Paikallisuutiset
Lasten ja nuorten hyvinvointia puitiin valtuustossa - valtuutetut huolissaan nuorten huumeiden käytöstä
Pietarsaari
Kaupunginvaltuuston maanantaisen kokouksen asialistan pykälistä suurin osa koski luottamuselinten henkilövalintoja, mutta keskustelua syntyi vasta lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta.
Pietarsaaren seudun kunnallinen yhteistyölautakunta nimesi kesäkuussa työryhmän seudun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman
päivittämistyöhön. Työryhmän ehdotuksesta on nimetty seudullinen ohjausryhmä, joka johtaa työtä jatkossa.
"Pitää tehdä'" ei kerro, kenen pitäisi tehdä". Marita Salmu
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma oli maanantaina valtuuston hyväksyttävänä.
Raporttia kiiteltiin hyvin tehdyksi, mutta suppeaksi.Mervi Rantala (sdp) esitti pontta, jonka mukaan suunnitelmaan lisätään liite, johon sisällytetään tilastotietoa lasten kasvuolosuhteista ja heidän hyvinvointinsa tilasta.Kenneth Björkskog (rkp) huomautti, että joka kodissa ei ole mahdollisuutta seurata digitaalista tiedonvälitystä. Hän esitti pontta, jonka mukaan lasten ja nuorten hyvinvointia koskevia tiedotteita voidaan jakaa myös painetussa muodossa.
Kurt Hellstrand (kd) tuki molempia ponsiesityksiä. Häntä huoletti nuorten huumeiden käyttö. Yhtenä konkreettisena nuorisotyön mahdollisuutena hän pohti, tulisiko joka koulussa olla oma koulukuraattori.
Myös Anna-Maja Henriksson (rkp) oli huolissaan nuorten huumeiden käytöstä. Hän esitti, että ilmiöstä järjestettäisiin seminaari, jotta huumeiden vastustamiseen löytyisi konkretiaa.
Marita Salmu (pro) kiinnitti huomiota raportin tekstin passiivimuotoiluun.
– "Pitää tehdä'" ei kerro, kenen pitäisi tehdä.
Salmu muisteli, että ennenkin on hyvää tarkoittavia raportteja unohtunut valmistumisensa jälkeen ö-mappiin ja esitti pontta, jonka mukaan kaupungin edustaja hyvinvointisuunnitelman seudullisessa ohjausryhmässä velvoitetaan raportoimaan kaupunginhallitukselle vuosittain.
Helinä Sipinen (pro) katsoi, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen vaatii monialaista osaamista. Siksi oli hänestä outoa, että työryhmä oli kuullut vain sivistystoimen edustajia.
Kaikki kolme ponsiesitystä hyväksyttiin, kuten itse suunnitelmakin.
Valtuusto äänesti kokouspalkkioistaan. Palkkioita on ollut tapana tarkistaa kerran valtuustokaudessa. Viimeksi kokouspalkkioita korotettiin vuoden 2017 alusta.
Kokouspalkkiot maksetaan Pietarsaaren kaupungissa kaksi kertaa vuodessa jälkikäteen.
Helinä Sipinen esitti, että korotuksista luovuttaisiin ja käytettäisiin säästyneet varat kouluavustajiin ja -aterioihin. Marita Salmu kannatti esitystä.
Sauli Isokoski (vas) oli sitä mieltä, että palkkiot ovat kohtuullisia luottamustehtävien hoidon vaatimaan aikaan ja vaivaan nähden.
Äänestyksessä korotukset hyväksyttiin äänin 36 - 5 (2 tyhjää).
Artikkelia muutettu faktaosuudessa 26.8. klo 8:33; vihreillä on valtuustossa 2 paikkaa, Rkp:llä 20.
Pietarsaaren kaupunginvaltuusto
RKP 20
SDP 8
KD 4
Vas 3
Pro 2
Persu 2
Vihr 2
Kesk 1
Kok 1