Paikallisuutiset

Judosta hyötyä arkitilanteissakin: "Ainakin oppii kaatumaan loukkaantumatta"

Jollei aivan hiljaiseloa, niin pietarsaarelaisen judoseura Enbukanin toiminta on ollut säästöliekillä tekemistä viimeisen vuoden ajan.

– Mennyt kausi oli reikäinen. Jouduimme pitämään pakollisia taukoja ja ottamaan huomioon, etteivät ryhmäkoot ylittyneet. Katsotaan nyt, millainen tästä kaudesta tulee, Enbukanin puheenjohtajaJuha Gustafsson toteaa.

Poikkeusvuosi pandemian varjossa tiesi myös sitä, että judon alkeiskursseihin tuli tauko. Epävarmuus asioiden kehityksestä johti siihen, että vanhoilla ryhmillä jatkettiin. Nyt näyttää taas valoisammalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos joku haluaa tulla kokeilemaan, nyt siihen on taas mahdollisuus.

Judoharrastuksen aloittamiseen tarvitaan ainoastaan seitsemän vuoden ikä – yläikärajaa ei ole – ja normaali perusterveys.

– Tämä sopii ihan kaikille. Aloitamme alkeista ja satsaamme paljon kaatumistekniikkaan. Sillä pyritään siihen, että loukkaantumisia ei tulisi. Ja aika harvoin niitä on tullutkin, Gustafsson kertoo.

Jotta alkeiskurssi lähtee käyntiin, aloittajia tarvitaan muutama. 10–20 tulokasta olisi Gustafssonin mukaan oikein hyvä määrä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vakiotreenit ovat Urheilutalon kellarikerroksessa tiistai- ja torstai-iltaisin. Oman innostuksen mukaan voi treenata myös viikonloppuisin erikseen sopimalla.

Vetäjinä toimivat pitemmälle ehtineet, kokeneet Enbukanin judokat.

Sille, joka miettii, kokeilisiko judoa harrastuksena, Juha Gustafsson lupaa varmasti kunnonkohotusta ja lisää kavereita. Lajista saa lisäksi hyödyllisiä taitoja.

– Yksi tärkeä juttu, joka tulee siinä vähän ohimennen, on itsepuolustustaito. Nykyajan maailmassa ei ole haitaksi osata jollakin tavalla puolustaa itseään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vieläkin arkisempi osaaminen on yksi judon peruspilareista.

– Kaatumisharjoittelua meillä on todella paljon. Opimme tulemaan pehmeästi alas ja loukkaantumatta. Kun sen hallitsee, se tulee selkäytimestä myös treenisalin ulkopuolella. Sitä osaa käyttää vaikkapa liukastuessaan kadulla, Gustafsson sanoo.

Mitenkään kielisidonnaista judon harrastaminen ei Pietarsaaressa ole. Lajilla on nimittäin aivan omakin kielensä.

– Kaikki termit ja tekniikat ovat japaniksi, ja se on yhtä vieras kieli melkein jokaiselle. Niitä jauhetaan kyllä niin paljon, että varmasti jäävät mieleen, Gustafsson naurahtaa.

Kurinalaisuus ja tarkka säännöstö ovat tärkeä osa yleensäkin itämaisia kamppailulajeja. Treenit aloitetaan ja lopetetaan keskittymisellä ja kumartamisella. Harjoituksissa toimitaan vain valmentajan ohjeiden mukaan.

Judo sopii kaikenikäisille, ja siitä on elämän kestäväksi harrastukseksi.

– Monet aloittavat nuorina ja voivat pitää ruuhkavuosina taukoa, mutta niiden helpottaessa palaavat harrastuksen pariin.

Lajiin kuuluu olennaisena osana kilpaileminen. Pakollista se ei ole, mutta antaa harppauksia nopeampaan lajissa kehittymiseen.

– Siitä on hyötyä vyöarvokehityksessä. Toivottavasti kilpailutoimintakin lähtee taas käyntiin. Lähiseudulla järjestetään piiritason kisoja, joihin nuorimmatkin harrastajat voivat osallistua.

Kilpailulisenssiin vaaditaan keltainen vyö, minkä saavuttamista aloittelija voi yrittää yleensä ensimmäisen kauden keväällä.

Kausimaksu, 270 euroa, on Gustafssonin mukaan lajin suurin kustannus. Siihen sisältyy 100 euron lisenssi.

Puvun voi hankkia edullisimmillaan noin 50 eurolla.

Enbukan järjestää torstaina 30. syyskuuta judonäytöksen Urheilutalon alakerrassa. Esitys alkaa puoli kuudelta. Alkeiskurssi laitetaan käyntiin tiistaina 5. lokakuuta klo 18.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä