Kulttuuri

Kommentteja elämäntapaamme: Juha Allan Ekholmin kasvitieteellinen puutarha rakentuu pelkästään keinotekoisista aineksista

Tupakkamakasiiniin avattu Botanical Garden (Kasvitieteellinen puutarha) -näyttely tarjoaa katsojalleen ehkä jotain muuta, kuin mitä nimestä voisi päätellä. Ruukkukasvit ja nurmikko toki viheriöivät, mutta synteettisinä versioina.

Esineinstallaatiossa kasvit ovat arjen käyttöesineitä ja valmistettu muovista. Muutkin esineet edustavat sarja- ja halpatuotantoa.

– Moderniin elämäntapaamme, johon lasken tietysti itseni mukaan, kuuluvat muovin käyttö ja sarjatuotanto. Näyttely on eräänlainen uudelleenarviointi siitä, taiteilijaJuha Allan Ekholm sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun hän viritteli teoksiaan Tupakkamakasiinille, meneillään oli Glasgown ilmastokokous. Sen teemojen hän arvelee vaikuttaneen vahvastikin lopputuloksen painotuksiin.

Keskeisellä paikalla tilassa oleva Myrkytyksen oireet on syntynyt juuri tilaan, aikaan ja paikkaan, joissa Ekholm muutenkin aina viihtyy uutta näyttelyä pystyttäessään. Juice Leskisen vuosikymmenten takaiselta kappaleelta nimensä lainannut teos on taiteilijan itsensä mukaan ehkä näyttelyn selkein kannanotto ilmaston tilaan.

– Tajusin, että haluan tehdä teoksen, joka viittaa kuitenkin siihen, että ”istuta vielä se omenapuu” – eli eihän tässä mitään, vielähän aurinko paistaa.

Ilmastosankariksi Juha Allan Ekholm ei halua, vaan rakentaa mieluummin avoimia teoksia, jotka eivät julista yhtä asiaa, vaan näyttävät asioiden nykytilan taiteilijan silmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mielestäni taiteen tehtävä on tehdä näkyväksi asioita ja prosesseja ja synnyttää niitä. Taiteilija voi olla moralisti, mutta vain suhteessa omaan tekemiseensä taiteessa. Paljon myöhemmin voi itsekin olla hyvin eri mieltä sen kanssa, mitä aikanaan tuli väitettyä, mikäli alkaa neuvomaan.

Epätyypillinen ripustus toistuu Ekholmin näyttelyissä. Käytännössä se tarkoittaa, että yhtään ainutta teosta tai sen osaa ei ole nostettu Tupakkamakasiinissa seinälle perinteiseen tapaan.

Installaatioiden yksityiskohdissa ei ole Ekholmin mukaan mitään sattumanvaraista, vaikka siltä äkkiä katsottuna näyttäisikin.

– Mitään ei ole tullut mukaan tai jäänyt poistamatta vahingossa. Nämä ovat asioita, joita valokuvataiteilijana olen oppinut käyttämään hyväkseni. Pienillä viitteillä rakennetaan isompaa kertomusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haluaisin, että installaatio näyttää sellaiselta, että näitähän voi heitellä tuohon hetkessä kuka vain, mutta itse asiassa ei ole lainkaan sama, miten nämä ratkaisut on tehty käytännössä. Pikkuisia muutoksia tekemällä tämä näyttäisi hyvin erilaiselta, joskus kyse on senteistä, Ekholm sanoo.

Espoolaislähtöinen, Turussa asuva Juha Allan Ekholm on tällä hetkellä useamman vuoden kestävällä Pohjois-Suomen turneella, eli jatkaa näyttelyiden tekemistä Pohjanmaalta Lappiin.

– Taiteilijalle asiat tulevat mahdollisiksi tietyssä vaiheessa tekemistä. Sama liittyy siihen, minne taide kuljettaa. Minulle näytetään nyt pohjoista.

Pietarsaaren näyttely on avoinna 28. marraskuuta saakka.

Sunnuntaina 21. marraskuuta Tupakkamakasiinilla tapahtuu jotain sangen elävää. Oulaisista kotoisin oleva taiteilija Anna Koivukangas käyttää Ekholmia fyysisenä materiaalina liveart-teoksessaan Jar – Ruukku. Tuolloin näyttelyyn on ilmainen pääsy.

Visuaalinen taiteilija Ekholm on ollut tuottelias koko 2000-luvun. Takana on lähes 60 omaa näyttelyä, joista kymmenkunta korona-aikana. Teosten tiheä pystyttäminen ei ennakoi sanottavan hiipumista.

– Näyttelytoimintani tulee jatkossakin olemaan aktiivista. Minulla on vahvasti sellainen olo, että en ole antanut vasta kuin osan taiteestani, hän lausuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä