Paikallisuutiset

Mies se on marjanpoimijakin

Tuntipalkka ei hyväile, mutta muu ilo on ilmaista.

Jukka Iiskonmäki

Kahdeksan tuntia lähes koko ajan kyykkyasennossa kuumassa metsässä hyttysten saaliina ei kuulosta huvilta, mutta pietarsaarelainenAri Välimaa väittää puuhaa hauskaksi. Rahan vuoksi hän ei metsää verota, vaikka kaikki saalis onkin myytävänä.

Perisuomalaisen, vaativaa työsuoritusta kuvaavan sanonnan mukaan joissakin töissä tarvitaan miehiä eikä keitä tahansa marjanpoimijoita. Ari Välimaa kuitenkin pitää mustikoiden keräämisestä ilman miehisiä imagotappioita, ja poimiminen tekee hyvää trukinkuljettajana työskentelevän miehen selälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt jo hiipumassa oleva kesä ei Välimaan mukaan ole marjakesänä ollut parhaasta päästä, mutta tiistaina aamupäivällä hänen sankoihinsa oli ropissut kymmenen päivän aikana jo 125 litraa mustikkaa.

”Olen monelle neuvonutkin hyviä marjapaikkoja, mutta innostus on aika laimeaa.” Ari Välimaa

– Kahdeksan tuntia päivässä kuluu näissä merkeissä, kun kesälomaa on jäljellä melkein kaksi viikkoa, Fäbodan metsästä tavoitettu mies tuumii. Päivän saalis on yleensä viiisitoista kiloa.

Välimaa tietää mustikan parhaaksi kasvupaikaksi rehevät mäntykankaat mättäineen ja sammalineen.

– Nyt pistää silmään se, että samassa metsässä vuorottelevat aivan marjattomat paikat sekä hyvinkin marjarikkaat mättäät. Kaipa se johtuu siitä, että aurinko paistelee joihinkin kohtiin enemmän, jolloin kuivuus tekee tehtävänsä, marjanpoimija arvelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kovin montaa marjastajaa en ole tavannut, ja nekin harvat joihin olen metsässä törmännyt tyytyvät lyhyisiin käynteihin. Olen monelle neuvonutkin hyviä marjapaikkoja, mutta innostus on aika laimeaa.

Saaliinsa Välimaa myy, mutta ei rahan vuoksi. Hän mainitsee litrahinnan, joka kuulostaa melko pieneltä kun vertaa sitä työn luonteeseen, siihen käytettyyn aikaan ja työolosuhteisiin. Lisäksi marjamiehelle kertyy kuluja polttoaineesta ja lehti-ilmoituksista.

– Nuori väki ei niinkään mustikoista välitä, vaan ostajat ovat aika usein eläkeläisiä. Siksi en ole hilannut hintaakaan kovin ylös.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä