Paikallisuutiset

Koulussa varaudutaan ukrainalaislasten tuloon: Pietarsaaren kouluissa on tilaa ja valmiutta muutoin, 29mutta opettajista voi tulla pulaa

Maahanmuuttajaoppilaiden valmistavaa koulutusta on annettu esimerkiksi Itälän koulussa jo pitkään.
Maahanmuuttajaoppilaiden valmistavaa koulutusta on annettu esimerkiksi Itälän koulussa jo pitkään. Kuva: Arkisto

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kestänyt pian kolmisen viikkoa, ja sen seurauksena Suomeenkin on tullut jo tuhansia ukrainalaispakolaisia. Pietarsaaren seudulle heitä on saapunut eri teitä niinikään – tarkka määrä ei ole vielä tiedossa, ja sen odotetaan joka tapauksessa kasvavan.

Joukossa on ala- ja samalla kouluikäisiä lapsia ja nuoria.

Pietarsaaren sivistystoimi on ryhtynyt varautumaan siihen, että ennen pitkää Ukrainasta saapuvat lapset asettuvat kaupungin kouluihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme saaneet maahanmuuttoviranomaisilta tiedusteluja, missä määrin meillä on tarjota valmistavaa opetusta tulijoille, sivistysjohtajaJan Levander kertoo.

– Meillä on tälläkin hetkellä valmiudet ottaa uusia lapsia jo olemassa oleviin ryhmiin.

Kielimuurin takia maahanmuuttajaperheiden lapset aloittavat valmistavassa koulutuksessa, mikä tarkoittaa yleensä vuoden mittaista perehdytysjaksoa. Pääpaino on luonnollisesti kielen opiskelussa.

Tulijat valitsevat opiskeltavan ja samalla koulukielen itse. Pietarsaari kaksikielisenä kaupunkina pystyy tarjoamaan koulun sekä suomeksi että ruotsiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä hetkellä toimivia ryhmiä on Itälän, Lagmanin ja Oxhamnin kouluissa. Mikäli tulijoita on niin paljon, että he eivät mahdu näihin mukaan, perustamme uusia, Levander sanoo.

Lapset oppivat uutta kieltä kukin omaan tahtiinsa. Valmistavassa opetuksessa voi jatkaa toisenkin vuoden, ellei kielitaito ole vielä kehittynyt siinä määrin, että oppilas voi siirtyä tavanomaiseen opetukseen.

– Mutta heti kun he oppivat, he voivat myös osallistua ja pikku hiljaa siirtyä normaaliluokan mukaan.

Mitään pakottavia säännöksiä siitä, missä vaiheessa maahanmuuttajalasten tulonsa jälkeen olisi aloitettava koulunkäynti, ei ole. Jan Levanderin mukaan ratkaisu on viime kädessä tulijaperheillä, joilla usein on alkuvaiheessa monia muitakin asioita ratkottavana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mahdollisuutta kuitenkin tarjotaan mieluusti.

– Vastaavissa tilanteissa, kun pakolaisia on tullut suurempi määrä, olemme pyrkineet vastaanottamaan lapset kouluun, että heillä olisi turvallinen päivä ja he saisivat esimerkiksi kouluruokailun. Tarjoamme sen avun kyllä melko nopeasti. On eri asia, pitävätkö he koulua tilanteessa sitten ykkösprioriteettina ja millä aikataululla.

Kevätkin etenee, ja koulua ennen kesälomia ei ole valtavasti jäljellä. Levanderin mukaan tilanne voi syksyn tullen näyttää toiselta.

Pietarsaaren kouluista löytyy ukrainalaisoppilaille kyllä tilaa. Isompana haasteena Jan Levander pitää opettajien löytämistä.

– Viimeisten parin vuoden aikana on ollut erittäin hankalaa löytää opettajia ja sijaisia, niin suomeksi kuin ruotsiksikin. Jos päteviä opettajia ei saada, yritämme löytää henkilöitä, joilla olisi jonkinlaista kokemusta opettamisesta ja muita taitoja, joilla he osaisivat ottaa näitä lapsia vastaan. Uskon heitä kyllä löytyvän.

Päivähoidon kapasiteetti on täynnä nopeammin, mikäli tulijaperheet sellaista tarvitsevat.

– Varhaiskasvatuksessa on aika täyttä. Tarve riippuu myös siitä, ovat perheen aikuiset menossa koulutukseen ja milloin, Levander pohtii.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä