydöstä tavaran arvosta riippumatta. Vähäarvoinen löytötavara on korkeintaan kahdenkymmenen euron arvoinen esine, jolla ei voida olettaa olevan omistajalleen erityistä käyttö-, tunne- tai muuta henkilökohtaista arvoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laki velvoittaa myös viemään julkisista kulkuneuvoista sekä laitoksista, kuten kouluista, työpaikoilta, teattereista tai urheiluhalleista löytyneet esineet henkilökunnalle. Henkilökunnan tulee toimittaa tavara poliisille kahden viikon sisään, mikäli omistaja ei tule sitä hakemaan. Jos kyseessä on laitos, jossa tavaran omistaja oletettavasti käy säännöllisesti, kuten koulu tai uimahalli, voi laitos pitää tavaraa hallussaan pidempäänkin.

Mansikkamäen mukaan Seinäjoen poliisilaitoksella avaimia sekä tuodaan että kysellään jatkuvasti. Poliisilaitoksella on tällä hetkellä kolme muovilaatikollista täynnä avaimia.

Mansikkamäki muistuttaa, että mikäli kyseessä on arvokkaampi löytö, on löytäjällä oikeus löytöpalkkioon. Laitoslöydöistä löytöpalkkiota ei kuitenkaan saa. Palkkion suuruus määräytyy löytötarvaran arvon mukaan.

– Jos joku löytää vaikka tuhannen euron arvoisen maastopyörän ja toimittaa sen löytötavaratoimistoon, löytäjälle maksetaan palkkio jo ennen, kuin omistaja sen pyörän saa. Ainakin pyörien löytöpalkkio on kolmasosa pyörän hinnasta, Mansikkamäki selittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyörää tai mopoa ei kannata viedä autotalliin odottamaan omistajan yhteydenottoa myöskään sen takia, että löytäjä saattaa tällöin syyllistyä kavallukseen.

Jos on onnistunut hukkaamaan avaimensa, puhelimensa tai jotakin muuta tärkeää, kannattaa siis suunnata paikalliseen löytötavaratoimistoon.

– Kaikki eivät huomaa mennä etsimään sieltä, valittelee Mansikkamäki.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä