Paikallisuutiset
Kun elinvoimaa haettiin ranta-hiekalta – Pietarsaaren museon kesänäyttely kertoo Fäbodan kylpylän tarinan
Museon kesänäyttely kertoo Fäbodan Kylpylän eli Fäbodan Kurin vaiheista. Kylpylän päärakennus valmistui 1916 ja viimeinen merkintä vieraskirjaan on vuodelta 1971.
Kylpylähanke alkoi itää eurooppalaisten esikuvien innoittamana 1900 -luvun alkupuolella. Kylpylät olivat muotia ainakin paremman väen piirissä. Aurinkoa, merta, hierontaa, hoitokuureja.
– Fäbodan loistoaikaa olivat 1920- ja 1930 -luvut, amanuenssiJeanette Edfelt kertoo.
– Pietarsaaresta kulki 5 hengen linja-auto Fäbodaan parhaimmillaan kolmesti päivässä. Wilhelm Snellman oli bussiyrittäjä.
Museon pihalla on hauskannäköinen rakennelma, tavallaan linja-auton kulissi. Sen äärellä voi poseerata valokuvaa varten, ennen kuin säntää museon päärakennuksen näyttelyhuoneeseen.
– Koronan takia näyttelyn kokoaminen oli vähän hidasta, kun olimme keväällä työssä vuorotellen, Jeanette Edfelt toteaa.
Fäboda Kur sijaitsi metsikössä hieman nykyisestä kahvituvasta pohjoiseen (kahvitupa avattiin 1968). Kylpylähanketta ajoi erityisesti lääkäri Otto Blåfield. 1911 suunnitelmasta kerrottiin Jakobstad -lehdessä.
Vuonna 1916 valmistui päärakennus ja toiminta alkoi. Kylpylää laajennettiin seuraavina vuosina. Jo vuonna 1917 valmistui kaksikerroksinen, 18 vierashuoneen rakennus nimeltä Folkboda.
Vuonna 1918 kylpylä varattiin sotainvalideille ja myös 1940 -luvun sotavuosina paikka oli kiinni.
1947 paikka avattiin täysihoitolana. 1965 muodostettiin uusi yhtiö, joka suunnitteli paikalle turistihotellia. Tonttia laajennettiin ja hankittiin huvila (ns. Miettisen huvila kylpylästä pohjoiseen).
Vuonna 1972 Pietarsaaren kaupunki osti rakennukset ja vuonna 1981 ne myytiin joko pois siirrettäviksi tai purettaviksi. Rakennukset myytiin huutokaupassa 150 markalla, paitsi sauna maksoi yli 400 markkaa, se kun oli hirsirakenteinen, joten sen saattoi siirtää muualle.
– Rakennukset olivat jo aikansa eläneitä, arkistovastaavaJan Ehnvall toteaa.
– Sähköjä ei ollut ja purkaminen oli varmaan kallista.
Museon näyttelyssä on mustavalkoisia valokuvia 1930-luvun onnellisilta päiviltä, päärakennuksen alkuperäiset piirustukset ja koko seinän kokoinen kuva siitä. Seinäkuvan edustalla on aitoa Fäbodan hiekkaa.
Ajankuvaa luovat parit uima-asut ja hatut, vuodelta 1928 on säilyt kronikka, joka on suurennettu yhdelle seinälle.
Kylpylästä saatiin pelastettua pari alkuperäistä tuolia ja ikkunanpoka.
Fäbodan hyödyntämistä suunniteltiin pitkin 1900 -lukua moneen otteeseen ja museon näyttelystä löytyy yhteenveto erilaisista hankkeista. Viimeksi 1980 -luvun lopulla oli kaavoitushankkeita, joiden kautta olisi voitu rakentaa jonkinlaisia matkailupalveluja. Luonnonsuojelijoiden mielestä Fäbodan samettimetsään ei kuitenkaan saisi kajota.
Kuten tunnettua, asuntovaunualue ja paikoitustiloja metsään on sittemmin syntynyt.
Fäbodan kylpylä - Selkämeren helmi on museossa lokakuulle asti.