Paikallisuutiset
Jenniina Nylundin olympiamitali kävi Etiksellä: Pietarsaarelaislähtöinen jääkiekkoilija ponnisti urheilulukion kautta suureen maailmaan - tavoitteena ammattiurheilijan ura
Pietarsaaren Etelänummen koululla eli kotoisammin Etiksellä nähtiin maanantaina olympialaista glamouria.
Koulun kasvatteihin kuuluvaJenniina Nylund voitti naisleijonien kanssa pronssia viime talven olympialaisissa Pekingissä ja nyt hän toi mitalinsa nykyoppilaiden ihailtavaksi. Urheilukulttuurinkin ymmärrystä huokunut tilaisuus sisälsi perinteisen kattauksen eli puheita, kaupungin 2 000 euron stipendin, Suomen lippuja ja tietysti kakkukahvit (oppilaille kakkumehut).
– En ole käynyt koululla kuin viimeksi oppilaana. Vähän nostalginen olo, kesäkuussa 23 vuotta täyttävä hyökkääjäpelaaja huikkasi ruokalan pöytään päästyään.
Vahvasta pietarsaarelaisesta kiekkoperheestä ponnistanut Nylund jatkoi aikanaan Etikseltä Kuortaneelle urheilulukioon.
– Se oli parasta mahdollista valmistautumista Pohjois-Amerikkaan, sai keskittyä jääkiekkoon.
Kykyjenetsijöiden tutkan alle niin sanotulla leijonapolulla eli ikäkausimaajoukkueissa päätynyt Nylund sai täyden stipendin Minnesotan osavaltiossa sijaitsevaan St. Cloudin yliopistoon.
– Ensimmäiset alle 18-vuotiaiden kisani pelattiin Kanadassa ja siellä ja siellä oli heidän silloin pääscouttinsa katsomassa, Nylund muistelee.
– Siellä on tosi tarkat säännöt siitä, miten pelaajiin saa olla yhteydessä. Olin silloin vielä liian nuori, mutta he seurasivat sitten tekemisiäni vielä pari vuotta ennen kuin saivat ottaa yhteyttä. Juteltiin sitten Skypen kautta ja pääsin käymään siellä vierailulla ja siitä se lähti.
Kyse oli siis nimenomaan siitä, että St. Cloud iski silmänsä Jenniina Nylundin jääkiekkopotentiaaliin ja halusi hänet sinne. Harva pietarsaarelainen tai ylipäätään suomalainen on alunperin headhuntattu Yhdysvaltoihin jo alaikäisenä.
Nyttemmin St Cloudin joukkueen ykköskenttään ison vastuun pelaajaksi nousseella Nylundilla on vuoden päästä taskussaan myös kauppatieteellinen tutkinto jenkkiyliopistosta.
– Tavoitteena sen jälkeen on jääkiekkoammattilaisena pelaaminen. Todennäköisimmin se toteutuisi USA:ssa tai Ruotsissa.
Yhdysvaltoihin Jenniina Nylund sanoo kotiutuneensa hyvin ja sikäläisen yliopistourheilun ja valmennuksen tasoa hän vuosien kokemuksen jälkeenkin ihastelee.
Nuoren naisen elämä tuntuu jo tässä vaiheessa tehneen melkoisen kaaren. Etelänummen oppilaille hän muistutti, että koulusta voi ponnistaa monenlaiseen. Mutta voiko suomalainen naisten jääkiekko vielä kavuta tasolle, jossa Kanada ja USA eivät dominoi?
– Suomi on viime vuosina tullut koko ajan lähemmäksi, pietarsaarelainen olympiamitalisti vakuuttaa.
Sydänkesän Nylund viettää Pietarsaaressa harjoitellen. Elokuussa on edessä paluu St. Cloudiin ja sen St. Cloud State Huskies -joukkueeseen.
Mutta oliko taannoinen päätös lähteä lukion jälkeen kauas merten taa helppo? Ja vastasiko todellisuus Minnesotassa ollenkaan sitä, mitä Nylund oli ehkä ennakoinut?
– Oli vaikea edes olla mitään odotuksia. Kuulin tällaisesta mahdollisuudesta kun menin lukioon ja pääsin vierailemaan siellä kerran ennen kuin päätöksen tein, siitä sai jotain käsitystä.
Suomessa etenkin joukkueurheilussa tuppaa naisten urheilu usein jäämään eräänlaiseen pikkusiskon asemaan. Toisin on ison veden takana.
– Siellä on kaikki [naisurheilijoiden] fasiliteetit ihan miehiin verrattavat, tuskin monella liigajoukkueellakaan Suomessa on sellaisia olosuhteita kuin meillä on siellä. Olihan se, noh, niin paljon enemmän kuin osasi kuvitella. Jos oli jotain toiveita ja ajatuksia, niin kyllä ne kaikki ylittyivät ja moninkertaisesti.
Yliopistourheilu on Yhdysvalloissa kaikkein oleellisimpia - huippu-urheilijoiden osalta usein selvästi oleellisin - osa koko urheilumaailman kudosta. Asiaan suhtaudutaan niin suurella innolla ja vakavuudella, että asiaa on vanhalla mantereella vaikea hahmottaa.
Jenniina Nylundin ja kaikkien Huskiesin pelaajien osalta löytyvät yliopistoseuran sivuilta esimerkiksi huiman kattavat ottelutilastot aloitusvoittoja myöten, löytyvät pelaajakohtaiset tiivistelmät aiemmista kausista ja niin edelleen.
Suomen jääkiekkomaajoukkueiden verkkosivuilta on miestenkään osalta turha etsiä yhtä ammattimaisia kattauksia Suomen maajoukkuepelaajista. Tai ainakaan sellaisia ei kohtuullisella etsinnällä paljastu.
Oma lukunsa on mediahuomio. Sitä menestyvät yliopistourheilijat Yhdysvalloissa saavat sukupuolesta riippumatta. Silti Peking 2022 oli noiltakin osin melkoinen kokemus.
– Olihan se ihan eri homma Pekingissä, maailman seuratuimpia urheilukisoja. Saihan siellä osansa mediamyllystäkin.
Ehkä kaikkein suurin ratkaisu Jenniina Nylundin urheilijauralla ja elämässä joka tapauksessa tapahtui yläasteen viimeisenä vuonna eli jo 15-vuotiaana.
– Oli iso asia lähteä Kuortaneelle lukioon, mutta se oli jääkiekkoilun kannalta paras ratkaisu, Nylund pohtii nyt.
Hän painotti myös Etelänummen oppilaille mikrofonin kautta antamissaan kommenteissa sitä, että kannattaa seurata unelmiaan ja uskaltaa tehdä ratkaisuja.
Etis jäi Jenniina Nylundin muistoihin kaikin puolin mukavana ja kannustavana paikkana.
– Opettajat olivat joustavia ja kannustavia urheilemisen suhteen ja minulla oli täällä paljon kavereita.