Paikallisuutiset

Kesäkahvila Heinä tänäkin vuonna Rosenlundissa – ”Parasta on yhdessä tekeminen”

Pirkko Hautamäki vastaa vapaaehtoisvoimin toimivasta kahvilasta jo toista kesää. Kuva: Viivi Helin

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niin Rosenlundin lumoavassa pappilamiljöössä vierailevat turistit kuin paikallisetkin saavat huokaista helpotuksesta, kun kesäkohde saa taas sille lähes välttämättömän ominaisuuden, nimittäin kahvilan.

Vapaaehtoisvoimin palveleva kesäkahvila Heinä on avoinna jokaisena heinäkuun viitenä sunnuntaina. Projektin käynnistänyt Pirkko Hautamäki on ohjaksissa jo toista kesää.

– Mietin, että onko tässä hyvät ainekset koossa ja hyvä porukka tekemässä, niin tässä kyllä täyttyy molemmat, Hautamäki toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime kesä meni tosi hyvin.

Hautamäellä on ollut viljelypalsta Aspegrenin puutarhassa usean vuoden ajan. Hän huomasi, että pappilassa vierailevat turistit haikailivat kahvilan perään.

– Minä tein alotteen tästä ja siihen suhtauduttiin heti myönteisesti. Ilmeisesti monet olivat ajatelleet, että kukahan tekisi. Oli selkeästi tarvetta, Hautamäki kertoo.

Hautamäen kanssa hommiin ryhtyi ähtäväläinen Ann-Marie Lillmåns-Backlund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hän on tehnyt paljon cateringia ja huomaa paljon sellaisia asioita, joita minä en huomaa, Hautamäki kiittelee.

Vierailijoiden ilahduttamisen lisäksi tarkoituksena on kerätä tuottoja Rosenlundin alueen hyväksi. Viime vuonna tuotot menivät Aspegrenin puutarhayhdistykselle, tänä vuonna tuotot käytetään lampaiden aitauksen ja suojan uusimiseen sekä penkkien lisäämiseen.

Kesäkahvila on kaivattu täydennys idylliseen Rosenlundiin. Kahvila toimii renkituvassa, joka on kuvassa vasemmalla. Kuva: Viivi Helin

Kahvilarakennuksena toimivan tuvan oveen kiinnitetty kyltti kertoo rakennuksen olevan renkitupa. Todellisuudessa kyseessä on vanha pakaritupa, suomalaisittain leivintupa. Tästä kertoo varsinkin tuvan seinustalla lepäävä valtava leivinuuni. Tila on siis oikein osuva kahvilakäyttöön, vaikka herkut valmistuvatkin leipurien kotikeittiöissä.

– Tuvassa on ihanan viileää näillä helteillä, Hautamäki huokaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos haluaa kuitenkin nauttia ulkoilmasta, terassilta löytyy myös aurinkovarjoja, joiden alle voi paeta pahinta paahdetta.

Kaikki kahvilan suolaiset ja makeat leivonnaiset leivotaan itse juuri ennen tarjoilua. Uutuutena kahvilasta saa tuoreita sämpylöitä, joita voi ostaa myös kotiin vietäviksi.

Tuoreuden lisäksi kahvilalaiset haluavat panostaa paikallisuuteen: Aineksia haetaan muun muassa lähiruokarinki Rekon tuottajilta, ja kananmunat tulevat luomutilalta Sundbystä. Myös viljelypalstojen antimia, kuten sipulia, hyödynnetään leivonnaisissa.

– Ei voisi enää paljoa paikallisempaa olla, Hautamäki toteaa.

Paikallista on myös live-musiikki, jota pääsee kuulemaan ainakin kahtena sunnuntaina.

Hautamäki paljastaa pari jo lukkoon lyötyä tarjoiltavaa, joita ovat sitruuna-raparperipiirakka ja tyrnijuustokakku. Viime kesän hittituotetta, vegaanista mustikkapiirakkaa, on saatavilla tänäkin vuonna.

– Se sopii monelle allergikolle ja on raikkaan makuista, kertoo Hautamäki.

Vaikka työ on mukavaa ja palkitsevaa, Hautamäki nostaa hattua varsinkin kokoaikaisille kahvilanpitäjille. Työn määrä pääsi yllättämään ensimmäisenä vuonna, vaikka aukiolopäiviä ei kertynytkään viittä enempää.

– Jalat olivat kipeät, mutta oli sen arvoista, Hautamäki muistelee.

Onneksi hyvä tiimi auttaa jaksamaan:

– Parasta on yhdessä tekeminen ja ihmisiin tutustuminen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä