Paikallisuutiset

Korkeakoulutuksen lisääminen vaatii myös rahaa – opetusministeri Li Andersson nostaisi merkittävästi kiintiöpakolaisten määrää

Myös rahaa on löydyttävä koulutustason kohottamiseen, opetusministeri Li Andersson painottaa.
Myös rahaa on löydyttävä koulutustason kohottamiseen, opetusministeri Li Andersson painottaa. Kuva: Pentti Höri

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtajaLi Andersson on pääministeri Sanna Marinin (sdp) linjoilla korkeakoulutuksen reilussa lisäämisessä. Marin esitti viikolla, että korkeakoulutettujen nuorten osuutta kasvatettaisiin 50 prosenttiin kuluvalla vuosikymmenellä.

– Kyllä se on varsin tavoiteltavaa. Tämä on ollut Suomen virallisenakin koulutuspoliittisena tavoitteena aika pitkään. Mutta se edellyttää, että ollaan valmiita panostamaan korkeakoulujen ja tutkimuksen perusrahoitukseen, Andersson sanoo.

Hän vieraili perjantaina Pietarsaaressa puolueensa Vaasassa pidetyn eduskuntaryhmän kesäkokouksen päätteeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hallituspuolueena olemme huolissamme siitä, että Veikkauksen tuloutuksen aleneman sopeutustoimena ainakin valtiovarainministeriö on kohdentamassa osan siitä tieteen rahoitukseen. Ja meidän mielestämme siitä ei pitäisi leikata. Jos halutaan tällaisiin lukuihin päästä, hallituksen on kyllä oltava valmis myös panostamaan.

Esimerkiksi Pietarsaaren seudulla kärsitään osaajapulasta samalla, kun korkeakoulupaikkoja on hyvin niukalti, mikä taas johtaa nuorisokatoon.

Li Anderssonin mukaan hallituksessa ei vielä ole paljoa käyty keskustelua siitä, minne koulutuspaikkojen lisäys tulisi alueellisesti kohdentaa.

– Näen, että on korkeakoulujen asia päättää, ylläpidetäänkö eri paikkakunnilla filiaaleja [sivutoimipisteitä] vai ei. Riittävä perusrahoitus kyllä mahdollistaa senkin paremmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkuvan oppimisen ja aikuisten täydennyskoulutuksen mahdollistamiseksi Li Andersson hyödyntäisi nyt myös koronan kiihdyttämiä digitaalisia tietoyhteyksiä.

– Aina ei ole pakko matkustaa tai asua korkeakoulupaikkakunnalla, vaan kouluttautumismahdollisuuksia voidaan laajentaa tätä kautta.

Nopeana lääkkeenä työvoimapulaan Andersson pitää työperäistä maahanmuuttoa, kunhan pidetään huoli siitä, että samalla palkkoja ja muita työehtoja ei poljeta.

– Pidemmällä aikavälillä painottaisin itse tätä koulutusta ja jatkuvaa oppimista. Meidän pitää tarjota kouluttautumismahdollisuuksia niille sadoille tuhansille suomalaisille työttömille, jotka eivät ole löytäneet työpaikkaa ja selvästikään eivät tällä hetkellä omaa sellaista osaamista, jota elinkeinoelämä kaipaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vasemmistoliitto on puolueena linjannut, että se kannattaa pakolaiskiintiön nostamista merkittävästi Afganistanin tilanteen johdosta.

– Mielestäni kiintiöpakolaisjärjestelmä on inhimillisempi ja fiksumpi tapa vastata ihmisten hätään verrattuna siihen, että ihmiset olisivat pakotettuja lähtemään hengenvaarallisille reiteille Eurooppaan ja Suomeen ja jättämään turvapaikkahakemukset täällä.

– Sisäministeriö teki esityksen pakolaiskiintiön kaksinkertaistamisesta, ja minusta siihen vähintään kyllä pitäisi päästä, Li Andersson sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä