Paikallisuutiset

Liikunnan ja hyvinvoinnin uusi suunnannäyttäjä –Fredric Portin luotsaa Pietarsaarta kohti terveellisempää ja aktiivisempaa tulevaisuutta

Pietarsaaren kaupunki sai Fredric Portinista ansioituneen liikunta- ja hyvinvointipalvelupäällikön. Portin on entinen maajoukkuetason suunnistaja ja suunnistusmaajoukkueen valmentaja. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaari sai vuoden alussa poikkeuksellisen meritoituneen liikunta- ja hyvinvointipäällikön, kun Fredric Portin otti viran vastaan.

Vaikka Portin on vasta 34-vuotias, hän on ansioitunut urallaan maajoukkuetason suunnistajana, toiminut suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana sekä tarjonnut asiantuntemustaan Ylen kommentaattorina Jukolan viestin ja suunnistuksen MM-kisojen yhteydessä. Ura ja saavutukset tekevät hänestä lajilegendan.

Kolmen kuukauden kokemus ei vielä anna täydellistä näkemystä tehtäväkentästä, koska liikunta- ja hyvinvointipalvelut muodostavat laajan ja monipuolisen toimialueen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Laaja toimialue yhdistettynä taloudelliseen tilanteeseen ei ole aina helppo yhtälö sen suhteen mitä voi tehdä ja mitä ei, toteaa Portin.

Vaikka suurten projektioiden parissa työskentely on tärkeää, Portin korostaa myös pienempien liikuntapaikkojen kehittämisen merkitystä Kuva: Pentti Höri

Kaupunki keskittyy parhaillaan kehityshankkeisiin, joista yksi on Pohjois-Itälän alueelle suunniteltu frisbeegolfrata.

– Vaikka Maskenin alueella ja Telluksen takana löytyy jo frisbeegolfin koreja, lajille ei ole vielä olemassa kunnollista pelialuetta.

Portinin mielestä asialle täytyy tehdä jotain, ja rakennustyöt frisbeegolfradalla on tarkoitus aloittaa tämän vuoden kuluessa. Itärannantien parannustyöt avaavat mahdollisuuden käyttää työmaalta syntyviä maamassoja frisbeeratahankkeessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä on epävarmaa, saadaanko rata valmiiksi vielä tämän vuoden aikana. Rakennustyöt alkavat suunnitelmien mukaan kesällä tai syksyllä, sanoo Portin.

Frisbeeratahanke on etusijalla, mutta kaupunki suunnittelee myös muita parannuksia Pohjois-Itälän alueelle, kuten pururadan jatkamista jalkapallokenttien ja Joutsenen leririntäalueen suuntiin.

Entiselle kaatopaikalle suunnitellaan pyöräilyn alamäkirataa sekä matalan profiilin virkistysalueita, kuten nuotiopaikkoja ja taukopaikkoja, kunhan rahoitus ja avustus järjestyvät.

Aiemmin alueelle on harkittu myös hiihtoradan rakentamista, mutta entisen kaatopaikan hyödyntäminen on haasteellista, koska kukkulalle ei voi rakentaa mitään ilman tarkkaa tietoa siitä, mitä pinnan alla on. Autonraatoja siellä ainakin on ja romahdusvaara on olemassa, ainakin teoriassa. Suunnitelmat ovat silti etenemässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaatopaikan alueella kulkeva pururata johtaa Pietarsaaren Hiihtäjien hiihtomajalle. Metsäalueen tulevaisuus on epävarma, sillä se on julkisuudessa ollut esillä mahdollisena teollisuusalueena, jonka keskelle suunnitellaan tietä Pedersin risteyksestä Snellmanin tehtaalle. Keskustelut alueen tulevaisuudesta ovat käynnissä.

– Kaatopaikka ei kuitenkaan sieltä mihinkään katoa, vaikka metsä muuttuisi teollisuusalueeksi.

Metsäalueen käyttöä mutkistaa myös sijainti Pedersören kunnan puolella, mikä tuo lisäulottuvuuden alueen kehittämisen suunnitteluun ja toteutukseen.

Fredric Portin on uusi liikunta- ja hyvinvointipalvelupäällikkö Pietarsaaressa. Kuva: Pentti Höri

Uuden jalkapallostadionin suunnittelussakin riittää pohdittavaa sen toimivuuden ja kokonaisvaltaisen toteutuksen suhteen. Hanketta viedään eteenpäin stadionyhtiön toimesta. Lähivuosina myös uimahallin remontti tulee ajankohtaiseksi.

– Kannattaa pohtia uimahallin remontin toteutettamista yhteistyössä lähikuntien kanssa, sillä uimahalli palvelee laajempaa käyttäjäkuntaa, esittää Portin.

Vaikka suurten projektioiden parissa työskentely on tärkeää, Portin korostaa myös pienempien liikuntapaikkojen kehittämisen merkitystä. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi kuntoportaat sekä pienet hiihtoladut päiväkotien ja koulujen läheisyydessä.

Hän painottaa, että liikuntapaikkojen arvoa ei tulisi arvioida vain niiden koon tai suuruuden perusteella, vaan siitä, miten ne palvelevat kuntalaisia ja edistävät hyvinvointia.

Fredric Portin on harrastanut kilpailemista vielä maajoukkueuransa jälkeen. Kaksi vuotta sitten voitti IK Falkenin kansalliset suunnistukset. Kuva: Tapio Lehtinen

Portin syntyi Ähtävällä ja muutti kymmenenvuotiaana Uuteenkaarlepyyhyn. Sieltä hänen polkunsa vei urheilun maailmaan.

Urheilun ohella Portin opiskeli Åbo Akademissa äidinkielen opettajaksi (ruotsi) ja viime vuonna hän sai myös valmentajakoulutuksen päätökseen.

Portinista tuli eliittiurheilija, joka edusti Suomea suunnistuksen maajoukkueessa vuosina 2012–2018. Tämän jälkeen hän toimi suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana vuosina 2019-2022. Myös hänen vaimonsa Laura on ollut huippusuunnistaja. Heidän yhteinen taipaleensa alkoi suunnistuksen parissa.

Nykyään Laura toimii tuomarina Vaasan hallinto-oikeudessa. Perhe muutti Pietarsaareen joulukuussa. Heidän yhdeksänvuotias tyttärensä Amelia käy Vestersundin koulua.

– Uusi tehtävä Pietarsaaressa houkutteli mahdollisuudella kehittyä ja kohdata uusia haasteita, perustelee Portin kotiseudulle paluuta.

Hän suunnittelee jatkavansa Ylen kommentaattorina ja aikoo pysyä aktiivisena myös kilpasuunnistuksen saralla

– Odotan jo innolla kisakauden alkua, toteaa Portin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä