Paikallisuutiset

Marja-Leena vaihtaa työelämän suuntaa: ”Menetin luovuutta ja intoa”

Pietarsaaren kulttuuritoimen pitkäaikainen nokkanainen jättää virkansa ja kouluttautuu hoitoalalle.

Kulttuuripalvelupäällikkö Marja-Leena Hyytinen istahti mielipaikalleen vihreään nurkkaukseen Pietarsaaren kaupunginkirjastossa. Kuva: Pirkko Högkulla

Lauantaista 11.11. tulee yksi merkkipaalu pietarsaarelaisen Marja-Leena Hyytisen elämässä. Silloin hän tekee viimeisen työpäivänsä Pietarsaaren kulttuuripalvelupäällikkönä. Edessä odottaa hoitoalalle kouluttautuminen YA:ssa; ensin lähihoitajaksi oppisopimuksella, sitten sairaanhoitajaksi monimuoto-opinnoilla.

Tärkeintä on ollut saada nostaa taiteilijoita ja kulttuurin tekijöitä parrasvaloihin.

Ajatus alanvaihdosta on muhinut filosofian maisterin mielessä jo pidempään.

– Kyse ei ole mistään spontaanista ratkaisusta, vaan olen pyristellyt päätöksen kanssa kauan. Toisessa vaakakupissa painoivat hyvät kollegat, yhteistyöverkostot sekä kokonaisuudessaan mukava työ, jossa kaikkein tärkeintä ja parasta on ollut saada nostaa taiteilijoita ja kulttuurin tekijöitä parrasvaloihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marja-Leena Hyytinen ehti toimia Pietarsaaren kulttuuritoimen nokkanaisena yli 20 vuotta. Kuva: Pirkko Högkulla

Lopettamispäätöksen taustalla vaikutti useampi asia.

Koronapandemia jätti oman jälkensä. Hän huomasi miettivänsä tuleeko jaksamaan työtään kauan.

– Viime syksy vaikutti aika lailla ratkaisevasti. Olin säästösyistä yksin ja käytännössä tein kahden työt, mikä ei ollut hirveän motivoivaa. Menetin aika paljon luovuutta ja intoa. Aloin miettiä alanvaihtoa enemmän. Kun keväällä tuli 20 virkavuotta täyteen ajattelin vain, että pitäisi jaksaa vielä 25 vuotta työelämässä.

– On myös todettava, että Pietarsaaren kaupungin sisällä omalla sektorilla en voi saavuttaa suurempaa, Marja-Leena Hyytinen pohdiskelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Syksy vaikutti aika lailla ratkaisevasti. Olin säästösyistä yksin ja käytännössä tein kahden työt, mikä ei ollut hirveän motivoivaa”.

Hoitoala valikoitui lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi kun Hyytinen alkoi pohtia työelämänsä tulevaisuutta.

– Mietin missä olen hyvä. Olen hyvä huomaamaan ihmisiä, toimimaan ja ottamaan vastuuta. Mielestäni osaan kuunnella, otan ihmiset tosissani, uskon ihmisiin ja ihmisyyteen, hän kuvailee.

Työn kuormittavuus tai huonopalkkaisuus eivät hoitoalalle lähtijää pelota.

– Muutos ei itseasiassa vaikuta paljoakaan tuloihini, Hyytinen huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikkihan tietävät, ettei lähihoitajalla ole korkeat tulot. Minulla on ollut erittäin matala palkka, vaikka on ollut talousvastuu kannettavana, mikä on ollut hämmentävää todeta.

Fiiliksiään alanvaihtaja kuvailee ihanaksi ja helpottuneeksi, pienen pienellä surulla maustettuna.

– Olen innoissani omista tulevaisuuden asioistani.

– Kulttuuripalvelupäällikön viran osalta on vähän surullista kun päätökseni osui tähän säästöjen aikaan. Nyt kaupungilla on kaikki mahdollisuudet säästää virka kokonaan.

Paikalliseen kulttuuriin on aikomuksena antaa oma panos jatkossakin, mutta yksityishenkilönä.

– En ole minnekään häviämässä, vaikka työympyrät vaihtuvat. Voin fokusoida Svenska Gårdenin puheenjohtajuuteen ja esimerkiksi jatkaa draaman tekemistä, kuuluvat suunnitelmat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä