Paikallisuutiset

Kaupan ala jäi kun rakentaminen vei: Johanna Hautala kokeilee siipiään yrittäjänä.

Pietarsaari

Myyntitehtävät kaupan alalla jäivät kunJohanna Hautala päätti isona lähteä tekemään sitä, mistä oli pitkään haaveillutkin. Nyt työkalupakista löytyy talonrakentajan paperin lisäksi tuore märkätila-sertifikaatti.

– Sertifikaatin suoritin lähinnä taloyhtiöitä varten, sillä monet taloyhtiöt vaativat sitä. Ilmankin olisin pätevä tekemään töitä kotitalouksille, mutta eipä työmahdollisuuksia ainakaan rajaudu pois, Hautala pohdiskelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Elämässä näköjään tuppaa löytämään paikkansa vasta mutkien kautta. Minäkin suoritin aikoinani myynnin ammattitutkinnon ja päälle vielä toimistoalan jatkokoulutuksen, joka sisälsi kirjanpitoa ja palkanlaskentaa. Enkä tiedä miksi - kun en edes satu olemaan toimistotyyppiä, hän naurahtaa.

– Nyt saan kokeilla siipiäni itsenäisenä yrittäjänä, kantaa lautaa, lankkua ja laattoja, mutta eipä ainakaan vuorotyö iltoineen ja viikonloppuineen paina, niin kuin kaupassa. Tilalle tulee yrittäjän iloja ja murheita.

Ruista Johanna Hautalan ranteesta löytyykin entisenä voimanoston harrastajana. Ennätys on muuten 55 kiloa penkistä, ilman varusteita, maastavetonakin nousi nuorempana 120 kiloa.

– Enää en pääse noihin lukemiin, mutta nostotekniikka on sentään tallella selkäytimessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka työnäkymät ovat varovaisen myönteiset löytyy haalarintaskusta kaiken varalta omiakin ideoita.

– Muutama pieni projekti on tulossa. Lisäksi yksi isompi rakennusliike on ottanut yhteyttä. Jos tulee löysempää allakkaan, niin voin valmistaa mittatilauksena leikkimökkejä ja sängynpäätyjä jenkkisänkyihin, kuuluvat suunnitelmat.

Johanna Hautala ei näe itseään niinkään talonrakentajana tekemässä runkoa kuin korjausrakentajana, laatoituksen, vesieristyksen ja sisävalmistusvaiheiden tekijänä.

– Teen pienestä pintaremontista kokonaisvaltaisiin kunnostuksiin niin saunassa, kylppärissä kuin muissakin huoneissa, tapetoinnista valutöihin ja keittiökaappien asennukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuluneella viikolla valmistui yhdessä kohteessa mittava sauna/kylppäriremontti. Ensin purettiin kaikki, betonilattian piikkaamisesta lähtien - ja todettiin, että tarvetta remontille on. Usein onkin pakko ensin purkaa, jotta näkee, mitä vanhan pinnan alla kytee, rakentaja huomauttaa.

– Sitten tila tuotiin uusilla materiaaleilla ja ratkaisuilla 2010-luvulle. Purkutöissä meni kaksi viikkoa, rakentamisvaihe vei neljä. Joitakin työmaita jää kaipaamaan - tämä on yksi niistä, hän kuvailee.

Vasara pysyy naisen kädessä myös vapaalla.

– Niin kyllä pitääkin, sillä ostimme kolme vuotta sitten Monåsista kunnostuskohteena vanhan maalaistalon. Melkoisen urakoinnin jälkeen 120 neliön talosta puolet on nyt peruskorjattu mukavaksi kesäpaikaksi.

– Tekemistä riittää vielä, mutta onneksi yläkerta on alkujaankin jäänyt kokonaan hirsipinnalle, Hautala iloitsee.

Apureita ei puutu kahdeksan hengen uusioperheestä, johon kuuluu kuusi poikaa ikähaarukassa 13-29 vuotta.

– Toiveena onkin, että pojat mahdollisesti jeesaavaat yrityksen pyörittämisessä tulevaisuudessa.

Kun Johanna Hautala ei rakenna, hän harrastaa laulamista - syksyllä kutsuu myös sienimetsä.

Pirkko Högkulla

ps@pietarsaarensanomat.fi

Johanna Hautala, 39, rakentaja

Valmistui talonrakentajaksi 2016 Kpedun rakennusalan aikuiskoulutuksesta Pietarsaaressa. Rakennusalan perustutkinnon lisäksi on suorittanut märkätilasertifikaatin Oulun ammattiopiston kautta; märkätila-asentajan henkilösertifikaatin myöntää VTT ja se pitää päivittää säännöllisesti.

Perusti oman firman; JKH remontit, merkitty kaupparekisteriin 17.8.2018.

Harrastukset: Laulajana We rock -yhtyeessä, sienestys, remontointi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä