Kolumnit

Linda Lindroosin kolumni: Suorittamisen sijaan suppailua ja kevyttä kesäviihdettä

Kirjoittaja on Centrian TKI-asiantuntija ja kulttuurialan moniosaaja, joka havainnoi maailmaa avoimin mielin.

Kuva: Yksityinen

Minulla on tänä kesänä sellainen ihana tilanne, että minulla on tosi pitkä kesäloma. Tällaista luksusta minulle ei olekaan moneen vuoteen suotu. Aikaisempi työpaikkani oli sesonkipainotteinen ja kesä oli aina sitä kiireisintä aikaa, eikä lomaa ollut mahdollista ottaa ihan miten vain. Kesän jälkeen ei siis koskaan ollut levännyt olo tai puhkunut uutta energiaa, josta ammentaa pitkää ja kylmää talvea vasten.

Suorittaminen ja liika työnteko vaatii aina hintansa ja vasta uupumuksen rajamailla havahtuu huomaamaan, että lepääminen on tärkeää. Ilman rentoutumista ja palautumista palaa loppuun.

Meillä suomalaisilla on taipumus siihen, että unohdamme usein levätä myös lomalla. Osa tekee töitä ja vastailee sähköposteihin vaikka on jo kirjannut itsensä ulos toimistolta. ”Ihan vähän vaan” ja ”kun on pakko saada tämä hoidettua” ovat usein perusteluita tällaiselle toiminnalle. Ei hyvä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen lisäksi on jos jonkinmoista projektia pihassa tai kesämökillä tai pitää matkustaa ympäri sinne ja tänne ja jokainen sekunti on täytetty tekemisellä. Toki ymmärrän, että pitää käyttää tilaisuus hyväksi, kun kerrankin on mahdollisuus saada se uusi grillikatos pystyyn ja toki ymmärrän senkin, että erilainen puuhaaminen kuin normityönteko on myös lomaa, vaikka aikaa viekin.

Loman tarkoitus on kuitenkin se, että unohtaa työasiat, eikä vastaile sähköposteihin tai puheluihin ja ottaa aikaa itselleen. On tärkeää jättää kaiken oman touhuamisen ja remontoinnin ja matkustamisen ja juhlimisen väliin niitä hetkiä, kun ei tee mitään. Istuu vaikka vaan laiturin nokassa ja katselee horisonttiin tai retkottaa riippumatossa hyvän kirjan kanssa. Näin saa ja pitää tehdä ja vieläpä hyvällä omallatunnolla. Lomalla ei saa stressata, eikä sitä saa suorittaa.

Työasioita en mieti, sen tiedän, sillä olen viikossa jo unohtanut ne kaikki ja se tuntuu oikeasti hyvältä.

Eipä sillä, on minullakin suhteellisen pitkä to do -lista keittiön pöydällä muistuttamassa tekemättömistä pihatöistä ja tavoitteista, jotka pitäisi tässä loman aikana saavuttaa. Tekemistä on vaikka ensi vuodellekin… ja olenpa osan päättänyt sinne jättääkin.

Olen kuitenkin päättäväisesti kirjoittanut listalleni myös asioita, kuten suppaile, ongi, mene rannalle, syö jäätelöä, tanssi sateessa ja nuku päikkäreitä. Lisäksi olen kerännyt kasan kirjoja, suurin osa sellaista kevyttä hömppää, jota on ihana aurinkotuolissa lueskella. Työasioita en mieti, sen tiedän, sillä olen viikossa jo unohtanut ne kaikki ja se tuntuu oikeasti hyvältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen aika varma, että saavutan to do -listani tärkeimmän tavoitteen, eli sen, että ensimmäistä kertaa moneen vuoteen tulen olemaan ruskettunut, iloinen ja hyväntuulinen palatessani töihin elokuun ensimmäisellä viikolla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä