Paikallisuutiset

Länsinummi ehkä sittenkin ahdas kaikille suomenkielisille koululaisille

Itälän koulun käyttöä saatetaan joutua jatkamaan vielä parin vuoden jälkeenkin.

Kaikki oppilaat eivät välttämättä mahdu nykytilanteessa Länsinummelle, kun Itälän koulu yhdistyy siihen. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren suomenkielinen koulujaosto päätti torstaina, että Itälän ja Länsinummen alakoulut yhdistetään hallinnollisesti 1. elokuuta 2024 alkaen Länsinummen kouluksi.

Sen sijaan fyysiselle yhdistymiselle eli Itälän koulun tyhjenemiselle ei asetettu ajankohtaa, mikä poikkeaa opetuspäällikkö Juha Paasimäen ehdotuksesta. Siinä kaikki oppilaat olisivat siirtyneet Länsinummelle elokuussa 2025.

Mikäli sivistys- ja hyvinvointilautakunta sekä Pietarsaaren kaupunginvaltuusto hyväksyvät jaoston päätöksen sellaisenaan, Itälän koulun käyttö voi jatkua pitemmälle tulevaisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällaiseen voi olla perusteltuja syitä, sillä tällä hetkellä kaikki opetusryhmät eivät mahtuisi Länsinummelle.

– Maahanmuuttajaoppilaiden valmistavaan opetukseen on tullut viime aikoina lisää oppilaita. Lisäksi tämän ryhmän kokoa on vaikeaa aavistella ennakolta, Juha Paasimäki kertoo.

Hänen mukaansa vuoden kuluttua tapahtuva hallinnollinen yhdistyminen muodostaa yhden koulun, mutta mitä ryhmiä Länsinummelle siirretään, on toinen juttu.

– Länsinummella on nyt neljä päivähoitoryhmää, ja niillekin on löydettävä uusi paikka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaosto esittää edelleen, että Länsinummen koulun tilat suunnitellaan siten, että molempien koulujen oppilaat saavat koulusta pedagogisesti toimivat, modernit ja tarkoituksenmukaiset tilat, minkä jälkeen toiminta lakkaa Itälän koulun kiinteistössä.

Varaus siihen, että joitakin opetusryhmiä voi jatkaa yhdistymisen jälkeenkin Itälän kiinteistössä, säilytetään mahdollisena.

Tarkoittaako tämä sitä, että Länsinummea joudutaan remontoimaan tai jopa lisärakentamaan, on Paasimäen mielestä hyvä kysymys.

– Voi sitä noinkin tulkita. Luokille 1–5 olisi tilat heti valmiina, mutta esiopetus ja valmistava opetus eivät Länsinummelle välttämättä mahdu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voi käydä niinkin, että oppilaita hakeutuu ensi syksynä valmiiksi Länsinummelle. Tällaista näkyi jo viime vuonnakin.

Maahanmuuttajalapsille annetaan valmistavaa opetusta heidän ensimmäisen lukuvuotensa ajan, joten he muodostavat erillisen ryhmänsä. Normaaliopetukseen ja perusluokkiin heidät integroidaan vasta toisesta lukuvuodesta lähtien.

Koulutoimessa ei toistaiseksi valmistella vaiheittaisia luokkien siirtymisiä Itälästä Länsinummelle hallinnollisen yhdistymisen yhteydessä.

– Mutta voi käydä niinkin, että oppilaita hakeutuu ensi syksynä valmiiksi Länsinummelle. Tällaista näkyi jo viime vuonnakin, Juha Paasimäki sanoo.

Hän olisi pitänyt parempana, että oppilaiden siirrolle olisi lyöty tarkka päivämäärä lukkoon.

– Silloin kuvio olisi vanhemmillekin selkeämpi.

Koulujen rehtoreiden virat säilyvät entisellään vuoden 2025 kevätlukukauden päätökseen saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä