Paikallisuutiset

Marjajätti Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo vangittu – "Tutkinnassa on kyse ihmiskaupasta", kymmeniä thaimaalaispoimijoita hakeutunut rikosuhripäivystykseen

Polaricalle marjoja poiminut thaimaalaismies esitteli viime vuoden poimintakauden päätteeksi Kaustisella, paljonko kolmen kuukauden työnteosta jäi käteen.
Polaricalle marjoja poiminut thaimaalaismies esitteli viime vuoden poimintakauden päätteeksi Kaustisella, paljonko kolmen kuukauden työnteosta jäi käteen. Kuva: Yksityinen

Oulun käräjäoikeus on lauantaina 1. lokakuuta tekemällään päätöksellä vanginnut luonnonvara-alalla toimivan Polarica Oy:n toimitusjohtajan ja pääomistajan Jukka Matias Kriston. Päätös on perusteiltaan salainen.

– Asiassa päätöksen tehneen tuomarin mukaan päätöksen perusteista ei erikseen anneta julkista selostetta, Oulun käräjäoikeuden kansliasta kerrotaan.

Keskipohjanmaan tietojen mukaan asia liittyy keskusrikospoliisin viime talvena käynnistämään laajaan tutkintaan, jossa on selvitetty luonnonvara-alalla toimiviin ulkomaalaisiin poimijoihin mahdollisesti kohdistuneita rikoksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkinnanjohtajana asiassa toimii keskusrikospoliisin Lapin yksikön rikosylikomisarioTeemu Mäntyniemi. Pitääkö paikkansa, että kyse on ihmiskauppaan liittyvästä tutkinnasta?

– Kyse on ihmiskaupasta. Tutkinnallisista syistä poliisi ei tässä vaiheessa kerro asiasta enempää, Mäntyniemi vastasi puhelimitse maanantai-iltapäivänä.

– Sitä että Jukka Kristo on kohteena en varmista enkä kiistä, Mäntyniemi lisäsi.

Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan kymmeniä thaimaalaispoimijoita on viimeksi kuluneiden parin viikon aikana hakeutunut rikosuhripäivystykseen. Kaikki päivystykseen hakeutuneet eivät ole olleet Polarican kanssa tekemisissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi tarkentaa 3.10. klo 14.30 julkaisemassaan tiedotteessa seuraavasti: "Esitutkinnassa epäillään, että pohjoissuomalaisen marjanhankintayrityksen toiminnassa on syyllistytty ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä pakkotyönomaista työtä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla."

– Poliisi epäilee, että poimijat ovat olleet työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa, minkä lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa. Epäillyn ihmiskaupan uhriksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan viranomaisten arvion mukaan kymmeniä, joista moni ei välttämättä tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi, Teemu Mäntyniemi lausuu tiedotteessa.

Poliisi tiedottaa myös, että Oulun käräjäoikeudessa on vangittu kaksi henkilöä todennäköisin syin epäiltynä ihmiskaupasta. Tutkinnassa ovat keskusrikospoliisin lisäksi olleet mukana rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitos.

Polarican verkkosivuilla oli maanantaina alkuillasta luettavissatiedote, jossa vahvistetaan Oulun käräjäoikeuden tehneen Jukka Kristoon kohdistuneen vangitsemispäätöksen lauantaina 1. lokakuuta perustuen epäiltyyn ihmiskaupparikokseen marjanpoiminta-alalla Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kristo on tiedotteen mukaan kiistänyt tutkinnan kohteena olevat rikosepäilyt. Tiedotteessa myös todetaan, että "Polarica Marjahankinta Oy on asianmukaisesti suorittanut kaikki lainsäädäntöön, viranomaisvaatimuksiin ja sopimuskumppaneihin liittyvät velvoitteensa kaikessa toiminnassaan".

Keskipohjanmaauutisoi viime vuoden lokakuussa Polaricalle marjoja Suomessa poimineiden thaimaalaisten ansionmuodostuksesta ja poimijoiden oikeudellisesta asemasta. Polarican omista asiakirjoista kävi muun muassa ilmi, että esimerkiksi noin neljäntuhannen euron poiminta-ansioista jäi usein käteen vain joitain satoja euroja. Poimijoilta oli myös etukäteen vedetty maksuja kuluista, joiden etukäteisen laskuttamisen laki kieltää.

Polarica Marjahankinta Oy:n viimeisimmän tilikauden liikevaihto oli noin 12 miljoonaa euroa.

// Juttua täydennetty 3.10.2022 klo 14.55 Teemu Mäntyniemen kommenteilla. // juttua täydennetty 3.10.2002 klo 15.25 poliisin tiedotteen tiedoilla. // Juttua täydennetty 3.10.2022 klo 17.58 tiedolla Polarican tiedotteesta.

Lue myös:

Thaimaalaiset marjanpoimijat eivät useinkaan ole olleet tietoisia oikeuksistaan – Tilanne on vastoin lakia

Koko marjakesästä käteen muutama satanen – Keskipohjanmaa selvitti: Tyly laskutus kutisti monien thaimaalaispoimijoiden ansiot mitättömiksi, katso video

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä