Paikallisuutiset
Kappale sotahistoriaa saapui Pietarsaaren Telakalle entisöitäväksi – Valmista pitäisi olla puolentoista vuoden päästä: "Kyse on satojen tuhansien eurojen remontista"
Pietarsaaren Telakalle on saapunut kappale sotahistoriaa.
Jos M/S Alpo osaisi puhua, sillä olisi paljon kerrottavaa. Alus osallistui Normandian maihinnousun yhteydessä keinotekoisen sataman kokoamiseen. Se selvisi vaarallisesta tehtävästään vahingoittumattomana, toisin kuin moni muu samaa tehtävää suorittanut alus.
Nyt perinnelaiva on nostettu Pietarsaaren Telakalle entisöitäväksi, koska sen on tarkoitus osallistua Normandian maihinnousun vuosipäivän juhlallisuuksiin reilun puolentoista vuoden kuluttua.
Maihinnoususta tulee kuluneeksi 80 vuotta kesäkuussa 2024. Alus osallistui myös maihinnousun 60-vuotisjuhlallisuuksiin Ranskassa vuonna 2004.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Normandian maihinnousu oli liittoutuneiden Ranskaan tekemä operaatio toisessa maailmansodassa vuoden 1944 kesäkuussa.
Sataman siirtoa ja pystytystyötä varten tarvittiin yhteensä noin 150 hinaajaa siirtämään elementit Englannin kanaalin yli Ranskan rannikolle.
New Yorkin Bronxin telakalta valmistuneen hinaajan ulkonäkö on herättänyt ihastusta sodan jälkeen. Alusta kutsutaan Mikki Hiiri- ja Aku Ankka-hinaajaksi, koska samanlainen laiva esiintyi Walt Disneyn piirretyissä.
Sodan jälkeen Suomen Kansanhuoltoministeriö osti Yhdysvaltain asevoimien ylijäämävarastosta 24 hinaajaa. Suomessa alus sai uuden nimen DR-18, ja se lähetettiin raivaamaan miinoja Suomenlahdelle.
Seuraavaksi alus päätyi Oulun kaupungin omistukseen. Miinanraivausalus muuttui satamahinaajaksi ja sai uuden nimen M/S Alpo Oulun silloisen apulaiskaupunginjohtajan Alpo Aution mukaan. Alpo toimi hinaajana ja satamajäänsärkijänä vuodet 1952–1971 ja avustavana hinaajana 1971–1990.
Samaan Yhdysvalloista ostettuun erään kuului Alpon lisäksi toinenkin hinaaja, Tolvan, jolla on kytköksiä Pietarsaareen. Tolvan päätyi puutavaraliike Österbottens Trän omistukseen ja seilasi Pietarsaaren edustalla 40 vuoden ajan. Nykyisin Tolvan kuuluu museokokoelmaan Turussa.
M/S Alpo on nykyisin oululaisen laivanvarustamon Toppilan Möljä Oy:n omistuksessa. Yhtiö perustettiin vuonna 1999 Alpon hankkimiseen Oulun kaupungilta.
Toppilan Möljä esittelee verkkosivullaan tehtäväkseen omistaa ja operoida monipuolista laivastoaan, suunnitella ja kehittää Toppilansalmen merellisyyttä, sekä tuoda esille Toppilansalmen ja Oulun merenkulun historiaa. Yhtiön tavoitteisiin kuuluu muun muassa museorekisteröidyn Alpon arvon säilytys.
Vuoden 2020 keväällä Toppilan Möljä Oy sai uuden omistuspohjan, kun Martti Haapala, Jukka Juola ja Markku Kankaala hankkivat enemmistön yhtiöstä. Miesten yhteinen harrastus on veneily.
Yhtiön tavoitteena on järjestää charter-matkoja Suomen vesistöissä Alpo- ja Terwatoppila-aluksillaan.
– On hienoa, että pietarsaarelaiset auttavat meitä Alpon kunnostuksessa. Pietarsaarelaisia tuskin harmittaa, että tuomme rahat tänne. Kyse on satojen tuhansien eurojen remontista, sanooMartti Haapala, joka vieraili Pietarsaaren telakalla keskiviikkona.
M/S Alpo saapui Pietarsaareen merta pitkin oman koneensa voimin. Se lähti kolmannella yrityksellä käyntiin. Entisöinnin on määrä olla valmis ensi keväänä.
Pietarsaaren Telakan toimitusjohtajaMarkus Asplund ei pelkää tarttua mittavaan urakkaan.
– Pietarsaari on fantastinen kaupunki, kun veneistä on kyse. Kaikkien alojen erikoisosaajia löytyy puolen tunnin ajomatkan sisältä, sanoo Asplund.
M/S Alpo
Oulaisen Toppilan Möljä Oy:n omistama perinnelaiva.
Laituripaikka on Oulussa, Toppilan entisen sataman alueella.
Tuotu entisöitäväksi Pietarsaaren Telakalle.
Aluksen tilaajana oli Yhdysvaltain maavoimat.
Valmistui vuoden 1943 lopussa.
Osallistui Normandian maihinnousuun liittyvään keinotekoisen sataman kokoamisoperaatioon.
Sodan jälkeen Suomen Kansanhuoltoministeriö osti Yhdysvaltain asevoimien ylijäämävarastosta 24 hinaajaa