Paikallisuutiset

Kesätyöseteli voi johtaa Hilperin lapsileirien loppumiseen – uusi menettely heittää kapuloita Parasta lapsille -yhdistyksen rattaisiin

Kaupungin tänä vuonna käyttöön ottaman kesätyösetelin on tarkoitus tarjota yhä useammalle pietarsaarelaisnuorelle mahdollisuus saada muutaman viikon työrupeama kesäksi.

Hyvää tarkoittavalla uudistuksella on myös varjopuolensa ja väliinputoajansa. Parasta lapsille ry:n Pietarsaaren osasto joutuu jopa pohtimaan yli 40-vuotisen Hilperin kesäleiritoiminnan lopettamista, sillä kesätyöseteli supistaa toiminnan rahoitusta olennaisesti.

– Olemme tosiaan huolissamme tästä käänteestä ja siitä, että se tuli vähän yllättäen, osaston rahastonhoitajaErja Isopahkala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä uusi systeemi vaarantaa selkeästi koko toimintamme jatkumisen ja leirien järjestämisen.

"Aika lailla tätä niin sanottua vapaaehtoistyötä tämän asian tiimoilta tekee itsekukin." Erja Isopahkala Parasta lapsille ry.

Tämän vuoden kesäleiri voidaan Isopahkalan mukaan toteuttaa, mutta jatkossa kesätyöseteli sellaisena kuin se nyt on lanseerattu, ei sovellu yhdistyksena tarpeisiin ollenkaan.

Ongelman ydin on siinä, että kaupunki jakaa 15–20-vuotiaille kesätyön hakijoille 400 euron arvoisia kesätyöseteleitä, jonka summan työnantaja voi laskuttaa kaupungilta. Palkkaa pitää joka tapauksessa maksaa neljän viikon ajalta asianmukaisesti, eli seteli on vain osana helpottamassa nuoren palkkaamista.

Parasta lapsille on palkannut joka kesä 4–5 kesätyöntekijää lapsileireille. Pietarsaaren kaupunki on maksanut yhdistykselle avustusta jokaisesta 215 euroa viikossa. Nyt kaupungin tuki kesätyöntekijöiden työllistämisestä vähenee alle puoleen entisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kesäleiritoimintamme perustuu kokonaan avustuksiin ja lahjoituksiin. Meillä ei ole muuta tulonhankintaa kuten myyntiä lainkaan, Erja Isopahkala kertoo.

Vuosittain Hilperin kesäleirille on osallistunut 40–45 suomenkielistä lasta. Leirimaksu on 60 euroa viikolta, mikä kattaa muun muassa ohjatun toiminnan sekä kolme ateriaa päivässä.

Jos kaupungin tuen alenema pitäisi kattaa korottamalla leirimaksuja, niiden tulisi olla noin kaksinkertaiset. Tästä voisi muodostua ylikäymätön kynnys monelle perheelle.

Kesätyösetelin ehdot ovat muutenkin Parasta lapsille ry:n toiminnan kannalta hankalat. Seteli on tarkoitettu lähinnä teini-ikäisille ja mahdollisesti ensimmäistä kesätyötään hakeville nuorille. Sitä ei edes saa sellainen nuori, joka on ollut kaupungin kautta kesätyössä parina edeltävänä vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erja Isopahkalan mukaan työtunteja Hilperissä kertyy sen verran, että ohjaajaksi valittavan kesätyöläisen on oltava 18-vuotias. Hänen on lisäksi sovelluttava lasten kanssa toimimiseen muutenkin, eli kokemusta tai alan koulutusta suorastaan edellytetään.

– Ohjaajien hankkiminen vaikeutuu. Emme voi ottaa neljää tai viittä sellaista, jotka eivät ole esimerkiksi koskaan olleet missään työssä.

Leireille palkataan aina vastaava ohjaaja ja keittäjä, ja näiden palkat maksaa Parasta lapsille ry:n kattojärjestö.

Yhdistys on keskustellut aiheesta kaupungin kanssa. Toistaiseksi on viitattu avustusten hakemiseen muualta.

Isopahkalan mielestä yhdistyksen toiminta-avustusta voisi vastaavasti korottaa. Pohjanmaan hyvinvointialue jakaa tukea järjestöille, joiden tehtävänä on sosiaalisen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden tai osallisuuden edistäminen. Haku on parhaillaan meneillään. Koko maakunnan pottiin on varattu 200 000 euroa.

– Paljonkos kuntia olikaan hyvinvointialueella? Ja varmaan muitakin toimialoja on, kuin leirien järjestäminen, Isopahkala huokaisee.

Lysarholman Hilperissä on järjestetty Parasta lapsille ry:n toimesta kesäleirejä vuodesta 1981. Ne on tarkoitettu 6–10-vuotiaille lapsille, joiden vanhemmat ovat töissä koulujen loputtua.

– Aika monet suomenkielisten perheiden lapset ovat olleet leireillä. Siellä on joka päivälle suunniteltua ohjelmaa. Kukaan vanhempi ei pysty järjestämään lapsilleen vastaavaa, Erja Isopahkala sanoo.

– On helppo jatkaa toimintaa, mikä on todettu hyväksi sen sijaan, että polkaistaan käyntiin jotain uutta. Aika lailla tätä niin sanottua vapaaehtoistyötä tämän asian tiimoilta tekee itsekukin.

Pietarsaaren kaupungin henkilöstöjohtaja Eva-Maria Emet sanoo, että kesätyösetelin toimivuutta arvioidaan kesän jälkeen.

– Tarkoituksena on tukea mahdollisimman monen nuoren työllistymistä. Entinen järjestelmä ei mielestämme tukenut yhdistyksiä ja säätiöitä riittävästi. Viime vuonna niihin työllistyi ainoastaan 57 nuorta.

Hän myöntää, että joissakin yhdistyksissä saatetaan kokea edun huonontuneen kaupungin suoran tuen vähentymisen takia.

– Toisaalta meillä on toinen kanava, josta voi hakea yhdistysavustusta. Parasta lapsille -yhdistyksen kanssa on pidetty kokous, jossa olen ohjeistanut hakemaan avustusta ainakin kolmelta muulta taholta. Hyvää työtähän he tekevät, joten uskoisin, että heillä on hyvät mahdollisuudet saada avustusta ulkopuoleltakin, Emet sanoo.

Kesätyösetelin tai -paikan hakuaika on juuri päättynyt. Hakijoita oli Emetin mukaan 271. Hän uskoo, että kaikki saavat jomman kumman.

Parasta lapsille haluaa kesäksi jo kokeneempaa ja täysi-ikäistä työvoimaa. Eva-Maria Emetin mukaan tämä on täysin mahdollista kesätyösetelinkin puitteissa.

– Nuoret hakevat itse työpaikkansa. Muistutamme vielä heitä ja yhdistyksiä, että kannattaa olla aktiivisia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä