Paikallisuutiset
Lapset marssivat päättäjien pöytään: Pietarsaari perusti Lasten parlamentin, jolta kysytään heitä koskettavista asioista
Viime keskiviikkona tehtiin Pietarsaaressa pienimuotoista historiaa, kun Lasten parlamentti piti ensimmäisen kokouksensa.
Kaupungissa on jo pitkään toiminut nuorisovaltuusto. Molemmilla on hieman samanlainen toimenkuva, eli mielipiteiden ja aloitteiden saattaminen aikuispäättäjien tietoon. Menevätkö asiat päällekkäin?
– Ei, koska Lasten parlamenttiin valitaan 3.–5. luokkalaisia, ja nuorisovaltuustoon pääsee mukaan vasta seitsemänneltä luokalta alkaen. Toivomme, että Lasten parlamentissa kasvaa kiinnostus jatkossa myös nuorisovaltuustoon, nuorisopalvelupäällikköTiina Höylä-Männistö sanoo.
Nuorisovaltuustosta on valittu myös kaksi kummia osallistumaan Lasten parlamenttiin.
Itälän koulua käyvät nelosluokkalaisetErnela jaJasmin pitivät pitsansyöntiin päättynyttä parlamenttipäivää kivana – ennen muuta siksi, ettei tarvinnut olla koulussa.
– Opettaja kysyi, ketkä haluaisivat tulla mukaan tähän. Me viittasimme, ja sitten arvonnan kautta saatiin tulla, tytöt kertovat vaaliprosessista. Halukkaita oli siis enemmän kuin parlamentissa paikkoja.
Todettakoon, että molemmat kyllä pitävät Itälän koulua kivana paikkana, varsinkin kun on liikuntaa.
Pietarsaaren Lasten parlamentilla on aito, virallinen johtosääntö. Toimikausi on kaksi vuotta. Jokaisesta alakoulusta valitaan kolme edustajaa, jolloin parlamentaarikkoja on yhteensä 21.
Lasten parlamentin tehtävinä on edistää ja seurata eri hallinnon aloilla tapahtuvaa toimintaa lasten näkökulmasta ja vaikuttaa siihen, että kaupunki huolehtii yleisten palvelujen riittävyydestä ja soveltuvuudesta lapsille.
Parlamentti voi toimia myös asiantuntijaelimenä ja lasten edustajana sekä tehdä ehdotuksia ja ilmaista mielipiteitään lapsia ja heidän elinolojaan koskevissa asioissa.
Ernela ja Jasmin saivat muiden tavoin tehdä ryhmätöitä pienryhmissä. Päivän teemana oli Suomen mallin mukainen harrastaminen – onko sitä liikaa, sopivasti vai liian vähän, ja mahtuisiko kerhoihin uusiakin harrastuksia.
Päivän anti koottiin aikuisten toimesta yhteen ja sitä tullaan hyödyntämään, kun suunnitellaan seuraavan lukuvuoden harrastekerhoja.
Idean äiti onKiti Lindén, joka toimi edelliskaudella Pietarsaaren varavaltuutettuna. Hän teki tuolloin, vuonna 2019, aloitteen Pietarsaaren hakeutumisesta Unicefin Lapsiystävälliseksi kunnaksi.
– Meillä oli sivistyslautakunnan asettama työryhmä, ja sen sekä sivistyslautakunnan ehdotuksen mukaan kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin toiminnassa aloitetaan lapsiystävällisen kunnan ajatustavan ja mallin toteuttaminen tavoitteena tulla yhdeksi Suomen Unicefin lapsiystävällisistä kunnista tulevaisuudessa. Unicefin malli vaatii henkilöresurssin jota kaupungissa ei silloin ollut, Lindén kertoo.
– Tein sitten lisäyksen, että Pietarsaari perustaisi Lasten parlamentin, mikä olisi ensimmäinen askel.
Kiti Lindén piti ensimmäistä kokouspäivää onnistuneena.
– Ryhmissä oli oikein mukavia ja keskustelevia lapsia. Ja heillä on mielipiteitä, varsinkin kun he saavat keskustella asioista jotka ovat heille tärkeitä.
– Tärkeää on myös kertoa lapsille jälkeenpäin, mitä asioille on tehty. Muuten ajatus jää vähän puolitiehen.
Onko tavoitteena edelleen, että Pietarsaaresta tulisi Unicefin lapsiystävällinen kaupunki?
– Jos minulta kysytään, niin kyllä. Kaikessa päätöksenteossa pitäisi miettiä, miten se vaikuttaa lapsiin. Unicefin malli auttaa kuntaa varmistamaan, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin lasten arjessa. Tavoitteena ovat pysyvät ja rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa. Pitää täyttää myös tietyt kriteerit, se vaatii jatkuvaa työtä ja ajatusmaailman sisäistämistä, Lindén sanoo.