Paikallisuutiset

Luontoseuran puheenjohtaja kalankasvattamon ympäristöluvasta: "Valituksia ilman muuta tulossa"

Ekofishin saamasta ympäristöluvasta tullaan varmuudella jättämään valituksia hallinto-oikeudelle, arvioi Pietarsaaren seudun luonto ry:n puheenjohtajaPontus Blomqvist.

– Meillä ei ole ollut kokousta eikä hallituksemme ole ehtinyt keskustella asiasta, joten en voi lausua toistaiseksi mitään yhdistyksen puolesta. Mutta henkilökohtaisena mielipiteenäni voin sanoa, että valitus tulisi ilman muuta jättää, Blomqvist sanoo ja uskoo monen muunkin tahon valittavan luvasta.

Blomqvist käynnisti puolisentoista vuotta sitten kansalaisadressin, jolla vastustetaan kasvattamohanketta ja erityisesti sitä, että siitä ei teetetty ympäristövaikutusten arviointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaskisiin ollaan suunnittelemassa samanlaista laitosta, ja siinä viranomaiset päätyivät YVA-arviointiin. Miksei sitten täällä?

Adressiin on kertynyt näihin saakka puolisentoistatuhatta nimeä.

– Meillä on vuosikymmeniä ollut paperiteollisuutta, ja nyt kun vihdoin alamme nähdä merenpohjan, lisätäänkin kuormitusta.

Hän ihmettelee Suomen viranomaisten päätöksiä, joilla liikutaan täysin eri suuntaan kuin EU:ssa. Ruotsissa kalanviljelylaitoksia suljetaan korkeimman oikeuden päätöksellä. Taustalla on EU-tason linjaus, jolla Euroopan alueella ei saa tehdä veden laatua vahingoittavia investointeja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä tehdään juuri päinvastoin. Parin uuden tutkimuksen perusteella juuri meidän vesialueellamme veden laatu on huononemaan päin, ja nyt puhutaan hyvin ainutlaatuisesta alueesta, hän sanoo.

Hän hämmästelee lisäksi sitä, että ympäristöluvassa sallitaan toiminnan aloittaminen mahdollisista valituksista huolimatta.

– Miten demokraattinen prosessi voi oikeusvaltiossa näin mennä? Tämä asia tulee saada Korkeimpaan hallinto-oikeuden ratkaistavaksi, Pontus Blomqvist sanoo.

Lue myös: "Olen varma, että tässä on tulevaisuus" – Sebastian Höglund sai kalankasvattamolleen ympäristöluvan, jota on myös vastustettu kiivaasti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä