Paikallisuutiset

Maksuton lukio tulee – kuka maksaa? Valtion olisi määrä tukea kuntia tietokone- ja oppimateriaalihankinnoissa, mutta tuki tuskin kattaa kaikkia menoja Pietarsaaressakaan

Nämä viime lokakuussa kuvatut Pietarsaaren lukion oppilaat ovat joutuneet ja joutuvat yhä maksamaan oppimateriaaleistaan. Toisin on ensi syksynä aloittavien laita.
Nämä viime lokakuussa kuvatut Pietarsaaren lukion oppilaat ovat joutuneet ja joutuvat yhä maksamaan oppimateriaaleistaan. Toisin on ensi syksynä aloittavien laita. Kuva: Tiina Stara

Oppivelvollisuus laajenee tästä vuodesta alkaen ikäluokka kerrallaan. Tällä hetkellä peruskoulun 9. ikäluokkaa käyvät eli vuonna 2005 syntyneet ovat siis oppivelvollisia 18 ikävuoteen saakka.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että lukioiden ja ammattikoulujen oppimateriaalit ja välineet muuttuvat koululaisille maksuttomiksi. Pietarsaaren suomenkielisen koulutoimen johtajaJuha Paasimäki kertoo, että kannettavien tietokoneiden hankinta ensi vuonna aloittaville lukiolaisille on paraikaa työn alla.

– Ostamalla tai liisaamalla, todennäköisesti ostamalla. Kaikki saavat samanlaiset tietokoneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi tietokoneiden ostaminen aloittaville lukiolaisille ei ole kuntien päätäntävallassa oleva asia, vaan lain määräämä velvoite. Toteutus on Paasimäen mukaan monissa kunnissa vielä auki, toisaalta eletäänkin vasta tammikuuta.

"Rahoituksen pitäisi tulla valtiolta ja kunnat ovat jo nyt hyvin tiukilla." Juha Paasimäki Koulutoimenjohtaja

Kiperämpi kysymys piilee rahoituksessa. Valtion budjetissa on oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen koulutuksen kustannuksiin varattu kuluvalle vuodelle 26,75 miljoonaa euroa.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan oltaisiin kunnille korvaamassa 200 euroa lukiolaista ja 150 euroa ammattikoululaista kohden.

– Tällaisesta luvusta en ole kuullut, mutta kyllähän tässä tuli uusi tehtävä kunnille ja rahan pitäisi seurata mukana, Paasimäki sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksisataa euroa oppilasta kohden ei missään nimessä riittäisi tietokoneisiin, oppikirjoihin, digitaalisiin oppimateriaaleihin ja koulukyyteihin. Niinpä kunnat päätyisivät maan hallituksen tekemän oppivelvollisuuslaajennuksen maksumiehiksi.

– Asia pakkaa nyt olemaan niin, että rahasta ei tiedä oikein kukaan. Kyllä rahoituksen pitäisi tulla valtiolta ja kunnat ovat jo nyt hyvin tiukilla, Paasimäki muistuttaa.

Mikäli Pietarsaaren kaupunki osaltaan maksaa, niin rahat hankintoihin on löydettävä joko koulutoimen sisältä tai lisäbudjetoinnin kautta. Sivistyslautakunnassa ei asiaa ole vielä käsitelty.

Valtiontuki laajenee asteittain, kun uusia ikäluokkia tulee maksuttoman opetuksen piiriin. Toisaalta oppilaskohtaiset kustannukset ovat suurimmat ensimmäisenä vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppimateriaalien hankinnoissa saatetaan voimakkaasti painottua digitaalisiin sisältöihin.

– Pietarsaaren lukion rehtorin [Minna Vanhamäen] kanssa näitä harva se päivä mietitään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä