Paikallisuutiset

Li Andersson (vas) ei tingi koulutuksesta – poliittisen kahtiajaonkin aikana hän uskoo neuvotellen syntyvään enemmistöhallitukseen

Pentti Höri

Peruskoulu ja sen puitteissa ilmenneet oppimiserot ovat olleet tapetilla viime aikoina. OpetusministeriLi Andersson (vas) kääntäisi kelkan huolehtimalla perusopetuksen perusrahoituksesta ja sen myönteisestä kehityksestä.

– Sen vakaus on äärimmäisen tärkeää, ja että se myöskin nousee, kun kustannukset nousevat, Andersson sanoi perjantaina Pietarsaaren Kävelykadulla, jossa hän piipahti tukemassa puolueensa paikallisten ehdokkaiden vaalityötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mielestään ensi vaalikauden tärkein asia on oppimisen tuen järjestelmän uudistaminen.

"Vasemmistoliitolla on Suomen puolueista luotettavin moraalinen kompassi." Li Andersson Puheenjohtaja

– Se vaatii lainsäädäntömuutoksia, mutta myös valtiolta rahoitusta. Tällä hetkellä kunnilla ei ole selvästikään ollut varaa perustaa esimerkiksi riittävästi pienryhmiä tai huolehtia siitä, että yleisopetuksen ryhmäkoko olisi kohtuullinen, jos siellä on useampi tukea tarvitseva oppilas.

Anderssonin mukaan vasemmistoliiton vaaliohjelmassa on rakennettu raami, jolla voidaan sekä jatkaa koulutusjärjestelmään panostamista että tasapainottaa valtion taloutta kolmen miljardin euron edestä.

– Meillä on muutamia suoria menosäästöjä, jotka kohdistettaisiin muualle kuin koulutukseen, sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Meillä on ratkaisuja, joilla saadaan tulopuolta vahvistettua. Ja olemme laskeneet sen varaan, että työllisyysastetta pitäisi saada nostettua 1,5 prosenttiyksikköä ensi vaalikauden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eduskuntavaalien lähestyessä ei ole voinut välttyä siltä, että puolueiden ideologiset erot ja blokkipolitiikka ovat nostaneet päätään. Vasemmistoliiton puheenjohtaja myöntää tämän.

– Suomen politiikassa on mielestäni nähtävissä polarisaatiota ihan selvästi. Oikeistopuolueet menevät kauempana oikealla, ja nyt nähdään, että vihreät ja demarit ovat tulleet enemmän meidän linjoille kuin ehkä aikaisemmin.

– Toki se tuottaa omat haasteensa maassa, jossa on tapana muodostaa aika tukevalla pohjalla olevia enemmistöhallituksia. Mutta en itse usko, että tästä periaatteesta oltaisiin Suomessa vielä luopumassa. Uskon siihen, että kaikki puolueet lähtökohtaisesti neuvottelujen kautta yrittävät myös vaalien jälkeen muodostaa perinteistä enemmistöhallituspohjaa.

Talous on noussut keskeiseksi vaaliteemaksi, ja tämä nostaa Li Anderssonin mukaan myös vasemmisto-oikeistojaon vahvasti pintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minulla on erityishuoli näistä isoista leikkauksista, mitä sieltä oikealta laidalta tulee. Ne tulevat kohdistumaan yhteiskunnan pienituloisiin, niihin jotka ovat riippuvaisia yhteiskunnan palveluista, kuten ikäihmisiin, lapsiin ja haavoittuvassa asemassa oleviin perheisiin. Tämä on myöskin se syy, minkä takia me mieluummin sopeutamme tulojen kuin menojen kautta, Andersson sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, miten ihmisen tulee ajatella äänestääkseen puolueesi ehdokkaita – kolme nostoa?

– Vasemmistoliitolla on Suomen puolueista luotettavin moraalinen kompassi. Jos haluaa äänestää puoluetta, joka ei jousta yhteiskunnan köyhimpien, heikompiosaisten puolustamisesta, silloin vasemmistoliitto on oikea valinta.

– Suomen kaltaisessa maassa työllisyyden, kasvun ja hyvinvoinnin luominen tapahtuu osaamisen ja koulutuksen kautta. Jos yhtyy tähän, kannattaa äänestää meitä.

– Ja jos haluaa, että Suomi tekee oman osansa ilmasto- ja ympäristökysymyksissä mutta tavalla, joka ei lisää tuloeroja, silloin vasemmistoliitto on oikea puolue, Andersson luetteli.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä