Kolumnit
Linda Lindroosin kolumni: Vanhojen seinien uudet tuulet
Kirjoittaja on Centrian TKI-asiantuntija ja kulttuurialan moniosaaja, joka havainnoi maailmaa avoimin mielin.
Oletko koskaan ajanut tyhjillään olevan talon ohi ja miettinyt kuka sen omistaa, ja mitä kaikkea kyseisessä kiinteistössä on tapahtunut? Kuka siellä on asunut tai mitä toimintaa se on sisältänyt? Tyhjillään olevia taloja on monenlaisia, niin vanhoja tehdasrakennuksia kuin kouluja kuin omakotitalojakin.
Pelkästään täällä Pietarsaaressa voin luetella monta tönöä, jotka ovat joko tyhjillään tai reilusti alikäytössä. Aloitetaan vaikka Ristikarin koulusta, joka seisoo murheellisena paikallaan ja odottaa kohtaloaan. Rakennus on kaunis ja hyvällä paikalla ja on sääli, ettei se ole kunnossa ja käytössä.
Maaseudulla ajaessa tyhjillään olevia rakennuksia näkyy paljon. Jokainen, joka omistaa talon, tietää että siihen pitää käyttää sekä aikaa että rahaa, jotta talo pysyy kunnossa. Tyhjilläänkin oleva kiinteistö vaatii huoltamista.
Tutkimusten mukaan on ympäristölle ystävällisempää hyödyntää jo olemassa olevaa rakennuskantaa kuin rakentaa uusia kiinteistöjä. Olisi siis paikallaan keksiä uusia käyttötarkoituksia näille hylätyille taloille ja saada ne tuottamaan omistajilleen jotain sen sijaan että ovat vain kuluerä. Lisäksi maaseutu ja pienet kaupungit ovat usein muuttotappioaluetta, joihin pitäisi saada lisää veto- ja pitovoimatekijöitä. Alueelle voisi saada lisää pöhinää keksimällä jonkin hullun idean, jonka avulla houkutella ihmisiä.
Pohjois-Ruotsissa on pieni ja syrjäinen kunta, jonka vanhaan kyläkouluun on perustettu tanssitaiteilijoille oma keitaansa mistä saa vuokrata niin asunnon kuin aikaa koulun vanhasta liikuntahallista, joka on remontoitu tanssisaliksi. Paikasta on tullut suosittu ja kylä on saanut uutta elämää ja vierailijoita joka puolelta maailmaa.
Voisin myös tehdä etätöitä vanhassa meijerissä muutaman päivän, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus sopivaan hintaan.
Vanhoilla rakennuksilla on siis valtava potentiaali muuntautua hauskaksi tai hyödylliseksi käyntikohteeksi, jos tahtotila on kohdillaan ja mielikuvitus päästetään valloilleen. Johonkin sopisi kiva, persoonallinen kahvila ja kuinka mahtavaa olisi joskus yöpyä vaikkapa vanhassa myllyssä tai vesitornissa kuin ainaisissa ketjuhotelleissa. Voisin myös tehdä etätöitä vanhassa meijerissä muutaman päivän, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus sopivaan hintaan.
Centria-ammattikorkeakoulu on mukana nyt syyskuun alussa alkaneessa Re-Archtive North -hankkeessa, jossa yhdessä muiden partnereiden kanssa Interreg Auroran myöntämällä rahoituksella rakennetaan verkostoa tyhjillään olevien kiinteistöjen omistajien kesken ja kehitetään uusia liiketoimintamalleja tyhjillään oleviin taloihin. Asia on siis hyvin ajankohtainen ja kiinnostaa myös EU-tasolla.
Toivottavasti hanke tuottaa hedelmää ja sen aikana keksitään mahdollisimman monta hyvää ideaa myös Pietarsaaren alikäytetyille kiinteistöille!