Kulttuuri

Lintuharrastus vei kirjailijan mennessään: Kevät on lintubongari Lars Sundille kiireistä aikaa - Miellyttävä stressi päällä

Lars Sundin kymmenen vuotta sitten ilmestynyt Aamu-unisen lintubongarin tunnustuksia oli kirja, joka kertoi lintuharrastuksesta ja eri lintulajien löytämisestä tarinoiden siivittämänä. Nyt pitkän tauon jälkeen on kirja saanut jatkoa. Kirjassa En morgontrött fågelskådares år käydään läpi lintujen vuosi, bongataan lintuja tammikuusta joulukuuhun.

– Olen saanut 2010 ilmestyneestä kirjasta paljon palautetta ja kyselyjä jatkosta. Kun kustantajani Förlaget ehdotti viime vuonna, voisinko kirjoittaa lisää lintuharrastuksestani, nappasin ajatuksen ja nyt kirja on valmis, Lars Sund kertoo tuoreesta kirjastaan.

Monet nuoruudenystävät Pietarsaaressa eivät muista, että Lasse olisi ollut ainakaan kouluaikana kova lintuharrastaja. Missä vaiheessa löysit linnut ja jopa ryhdyit kirjoittamaan linnuista kirjoja?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä minä harrastin lintubongausta jo poikasena, perheemme kesähuvilalla Vexalassa. Siihen aikaan ei Vexala ollut kovin vilkas paikka ja siellä oli hurjan paljon lintuja – sekä meren suuntaan että Frösön puolella. Alueen metsiä ei oltu vielä hakattu ja siksi siellä pesi jopa merikotka.

Kirjan otsikko on kaiken kattava Aamu-unisen lintuharrastajan vuosi. Tarinoiden perusteella kirjailija ei kuitenkaan vaikuta kovin aamu-uniselta, vaan nimenomaan aamut ovat lintuharrastajan kulta-aikaa.

– Kevätaamut maaliskuusta huhtikuuhun kuluvat peipposten laulaessa, hanhilaumojen lentäessä pohjoiseen kirkkaan sinisen taivaan yli. Näkyvillä on myös runsaasti lepäämään pysähtyneitä lintuja. Liikkeellä on hanhia, sorsia, laulujoutsenia ja kurkia, kaikkia nähtävissä eritoten tulva-alueella huimia määriä. Jos on onni matkassa, voi nähdä jopa merikotkan lentävän, pelottelemassa kaikkia muita lintuja. Olen nähnyt pari viikkoa sitten Uppsalan eteläpuolella Övre Företissa miten kyyhkyshaukka yritti hyökätä nokikanan kimppuun!

Kirjassa kuvataan lintuvuosi niin, että lintulajit, näkyvyys ja niiden bongaustunnelmat kattavat koko vuoden. Nyt on kevät, lintubongarin kiireistä aikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä, nyt on päällä stressi, hyvin miellyttävällä tavalla! Nyt saa tarkkailla täysin rinnoin, kun lukuisa muuttolintujen kirjo lentää ylitsemme.

Lars Sund asuu Uppsalassa ja lintuharrastusta keskittyy luonnollisesti sinne. Mutta tuttuja ovat myös Pohjanmaan ja Pietarsaaren maisemat. Onko näiden paikkakuntien linnustossa isoja eroja ja yhtäläisyyksiä?

– Lintulajisto on suurin piirtein sama ja samoja lintuja löytyy molemmista ”omista” kotikaupungeistani. Koska Pietarsaari sijaitsee merenrannalla, ovat vesilinnut tavallisempia kuin Uppsalassa. Esimerkiksi rantaharakka pesii Pietarsaaressa, mutta sitä ei tapaa Uppsalassa.

– Uppsalan Fyrisånissa on runsaasti kuningaskalastajia – tosin löysin yhden kuningaskalastajan viime talvena myös Pietarsaaressa. Uppsalassa olen tavannut harvinaisia lajeja kuten isohaarahaukka – röd glada – joka on levittäytymässä jo Ruotsin keskiosiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa on runsaasti kalalokkeja, joiden kirkuminen antaa Sundin mielestä erityisen hienon tunnelman kesäöihin!

Kolme sisarta ja muita kertomuksia oli ensimmäinen osa ja Musiikinloppu toinen osa Pietarsaaresta kertovassa sarjassa. Koska ilmestyy seuraava osa? Vai mitä sinulla on nyt työn alla?

– Kolmas osa ”Pietarsaari-trilogiaan” on tekeillä. Tarkemmasta aikataulusta en sano vielä mitään. Nyt on lintujen aika!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä