Paikallisuutiset

Kuvia ja lastenteatteria Villa Svedenissä

Taidekahvilan tulevaisuus olisi turvattu taiteilijaresidenssinä, vetäjät uskovat.

Villa Sveden on taidekahvilana auki tänä kesänä rajoitetun ajan, 3. - 20. heinäkuuta, iltapäivisin sunnuntaista torstaihin.

– Meillä on rajallisesti ihmisiä tekemään tätä. Yksityistilaisuuksia on aika paljon, yksi Villan ylläpitäjistä, Jeanette Edfelt kertoo.

Kesän taidenäyttelyiden annista vastaavat Lise Strand ja Siv Ågren. Olavi Tialan töitä on niinikään esillä, ja edesmenneen kuvataiteilijan ateljee on myös avoinna yleisölle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siv Ågrenin omia töitä on esillä Villa Svedenissä. Hän on myös tekemässä lastennäytelmää tautaareista, jotka ovat mielikuvitushahmoja. Kuva: Pentti Höri

Tialan hallintasopimus Villa Svedenistä meni umpeen viime vuonna. Nyt Ågren ja Edfelt vuokraavat taidehuvilaa kaupungilta.

He toivovat, että paikka saisi tulevaisuudessa asukkaita niin, että se ei rapistuisi käytön puutteessa.

– Tämän kuuluisi olla residenssi, jollaiselle on tarvetta. Taiteilijat ja kirjailijat asuisivat täällä ja samalla huolehtisivat, että alue pysyy kunnossa, Siv Ågren sanoo.

Yhtäaikaa taloon mahtuisi parikin taiteentekijää asumaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– He voisivat pitää avoimia ovia tai esimerkiksi kursseja, että yleisö pääsisi käymään. Yksityisasuntona Olavin alkuperäinen idea menisi hukkaan, Jeanette Edfelt lisää.

Ideoita vetäjillä riittää, ja niitä myös toteutetaan ehtimisen tahdissa. Kesän lopulla Villa Svedenissä nähdään muun muassa lastenteatteria.

Siv Ågren on kehitellyt tautaareja, jotka ovat öisin eläviä, kuuta rakastavia fantasiahahmoja. Hän on paitsi maalannut niitä, myös tehnyt aiheesta kirjan, joka on viimeistelyä vaille valmis.

– Joku on sanonut niiden muistuttavan muumeja. Kirjasta on tarkoitus näytellä joitakin lukuja täällä, Ågren kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Villan Itärannantien puoleisessa puutarhassa seisoo kaksi betonipilaria, jotka ovat peräisin vuosia sitten puretun Terrazzon kulmalta.

– Olemme aloittaneet projektin, jossa pilareiden yhteyteen tulee veistoksia. Eräs taiteilija on tekemässä luonnoksia niistä. Hanke on venynyt eri syistä, mutta se edistyy silti, Edfelt kertoo.

Tarkoituksena on, että veistokset tehdään metallista tai muusta aikaa kestävästä materiaalista.

Lise Strand löysi koronavuosina maalaamisen uudelleen. Kuva: Pentti Höri

Kesän vieraileva kuvataiteilija on Lise Strand, jonka töitä on esillä Villan kahvilassa. Hän veti ensimmäiset siveltimenjälkensä jo teinivuosina.

– Silloin maalasin, mutta vain vähän. Kuten kaikki nuoret, kirjoitin runoja ja lauluntekstejä. Sisareni sävelsi musiikin ja minä tein sanat, Strand kertoo.

Hän on myös kirjoittanut musiikkinäytelmiä ja viihtynyt teatterin parissa. Koronaviruksen alettua vyörynsä hän löysi kuvan tekemisen uudelleen.

– Sanonkin näitä koronamaalauksiksi. Halusin kokeilla ja tutkia maalaamista Työpaikallani [Campus Allegron] kirjastossa olen lukenut aika monta taidekirjaa.

Aloittaessaan hän ei yleensä tiedä, miltä lopullinen kuva näyttää. Aluksi hän valitsee värin, tumman tai vaalean, riippuen siitä mikä on päivän fiilis.

Mieluiten hän maalaa abstrakteja kuvia, mutta väliin syntyy esittäviäkin. Jotain siltä väliltä on esimerkiksi Kissataivas-niminen työ, jonka pilvistä paljastui hänelle itselleenkin yllätys.

– Sieltä voi hahmottaa viime lokakuussa kadonneen kissani silmät ja nenän, Lise Strand sanoo.

Maalaus oli jo valmis, kunnes Lise Strand havaitsi pilvissä kadonneen kissansa silmät ja nenän. Kuva: Pentti Höri
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä